Robert-Rudolf Volk

Allikas: Vikipeedia

Robert-Rudolf Volk (8. veebruar 1921 Taavet-Hansu talu, Esna vald, Peetri kihelkond, Järvamaa10. märts 2021) oli eesti skulptor. Ta oli Kaitseliidu Tartu maleva I malevkonna liige ja sellega Kaitseliidu vanim tegevliige.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

1938. aastal astus ta Kaitseliidu Järva malevasse, kuna Euroopas valitses tema sõnul ärev olukord. Malevaga ühinemist ajendas ka klassivend Paide Gümnaasiumist, kes oli Järva maleva pealiku poeg, ning Volki vanem vend Arnold, kes osales õppursõdurina Vabadussõjas ning oli allohvitser Eesti kaitseväes.

1941. aastal põgenes Volk teise Nõukogude okupatsiooni eest metsa. 1942. aastal, kui Eestis oli teine Saksa okupatsioon, läks ta õppima Tartu Ülikooli majandusteaduskonda. 1943. aastal mobiliseeriti ta Saksa sõjaväkke ja määrati politseipataljoni nr 36, mille koosseisus saadeti ta Neveli rindele.

1944. aastal sattus Volk taas Eestisse, kuna politseipataljon nr 36 naasis Eestisse. 9. märtsil elas Volk Tallinnas üle märtsipommitamise. 1944. aasta septembris liitus Volk Pitka löögiüksusega. Volk oli end kaks aastat metsas peitnud, enne kui ta 1946. aastal võeti kinni ning saadeti Viljandi filterlaagrisse.

Pärast sealt vabanemist 1948. aastal hakkas Volk töötama skulptorina Anton Starkopfi ateljees. Ateljees töötas ta kuni pensionini. 2008. aasta 10. oktoobril liitus Volk Kaitseliidu Tartu maleva I malevkonnaga.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kaitseliidu Tartu malev, Facebook (vaadatud 12.2.2016)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]