Norra erakondade loend

Allikas: Vikipeedia

See artikkel loendab Norra erakondi.

Norras on mitmeparteiline süsteem paljude erinevate parteidega, kus ühel parteil pole suurt võimalust valitsust üksinda moodustada.

Erakonnad[muuda | redigeeri lähteteksti]

Parlamentaarsed erakonnad[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Ideoloogia Praegune juht (2009) Rahvusvaheline seotus 2005 valimised 2007 kohalikud valimised
Norra Tööpartei (Det norske Arbeiderparti) Sotsiaaldemokraatia Jens Stoltenberg Sotsialistlik Internatsionaal 32.7% 30.8%
Progressipartei (Fremskrittspartiet) Rahvuslik konservatism Siv Jensen - 22.1% 18.5%
Høyre (Høyre) Liberaalne konservatism Erna Solberg Rahvusvaheline Demokraatide Liit 14.1% 18.8%
Sotsialistlik Vasakpartei (Sosialistisk Venstreparti) Sotsialism Kristin Halvorsen Põhjala Vasak-Roheline Allianss 8.8% 6.5%
Kristlik Rahvapartei (Kristelig Folkeparti) Kristlik demokraatia Dagfinn Høybråten Tsentristlik-demokraatlik Internationaal 6.8% 6.7%
Keskpartei (Senterpartiet) Agrarianism, tsentrism Liv Signe Navarsete - 6.5% 7.8%
Liberaalne Partei (Venstre) Sotsiaalliberalism Lars Sponheim Liberaalne Internatsionaal 5.9% 5.6%

Parlamendivälised erakonnad[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Ideoloogia Praegune juht (2009) Rahvusvaheline seotus 2005 valimised 2007 kohalikud valimised
Punased (Rødt) Revolutsiooniline sotsialism Torstein Dahle - 1.2% 2.1%
Rannikupartei (Kystpartiet) Konservatism Kjell Ivar Vestå - 0.8% 0.4%
Pensionäride Partei (Pensionistpartiet) Pensionäride huvid Ragnar Dahl - 0.5% 1.1%
Kristlik Ühtsuspartei (Kristent Samlingsparti) Kristlik parempoolsus Ørnulf Nandrup - 0.1% 0.1%
Roheline Partei (Miljøpartiet De Grønne) Roheline ideoloogia Sondre Båtstrand
Hanna Marcussen
Euroopa Roheline Partei 0.1% 0.6%
Demokraadid (Demokratene) Sotsiaalne konservatism Vidar Kleppe - 0.1% 0.3%
Norra Kommunistlik Partei (Norges Kommunistiske Parti) Kommunism Zafer Gözet - 0.0% 0.1%
Saamlaste Partei (Samefolkets Parti) Saamide huvid Terje Tretnes - 0.0% 0.1%
Liberaalne Rahvapartei (Det Liberale Folkeparti) Libertarism Vegard Martinsen - 0.0% 0.0%
Ühiskonnapartei (Samfunnspartiet) Anarhism Øystein Johannessen - 0.0% 0.0%
Loodusseaduste Partei (Naturlovpartiet) Loodusseadused Odd Sverre Løset - ei osalenud ei osalenud
Norra Patrioodid (NorgesPatriotene) Rahvuslus Øyvind Heian - ei osalenud ei osalenud

Mittefunktsioneerivad erakonnad[muuda | redigeeri lähteteksti]

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]

Välislingid[muuda | redigeeri lähteteksti]