Knight Bachelor

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Knight bachelor)
Knight Bachelor'i rinnamärk

Knight Bachelor (inglise keeles Knight Bachelor) on Briti autasude ja tiitlite süsteemis tiitel isikule, kes monarhi tahtel on tõstetud rüütliks, kes ei oma baroneti tiitlit ja ei ole mõne Suurbritannias tunnustatud rüütliordu kõrgemate astmete liige. Tiitel ei ole pärandatav.

Rüütliseisus ex officio[muuda | muuda lähteteksti]

Inglismaa ja Walesi Ülemkohtu liikmed saavad Knight Bachelor'i tiitli ex officio (ameti poolest).

Rüütliseisus teenete eest[muuda | muuda lähteteksti]

Sagedamini antakse Knight Bachelor'i tiitel tsiviilisikutele, eriti laialdaselt on rüütliseisust antud kunstiinimestele. Knight Bachelor omab õigust viisakussõnale Sir ka siis, kui ta kuulub rüütliordu madalamatesse astmetesse, millega rüütliseisust automaatselt ei kaasne. Mõned näited:

Sir Paul McCartney[muuda | muuda lähteteksti]

Muusik Paul McCartney, olles küll 1965. aastast Briti impeeriumi ordu madalaima klassi liige (MBE), ei omanud rüütliseisust. Alles 1997. aastal lõi kuninganna ta rüütliks, andes talle tiitli Knight Bachelor.

Sir Alex Ferguson[muuda | muuda lähteteksti]

Šoti jalgpalliklubi peatreener Alex Ferguson viis Aberdeen F.C. 1983. aastal kahe suurvõiduni Euroopas ja samal aastal ülendati ta Briti impeeriumi ordu ohvitseriks (OBE). Aastal 1991 Ferguson kordas Manchester Unitediga sama, mis tal õnnestus teha 1983. aastal Aberdeen F.C.-ga, lisaks tuli tema klubi järgmise nelja aasta jooksul kaks korda Inglismaa meistriks ja võitis kaks korda superkarika, sealhulgas 1994. aastal lisaks veel kolmanda auhinna – Inglismaa karika. Neid saavutusi hinnates ülendas kuninganna Fergusoni Briti impeeriumi ordu komandöriks (CBE), kuid kumbki neist tiitlitest – ei äsjasaadu ega ka varasem – teinud temast rüütlit. Manchester Unitedi edu aga jätkus ka järgmistel aastatel. Aastal 1999 tuli Manchester Unitedi meeskond Fergusoni juhtimisel Inglismaa meistriks, seejärel võitis Inglismaa karika ja tuli Euroopa meistriks ning kõigele krooniks võitis veel maailma klubide karika. Teenete eest jalgpallispordis löödi Alex Ferguson 1999. aastal rüütliks ja ta sai tiitli Knight Bachelor.

Sir Ove Arup[muuda | muuda lähteteksti]

Taani päritolu inglise ehitusinsener Ove Arup ülendati 1953. aastal Briti impeeriumi ordu komandöriks (CBE). 1970. aastal sai Arup rüütliks, talle anti tiitel Knight Bachelor teenete eest arhitektuuri ja tsiviilehituse valdkonnas. Sydney ooperiteatri avamiseni oli siis jäänud veel kolm aastat, kuid Arupi karjääri kõige tähtsaim saavutus – ooperimaja katusetarindite projekteerimine – oli juba seljataga.

Sir Anthony Hopkins[muuda | muuda lähteteksti]

Filminäitleja Anthony Hopkins ülendati 1987. aastal 50-aastaselt Briti impeeriumi ordu komandöriks (CBE). 1993. aastal lõi kuninganna Elizabeth II Hopkinsi rüütliks, andes talle tiitli Knight Bachelor teenete eest kunsti valdkonnas.

Kuulsaid Knight Bachelor'e enne 20. sajandit[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]