Kesk-Saksa kanal

Allikas: Vikipeedia
Kesk-Saksa kanali kulgemine

Kesk-Saksa kanal (saksa: Mittellandkanal) on suur kanal Kesk-Saksamaal. See moodustab olulise lüli riigi veeteede võrgustikus, pakkudes peamist ida-läänesuunalist siseveetee ühendust. Selle olulisus ületab Saksamaad, kuna see ühendab Prantsusmaad, Šveitsi ja Beneluxi maid Poola, Tšehhi ja Läänemerega.

Pikkusega 325,7 km on Kesk-Saksa kanal pikim tehislik veetee Saksamaal.

Marsruut[muuda | muuda lähteteksti]

Kesk-Saksa kanal hargneb Dortmund-Emsi kanalist Hörstelis (Rheine juures), kulgeb piki Teutoburgi metsa põhja, mööda Hannoverist ja kohtub Magdeburgi juures Elbe jõega. Seal liitub ta Elbe-Haveli kanaliga, moodustades pideva laevatee Berliini ja Poolasse.

Mindenis ületab kanal Weseri jõe kahe akveduktiga (teine valmis 1998. aastal) ja Magdeburgi juures ületab see Elbe, samuti akveduktiga. Ühendused kõrvalkanalitega on Ibbenbürenis, Osnabrückis, Mindenis (kaks kanalit ühenduses Weseriga), Hannover-Lindenis, Hannover-Misburgis, Hildesheimis ja Salzgitteris. Wolfsburgist läänes hargneb Elbe kõrvalkanal, pakkudes ühendust Hamburgi ja (Elbe-Lübecki kanali kaudu) Läänemerega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Avamine Magdeburgis 1938. aastal

Kesk-Saksa kanali ehitamine algas 1906. aastal, alustati Bergeshövedest (Hörsteli vald) Dortmund-Emsi kanalil. Lõik Weseri jõelt Mindenisse avati veebruaris 1915 ja sai esialgu nimeks Ems-Weser-Kanal. Lõik Mindenist Hannoveri lõpetati 1916. aasta sügisel. Lõik Sehndesse ja harukanal Hildesheimi valmisid 1928. aastal, Peinesse jõuti 1929. aastal ja Braunschweigi 1933. aastal. Viimane lõik Magdeburgi avati 1938. aastal, sellega loodi otsene ühendus Lääne- ja Ida-Saksamaa vahele. Harukanal Salzgitterisse avati 1941. aastal. Kavandatud kanalisilda üle Elbe, mis oli vajalik madala veetaseme vältimiseks suviti, ei ehitatud Teise maailmasõja tõttu.

Pärast Saksamaa jagamist peale Teist maailmasõda lõhestati Kesk-Saksa kanal Lääne-Saksamaa ja Ida-Saksamaa vahel, piiriga Wolfsburgist idas. Et pakkuda kanali läänelõigule ligipääsu Hamburgist ja Põhja-Saksamaalt, vältides nii Ida-Saksamaad kui ka Elbe jõe mõnikord piiratud laevatatavust, avati 1977. aastal Elbe kõrvalkanal.

Pärast Saksamaa taasühinemist kindlustati Kesk-Saksa kanali olulisust sidemena läänest Berliini ja itta. Seetõttu taasalgatati projekt Elbe sildamiseks ja valminud Magdeburgi veesild avati 2003. aastal, pakkudes otsest ühendust Elbe-Haveli kanaliga. Edaspidi on kavas ühendada kanal Twentekanaaliga Hollandis, et lühendada ühendusteed Rotterdami sadama suunas.

Linnad ja asulad[muuda | muuda lähteteksti]

Braunschweigi sadama panoraam Kesk-Saksa kanalil Watenbüttelis, Braunschweigis

Rajatised[muuda | muuda lähteteksti]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]