Kergetank

Allikas: Vikipeedia
Maailma kiireim seeriatootmisse läinud tank FV101 Scorpion on klassikaline kergetank: kiire, väike, kaalub vähe, sel on õhuke soomust ja mõõduka tulejõuga kahur[1]

Kergetank on tank, mille mobiilsus on võrreldes teiste tankidega suurem, kuid seda tulejõu ja kaitstuse arvelt. Enamasti on kergetankid väikesed, kaaluvad vähe ja on varustatud väiksema kaliibriga kahuriga. Seetõttu kasutatakse kergetanke selliste lahingülesannete täitmiseks, mis nõuavad minimaalset või vähest lahingukontakti.

Definitsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Kergetanki definitsioon on ajas muutunud ja tänapäevalgi määratletakse seda erinevalt. Asjakohane definitsioon hõlmab nii tulejõudu, kaitstust kui ka mobiilsust. Sõnaveebis esitatud määratlus "väikese tulejõuga tank" on liiga ühekülgne.[2]

Enamasti määratletakse kergetanke siiski kaalu järgi, kuigi kaalupiirid on ajas muutunud. Esimese maailmasõja ajal liigitati kergetankideks sellised tankid, mis kaalusid vähem kui viis tonni ja mida sai veoautoga transportida[3]. 21. sajandil aga arvestatakse kergetankide sekka juba 30–40 tonni kaaluvad tankid nagu Hiina tüüp 15.

Üle 33 tonni kaaluv tüüp 15 juhib tähelepanu kergetanki defineerimise vajadusele rakenduse kaudu. Tank loodi tegutsemiseks kohtades nagu Hiina platood, metsad ja märgalad, mida raskemad tüüp 99 tankid läbivad raskustega[4]. Selline nõue rõhutab seda, et võrreldes teiste tankidega on kergetank oluliselt mobiilsem.

Kergetanki ei tohi segi ajada tanketiga, kuigi viimased täitsid kergetankidega sarnaseid ülesandeid. Tankett on kergetankist palju väiksem, kergem, kehvema tulejõu ja kaitstuse, kuid see-eest parema maastikuläbivuse ja mobiilsusega. Kehv tulejõud ja kaitstus on põhjused, miks ei kasutata tankette alates teisest maailmasõjast manööversõjapidamises. Piiratud kasutusvõimaluste tõttu on tanketid minetanud oma kunagise koha soomusüksustes.

Roll[muuda | muuda lähteteksti]

Kergetanke rakendatakse enamasti luure ja vaatlusülesanneteks. Samas pakuvad need tuletoetust kohtades, kus suuremad ja raskemad tankid ei suuda tõhusalt tegutseda. Väike kaal lihtsustab kergetankide transporti ja logistikat.

Tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Kergetankide kõrgaeg jääb 20. sajandisse, sest 21. sajandil on need vähem levinud[5]. Osa kergetankide ülesannetest on üle võtnud jalaväe lahingumasinad ja mobiilsed lahingutankid, kuigi emb-kumb pole mobiilsuse poolest kergetankiga võrreldav. Venemaa sissetungi Ukrainasse kogemus siiski näitab, et tulevikus nihkub tankide konstrueerimisel rõhk rohkem mobiilsusele, mis toob taas päevakorda kergetankid.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Scorpion Tank. (26. märts 2002). Guiness World Records Certificate. Repaircraft PLC. Vaadatud 9. jaanuaril 2024.
  2. Kergetank. Sõnaveeb. Vaadatud 9. jaanuaril 2024.
  3. Martel, Giffard le Quesne. (1935). In the Wake of the Tank: The First Eighteen Years of Mechanization in the British Army (2nd ed.). Sifton, Praed & Company.
  4. ZTQ-15 (Type 15) Chinese Light Main Battle Tank (MBT). OE Data Integration Network: ODIN. Vaadatud 10. jaanuaril 2024.
  5. The Economist. (5. jaanuar 2023). What is a tank—and does France’s gift to Ukraine fit the bill?. The Economist. Vaadatud 9. jaanuaril 2024.
  6. Reynolds, Nick. (12. detsember 2023). Heavy Armoured Forces in Future Combined Arms Warfare. The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies. Vaadatud 9. jaanuaril 2024.