Gorodskoi golova

Allikas: Vikipeedia


Gorodskoi golova (vene keeles городской голова, 'linna pea') oli valitav ametikoht Venemaa Keisririigis, linna ühiskondliku juhtimise pea.

Gorodskoi golova ametikoht asutati 1767. aastal Katariina II valitsemise ajal. 1775. aastal välja antud õigusakti alusel valiti gorodskoi golova kolmeks aastaks. 1862. aastal välja antud määruse alusel valiti gorodskoi golova neljaks aastaks ja valitu kinnitas keiser.

1892. aastal välja antud õigusakti alusel oli linna ühiskondliku juhtimise tähtsaimaks organiks linnaduuma. Linna täidesaatev organ oli linnavalitsus (городская управа). Linnavalitsust juhtis esimehe rollis gorodskoi golova. 1892. aasta määruse järgi nimetas Peterburis ja Moskvas gorodskoi golova siseministri esildise alusel keiser (varem valiti linnaduuma poolt). Ülejäänud Venemaa linnades jätkus gorodskoi golova valimine, nagu see toimus varem.[1]

Gorodskoi golova oli ametkondlikult alluv kindralkubernerile.

Gorodskoi golova ametikoht kaotati koos linnaduuma institutsiooni kaotamisega mõni kuu pärast bolševike võimuletulekut. Viimane Venemaa pealinna gorodskoi golova oli Mihhail Kalinin, kes sai selle ameti 30. novembril 1917 Petrogradi Linnaduuma otsusel. 1918. augustis andis Petrogradi Tööliste ja Soldatite Saadikute Nõukogu välja dekreedi, millega kaotati nii gorodskoi golova ametikoht kui ka Petrogradi Linnaduuma.

Ametikoht tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

1997. aastal ilmus Ukraina õigusaktidesse mõiste gorodskoi golova (ukraina keeles міський голова). See on ametiisik, kes juhib linna volikogu.[2]

Venemaa Föderatsioonis kasutatakse seda ametinimetust harva: on teada, et meeri tähenduses kasutatakse sellist ametinimetust Kaluga linnas (gorodskoi golova juhib seal Kaluga linnavalitsust).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]