Brasiilia fila

Allikas: Vikipeedia
Brasiilia fila
FCI standard nr 225
Rühm 2: pinšerid ja šnautserid, molossid ja šveitsi alpi karjakoerad
Alarühm 1: pinšerid ja šnautserid
Standard nr 225   29.09.2016 (en )
Päritolumaa Brasiilia
Kohalik nimi Fila brasileiro
Alias(ed) Brasiilia mastif
Mastiff brasileiro
Boca Negra
Onceiro
Cabeçudo
Boiadeiro das Minas Gerais
Cão de Fila brasileiro
Töökatsed ei
Kasutus valvekoer
Tunnused
Turja kõrgus 60–75 cm (isased)
60–70 cm (emased)[1]
Kaal >50 kg (isased)
>40 kg (emased)[1]
Eluiga 9–11 aastat
Meediafailid Wikimedia Commonsis
Koer (Canis lupus familiaris)

Brasiilia fila ehk Brasiilia mastif on Brasiilias aretatud massiivne ja metsik koeratõug. Brasiilia fila on tüüpiline molossi tõug, ta on tugeva kehaehitusega ja väga hinnatud valve- ning kaitsekoer. Ta on omanikule väga pühendunud. Tõug on tugeva kaitseinstinktiga ja agressiivne.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Brasiilia fila päritolumaa on Brasiilia. Tõu ajalugu pole päris täpselt teada, aga tõenäoliselt olid tema eellased Inglise mastif, bullenbeisser, verekoer ja erinevad buldogid.[2] Seda tõugu kasutati vanasti orjade püüdmiseks, kes põgenesid farmidest.[3] Kolonistid püüdsid aretada koera, kes suudaks inimest üles leida ning oleks piisavalt agressiivne, et hirmutada teda alistuma.[4] Koer haaras inimese võimsate lõugade vahele ega liikunud enne, kui peremees ta üles leidis. Koeri ei õpetatud orje vigastama, sest orjapidajad vajasid, et inimesed oleksid töövõimelised. Koera tõunimi on tulnud portugali tegusõnast filar, mis tähendab haarama. Tõuaretuse eesmärk on olnud objekt kindlalt kätte saada, mitte teda agressiivselt rünnata või tappa. Seda koeratõugu kasutati karja ajamiseks, nad kaitsesid karja suurkiskjate eest, ja jahipidamisel, sest neis voolab verekoera verd.[5]

Suuremahulise töö tegemiseks oli vaja universaalset koera. Algsete tõugude ristamiste tulemusel saadi Brasiilia populaarseim tõug - Fila Brasileiro. Tõug lisati ametlikesse standarditesse 1946.aastal.[2] 1980. aastatel Fila Brasileiro rahvusvaheline tuntus kasvas ja paljud koerad eksporditi valvekoeraks USA-sse ja Euroopasse. [6] Eksporditud koerad ründasid koeri ja inimesi, seda peamiselt omanike teadmatuse ja vastutustundetuse tõttu. See tõi kaasa piirangud ja isegi tõu keelustamise paljudes maailma riikides. Keeldudest hoolimata on tõug tänapäeval endiselt populaarne. Kõige rohkem kasutatakse neid valvekoerana. Tõug on keelatud Austraalias, Hongkongis, Islandil, Küprosel, Maltal, Norras, Singapuris, Suurbritannias ja Uus-Meremaal. Tõu keelamise põhjuseks on tema iseloom ja suur kaitseinstinkt pereliikmete suhtes, mistõttu võib ta võõraid ootamatult rünnata. Selle tõu aretus on keelatud Hollandis, Trinidadis ja Tobagos.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Fila karvkate on lühike, tihe, siidjas ja sile ning seda on kerge hooldada. Tal on suured luud ja lahtine nahk.[1] Paksud nahavoldid on talle tüüpilised ja muudavad ta välimuse eriliseks. Fila kõrvad on pikad ja rippuvad, langevad pea kõrvale. Keha on ristkülikukujuline. Tal on võimas ja hirmutav mastifi keha ning jäljekoera suur pea. Nina on hästi arenenud ja ninasõõrmed on laiad. Kui mõõta koera rinnakust tuharani, ületab pikkus turjakõrgust 15%. Pea on suur, kaalukas, kuid alati kehaga proportsioonis. Kolju ja koonu suhe on 1:1.[7]

Tegemist on massiivsete koertega. Isaste koerte turjakõrgus on 65-75 cm ning emastel 60-70 cm. Isaste koerte kaal on 64-82 kg ja emaste koerte kaal 57-73 kg.[2] Nende värvus võib olla erinev, peamiselt must, kollane, punane või pruunikas. FCI standardi järgi on lubatud kõik puhtad värvid, v.a valge, hiirehall, laiguline või must punakaspruunide laikudega. Valge on lubatud ainult jäsemetel või rinnal ja sabaotsal. Neid on vaja kammida kord nädalas, et eemaldada surnud karv.

Iseloom[muuda | muuda lähteteksti]

Oma perekonnaga on koer äärmiselt leebe, aga võõraste suhtes vaenulik ja isegi agressiivne.[2] Samuti on ka oma pere lastega sõbralik ja kannatlik.[8] Ta ei ole sotsialiseeru teiste koertega ning pigem väldib suhtlust. Vajab peremehe lähedust, seega ei sobi aeda valvuriks. Lojaalne ja kuulekas loom.[9] Treenimata fila on ühiskonnale ohtlik, seetõttu on nad ka paljudes maades keelatud. Fila vajab pikki jalutuskäike ja valvamiseks piisavalt suurt territooriumi, mistõttu ta ei sobi korterisse.[10] Ta ei sobi teiste loomadega koos elama. See on suur, tugev, tark, aktiivne ja põikpäine koer. Ta on ka julge ja vapper. Tema treenimist tuleb kindlasti alustada kutsikaeas, kui kasv on veel väike. Samuti vajab ta juba kutsikana tutvumist erinevate keskkondadega.[11] Kutsikana tuleb talle pakkuda palju tegevust ja mitte jätta teda üksi, sest ta võib teha palju hävitustööd. Fila peaks veetma palju aega oma perekonnaga, sest üksi jäädes võib ta muutuda väga agressiivseks. Raske iseloomu tõttu vajab see tõug kindlakäelist ja koerateadlikku peremeest.

Tervis[muuda | muuda lähteteksti]

Tõul esinevad samasugused tervisevead nagu suurtel koertel tavaks, näiteks puusa- ja küünarliigese düsplaasia, mis põhjustab liikumisprobleeme, valu ja artroosi.[12] Seisundi raskusaste on juhtumipõhiselt erinev. Ka on tõendeid selle kohta, et Fila Brasileiro on vastuvõtlikum teatud silmahaigusele: ektropioon, progresseeruv võrkkesta atroofia ja kirsisilm. Aretusloomad tuleks enne paaritamist silmaarsti poolt üle vaadata.[13] Esineb mao dilatatsioon (GDV ehk Gastric Dilatation Volvulus), mida sageli nimetatakse “maopaistetuseks”. Seda seisundit põhjustab neelatud õhu, vedeliku, toidu või vahu ebanormaalne kogunemine makku. Troopilises Brasiilias aretatud Fila Brasileiro on muutunud erinevate troopiliste haiguste suhtes resistentseks ning kohanenud eluga väga niisketes oludes.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Fila Brasiliero" (PDF) (inglise). FCI. 4.10.2016. Vaadatud 12.01.2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Linda Simon. "Fila Brasileiro". dogzone.com (inglise). Dog Zone. Vaadatud 15.01.2021.
  3. https://et.myhappypetshop.com/24997-fila-brasileiro
  4. https://et.highriverlabs.com/5732-fila-brasileiro-dog-description-features-care-and-pr.html[alaline kõdulink]
  5. https://et.myhappypetshop.com/24997-fila-brasileiro
  6. https://et.highriverlabs.com/5732-fila-brasileiro-dog-description-features-care-and-pr.html[alaline kõdulink]
  7. https://et.highriverlabs.com/5732-fila-brasileiro-dog-description-features-care-and-pr.html[alaline kõdulink]
  8. https://et.myhappypetshop.com/24997-fila-brasileiro
  9. https://et.myhappypetshop.com/24997-fila-brasileiro
  10. http://www.vetstreet.com/dogs/fila-brasileiro
  11. http://www.vetstreet.com/dogs/fila-brasileiro
  12. https://et.highriverlabs.com/5732-fila-brasileiro-dog-description-features-care-and-pr.html[alaline kõdulink]
  13. http://www.vetstreet.com/dogs/fila-brasileiro

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]