Bipes biporus

Allikas: Vikipeedia
Bipes biporus

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Roomajad Reptilia
Selts Soomuselised Squamata
Alamselts Taandurilised Amphisbaenia
Sugukond Bipedidae
Perekond Bipes
Liik Bipes biporus
Binaarne nimetus
Bipes biporus
Cope, 1894

Bipes biporus on roomajaliik. Ta on üks neljast taanduriliste liigist, kellel on jalad.

Teda leidub peamiselt Mehhikos Baja California poolsaarel.[1]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Bipes biporus on roosa ussisarnane roomaja, kelle kehapikkus on 18–24 cm ja laius 6–7 mm ning kes elab vähemalt 3 aastat. Vangistuses elas täiskasvanuna püütud isend 3-aastaseks, kuid suguküpsus saabub alles ligikaudu 4-aastaselt. Soomused paiknevad kehal rõngastena, mis annab talle vihmaussisarnase välimuse. Selline naha ehitus hõlbustab looma lõõtspillitaolist liikumist maa-alustes urgudes.[2] Bipes'i perekonna liikidel on taanduriliste seas ainsana jäsemed. Esijäsemed on tugevad ja kaevamiseks spetsialiseerunud. Tagajäsemetest on säilinud vaid rudimentaarsed luud.[3] Bipes biporus'el on perekonnast ainsana esijalgadel viis küünistega varvast.[2]

Paljunemine[muuda | muuda lähteteksti]

Liik on ovipaarne. Emasloom muneb juunis või juulis 1–4 muna. Emased saavutavad suguküpsuse ligikaudu 45. elukuuks.[2] Nad munevad ainult maa-alustes urgudes. Muna lükatakse kahe kuu pärast maapinnale ja seal kooruvad nad mõne tunni jooksul.

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Bipes biporus't on leitud Mehhiko osariikidest Baja Californiast, Baja California Surist, Guerrerost ja Chiapasest.

Käitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Bipes biporus väljub harva oma urust. Öösel viibib ta maapinnale lähemal, päeval sügavamal maa all.[4]

Toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on oportunistlik karnivoor, kes sööb peamiselt sipelgaid ja termiite, aga ka teisi selgrootuid, putukate vastseid ja mune ning kõike muud, mis suhu mahub. Bipes biporus sööb oma saaki alati maa all.[5][2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hollingsworth, B. & Frost, D. R. (2007). "Bipes biporus". IUCNi punane nimestik. Vaadatud 18.01.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "Bipes biporus". Animal Diversity Web. Vaadatud 18.01.2020.
  3. Berkovitz, B., Shellis, P. (2016). "Chapter 6 - Reptiles 1: Tuatara and Lizards: Amphisbaenia". The Teeth of Non-Mammalian Vertebrates. Academic Press. Lk 177–179.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  4. Grismer, L. L. (2002). Amphibians and Reptiles of Baja California, Including Its Pacific Islands and the Islands in the Sea of Cortés. Berkeley: University of California Press. Lk 254–255.
  5. Kearney, Maureen. "Diet in the Amphisbaenian Bipes biporus". Journal of Herpetology. 37: 404–408 – cit. via JSTOR.