Microsoft SideWinder

Allikas: Vikipeedia
Esimese generatsiooni Microsoft SideWinderi mängupult

Microsoft SideWinder on Microsofti mängukontrollerite tootepere, mis on mõeldud personaalarvutitel kasutamiseks. Algselt olid need seadmed mõeldud ainult kasutamiseks Microsoft Windowsi operatsioonisüsteemidega, aga neid on võimalik kasutada ka Apple Mac OS X-is ja Mac OS 9-s, kui installida USB OverDrive, ning samuti on võimalik kasutada Linuxil.

SideWinderi mängukontrollerite hulka kuuluvad Microsofti loodud juhtkangid, mängupuldid, hiired, klaviatuurid ja roolid. Algselt kasutati mängupordiühendust, hiljem hakati kasutama USB-ühendust.

SideWinderi tooteperre kuuluvad ka mõned erilisemad seadmed nagu SideWinder Game Voice'i süsteem ja SideWinder Strategic Commander.

SideWinderi tootepere tootmine lõpetati kesise müügi tõttu Microsofti poolt aastal 2003.[1]

2007. aasta augustis teatas Microsoft, et hakkab taas tootma SideWinderi mänguseadmeid, alustades SideWinder Mouse'i hiirest. Hiire soovitatavaks müügihinnaks oli 80 USA dollarit ja väljalaskeajaks 2007. aasta oktoober.

SideWinderi mängukontrollerite võrdlus (ilma hiire ja klaviatuurita)[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Tüüp Force Feedback Liides
Game Port USB üleminek USB
Microsoft SideWinder Game Pad 1.0 mängupult Ei Jah Ei Ei
Microsoft SideWinder Game Pad 2.0 mängupult Ei Jah Ei Ei
Microsoft SideWinder Game Pad Pro mängupult Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Plug & Play Game Pad mängupult Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Freestyle Pro mängupult Ei Jah Jah Ei
Microsoft SideWinder Dual Strike mängupult Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder 3D Pro juhtkang Ei Jah Ei4 Ei
Microsoft SideWinder 3D Pro Plus (Part No. 97462)1 juhtkang Ei Jah Ei4 Ei
Microsoft SideWinder Precision Pro (Part No. 57540)1 juhtkang Ei Jah Jah Ei
Microsoft SideWinder Precision Pro 2.0 juhtkang Ei Jah Jah Ei
Microsoft SideWinder Precision 22 juhtkang Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Joystick juhtkang Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Force Feedback Pro juhtkang Jah Jah Ei5 Ei
Microsoft SideWinder Force Feedback 2 juhtkang Jah Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Precision Racing Wheel mängurool Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Force Feedback Wheel mängurool Jah Jah Ei Ei
Microsoft SideWinder Force Feedback Wheel USB3 mängurool Jah Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Game Voice heliseade Ei Ei Ei Jah
Microsoft SideWinder Strategic Commander ebatavaline Ei Ei Ei Jah
   Märkmed

^1 Vaata seadme põhja alla. Microsoft SideWinder 3D Pro Plusi seadmeid müüdi nimega Sidewinder Precision Pro, aga puudub USB tugi.
^2 Tuntud ka kui Microsoft SideWinder Precision 2 1.0
^3 Tuntud ka kui Microsoft SideWinder Force Feedback Wheel USB 1.0
^4 On olemas kasutaja poolt tehtud adapter.[2]
^5 On olemas kasutaja poolt tehtud adapter, mis võimaldab Force Feedback tuge kaasaegsetel Windowsi versioonidel.[3]

Game Pad[muuda | muuda lähteteksti]

Algsel Microsoft SideWinderi mängupuldil SideWinder Game Pad oli digitaalne d-pad, kuus nuppu, kaks päästikut ning "Mode" ja "Start" nupud. Algne, gameport versioon omas läbipääsu, mis võimaldas lisada teisi seadmeid, eemaldamata SideWinderit. Tänu sellele võimalusele sai korraga kasutada nelja SideWinderi mängupulti korraga. Uuematel, USB-versioonidel oli ümara d-padi asemel traditsioonilisem, ristikujuline d-pad ning puudus "Mode" nupp. Microsoft SideWinderi nuppude paigutus oli väga sarnane Sega Saturni puldile, mis lasti välja samal ajaperioodil.

Game Pad Pro[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu ka algsel Game Pad-il, on SideWinder Game Pad Pro mängupuldil kuus nuppu ja kaks päästikut. Lisatud on shift nupp, mis kahekordistab võimalike käskude arvu. Kasutatud on hõbedast värvust. Game Pad Pro omab USB tuge. D-pad töötab nii digitaal kui ka analoogrežiimil.

Plug & Play Game Pad[muuda | muuda lähteteksti]

SideWinder Plug & Play Game Pad on muidu sama kujundusega nagu algne Game Pad, ainult korpus on läbipaistev ja nupud on samad, mis Game Pad Pro-l. Kuna see mängupult oli turul üks odavaimatest, polnud võimalik tarkvaraliselt nuppe ümber seadistada. Kuna kasutusele oli võetud USB-ühendus, käis puldi ühendamine ja draiverite paigaldamine kiirelt, sellest tuleneb ka seadme nimi.

3D Pro[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft SideWinder 3D Pro juhtkang

Microsofti esimese SideWinderi juhtkangina sai SideWinder 3D Pro oma disainiga edaspidiste juhtkangide eeskujuks. Proovides konkurentidest üle olla, omas 3D Pro 8 nuppu – alusel 4 ja kangil 4, 8-suunalist "hat" lülitit, liuguriga "throttle", ning kang ise oli keeratav, mis lisas Z-telje. Kahjuks oli 3D Pro puuduliku ergonoomilisuse tõttu ebasobilik pikkade mängusessioonide jaoks.

3D Pro kasutas digitaal/analoog hübriiddisaini, mis oli mõeldud parandamaks suuremaid vigu traditsionaalsetes, analoog juhtkangides nagu näiteks kõrvalekallet ja protsessori üldkulu. Kasutati digitaaloptilist jälgimismehhanismi, et jälgida juhtkangi liikumist perfektselt, ning suhtlemine toimus digitaalselt.[4] Selline digitaalne režiim vajas aga töötamiseks tarkvara ja polnud võimalik kasutada paljude toll aja DOS mängudega kuna suur osa tarkvara ja gameportid ehitati üles analoogdisainil.

3D Pro-l oli eriline omadus, mis lubas emuleerida analoogrežiimi, suutes käituda kui CH Flightstick Pro või Thrustmaster FCS, mis oli valitav alusel asuva lüliti abil, kohtades, kus digitaalrežiim ei töötanud. Selles režiimis oli vajalik manuaalne kalibreerimine ja neli alusel asuvat nuppu enam ei toiminud.

Hilisematel operatsioonisüsteemidel muutus digitaalrežiim järjest vähem töökindlamaks ning modernsetel arvutitel oli 3D Pro juhtkangi võimalik kasutada ainult analoogrežiimil. 3D Pro oli piisavalt populaarne, seega Microsoft tootis uue versiooni – Precision Pro, millel oli USB-ühendus ja ei töötanud DOS-is üldse, olles palju töökindlam Windowsi operatsioonisüsteemis, vaatamata kvaliteediprobleemidele.

3D Pro juhtkang oli kõrgelt hinnatud ja üks vähestest juhtkangidest, millel oli mitmeid nuppe, mis ei vajanud klaviatuuri läbipääsu. 3D Pro oli eriti populaarne MechWarrior ja Descent mängijate hulgas, sest see oli üks vähestest kangidest, millel oli mitmeid nuppe ja mida need mängud toetasid.

Selle juhtkangi populaarsus kasvatas välja hulga inimesi, kes siiani ei loobu 3D Pro-st, hoolimata oma vanusest, mistõttu loodi kangile USB-adapter.[2]

Precision Pro[muuda | muuda lähteteksti]

Precision Pro juhtkang. "Hat" lüliti on nähtav kangil ja throttle ratas alusel

Oma kunagistest vigadest õppides, tutvustas Microsoft SideWinder Precision Pro juhtkangi aastal 1995, parandades ergonoomilisusvea ja osad elektroonikavead ning lisades uusi omadusi.

SideWinder Precision Pro omas uut kangi, mis oli palju ergonoomilisem kui 3D Pro. Kogu ülejäänud disain muutus ümaramaks, näiteks kandilised alusel asuvad nupud asendati ümaramatega, liuguri baasil throttle asendati ratta baasil throttlega ja alus ise tehti ümaramaks. Precision Pro-le lisati shift nupp, mis paigutati alusele, kahekordistades võimalike nupukombinatsioonide arvu.

Precision Pro-l võeti kasutusele uuendatud hübriidsüsteem, eemaldades mõned ühilduvusvead. Vahetult pärast Precision Pro avaldamist, kui USB hakkas personaalarvutites levima, tõi Microsoft välja USB toega juhtkangid, partiinumbriga X03-57540, tootekood 85791-...[5] Pärast uuendust oli juhtkang ikkagi gameport ühendusega, aga lisatud oli USB-ühenduse skeem ning tootekarbis oli kaasas USB-üleminek. Olemas on ka isetehtud üleminek. Algsed Precision Pro juhtkangid ei ole selle üleminekuga ühilduvad,[6] aga on olemas isetehtud üleminekuid.[2] Tänu USB-üleminekule olid analoog gameportiga kaasnevad probleemid täielikult kadunud ja seetõttu oli see tõeliseks elektroonikaprobleemide lahenduseks. Precision Pro disainis oli aga üks viga – mõnel harval juhul kogub kang staatilist elektrit oma elektroonikas ning vajas keerukat protsessi, et staatilist laengut vabastada, mis ei pruukinud alati õnnestuda. Võis aidata ka mõneks tunniks seisma jätmine. Precision Pro on üks esimesi juhtkange, mis võttis kasutusele potentsiomeetrite asemel valgussensori. Kalibreerimine polnud vajalik ja elektroonilisi liikuvaid osi polnud. Ainukesed liikuvad osad olid mehaanilised – throttle ja juhtkangi liigendid. See andis juhtkangile pika eluea. Precision Pro 2 võttis uuesti kasutusele potentsiomeetrid, et säästa raha ja seetõttu nende eluiga oli potentsiomeetri kulumisega limiteeritud.

Tänu USB levimisajal väljatuleku, ergonoomilise disaini ja staatilise laengu probleemi harvuse, oli Precision Pro müügiedu ja hinnang väga hea, võrreldes 3D Pro juhtkangiga.

Force Feedback Pro[muuda | muuda lähteteksti]

Järgmisena avalikustati tagasisidevõimalusega juhtkang, mis põhines Precision Pro disainil – SideWinder Force Feedback Pro. Juhtkangile lisati mootorid, mis andsid tagasisideefekti, ja võeti ära USB tugi. Mootorite lisamise tõttu oli Force Feedback Pro tunduvalt suurem ja raskem kui tema eellane.

Precision 2[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft SideWinder Precision 2 juhtkang

Viimase generatsiooni Microsoft SideWinder juhtkangide baasiks sai SideWinder Precision 2 disain, mis oli täiustatum kui Precision Pro. Precision Pro juhtkangilt kaotati shift nupp, asendati throttle ratas traditsioonilisema kangiga ja paigutati kangil asuvad nupud ümber sümmeetrilisemalt. Täielikult kaotati gameport tugi, tuues müügile ainult USB-versioonid. Seade oli natukene väiksem ja kergem kui Pro versioon. Kahjuks hoolimata sellest, et tegemist oli Microsofti teise generatsiooni USB-kontrolleriga, kannatas Precision 2 kauemkestva staatilise laengu kuhjumise probleemi all.

Force Feedback 2[muuda | muuda lähteteksti]

Precision Pro asendusega kaasnes ka Force Feedback Pro asendus. Avalikustati SideWinder Force Feedback 2, millele küll ei lisatud midagi uut, mida Precision 2 juhtkangile ei lisatud. Samuti kaotati shift nupp. See juhtkang tuli kahes kujunduses: üks versioon hõbedase päästikuga ja uuendatud versioon läbikumava punase päästikuga. Üks põhilisi uuendusi oli toiteadapteri kaotamine. See juhtkang on kogunud populaarsust oma vastupidavuse ja töökindlusega ning paljud Force Feedback 2 kangid on siiani kasutuses ka praegu. SideWinder Force Feedback 2 juhtkangi on siiani regulaarselt näha eBay müügisaidil vaat et kallimaltki, kui oli ta soovitatav müügihind müügile tulles.

Juhtkang[muuda | muuda lähteteksti]

Jällegi Precision 2 disaini kasutades tutvustas Microsoft hinda silmas pidades uut SideWinderi juhtkangi SideWinder Joystick. Hoolimata hinnamuutusest sarnanes see juhtkang funktsioonide poolest Precision 2 juhtkangiga. Eemaldati Z-telg ja 8-suunaline "hat" lüliti. Ülejäänud muutused olid ainult välised, näiteks alus tehti väiksemaks, throttle liigutati aluse etteotsa ning kangil asendati kaks ümaramat nuppu kandilistega. Kahjuks alates Windows XP-st pole see juhtkang toetatud.

Force Feedback Wheel[muuda | muuda lähteteksti]

Microsofti SideWinder Force Feedback Wheel on mängurool, mis annab mängijale tagasisidet.

Strategic Commander[muuda | muuda lähteteksti]

SideWinder Strategic Commander on disainitud, mõeldes reaalajas strateegiamängude peale. Sel seadmel on kuus programmeeritavat käsunuppu, kaks suumimisnuppu, kolm shift nuppu, makronupp ja kolme asendiga lüliti. Seadmel on kolm pöörlemistelge; X, Y ja Z. Ühe seadistuse kohta on võimalik paika panna kuni 24 käsku.

Strategic Commander on väga ergonoomiline seade ja kujutab endas suurt hiirt, mis on mõeldud vasakule käele. Ülemine osa on ühendatud alusega. Ülemisel osal on programmeeritavad nupud sõrmeotste all. Kolm nuppu asuvad pöidla all.

Üks seadme omadus on see, et ülemine osa käitub kui kolme-teljeline liikumisandur. See tuli kasuks ka FPS mängudes ja muudes sarnastes mängudes, sest oli võimalik paremas käes asuva hiirega sihtida ja ringi vaadata ning samal ajal vasaku käega asukohta vahetada, vasaku käe sõrmede all asuvate nuppude abil relvi vahetada jms.

Seadmega tuli kaasa tarkvara, mis pakkus valiku kiirnuppe tolle aja populaarsete mängude jaoks. Nupud on programmeeritavad, seega seadet on võimalik kasutada erinevate mängude ja muude programmidega.

Linux kohtleb seda seadet kui juhtkangi, kõigi kolme telje ja 12+3 nupuga, ning on võimalik kasutada kui juhtkangi.

Game Voice[muuda | muuda lähteteksti]

SideWinder Game Voice on varajane häälvestluse seade. See kujundati nagu hokilitter, nelja kanalinupuga, mis võimaldasid kasutajal rääkida kas individuaalse tiimikaaslasega, kogu tiimiga või kõigi mängijatega globaalselt. Seadmedraiver võimaldas kasutada seda seadet kui häälkäsuseadet, kasutades programmeeritavaid makrosid.

Tootekarp sisaldas peakomplekti mikrofoniga, kuigi nende asemel võis ükskõik millist peakomplekti kasutada. Seade käitus kui vahendaja helikaardi ja helisisend/väljundseadme vahel. Seadmesse oli võimalik ühendada korraga kõlarid ja peakomplekti ning lüliti abil oli võimalik valida heliväljund. Game Voice'il oli ka oma helitugevusregulaator. LED-i ja häälkäskude ja kanalite funktsiooni vooluga varustamiseks oli vajalik USB-ühendus.

Microsoft lõpetas selle toote tootmise aastal 2003. Selleks ajaks oli tekkinud palju konkurente, kelle tooteid oli võimalik tasuta alla laadida ja kasutada, nagu näiteks Ventrilo ja TeamSpeak. Sarnased tarkvarad küsivad raha ainult serveri omanikult, kasutajad ei pea kasutamise eest maksma. Game Voice puhul pidi aga iga kasutaja omama Game Voice seadet, et kasutada vajalikku raudvara ja tarkvara. Seetõttu kaotas Game Voice oma turu, kuigi konkurendid ei paku häälkäskude võimalust.

Game Voice on toetatud Windows XP-s ja uut draiverit uuematesse Windowsi operatsioonisüsteemidesse pole oodata. Linux suudab erinevate kolmanda osapoolte tarkvara ära kasutada, et kasutada seda seadet, näiteks KameVoice.

Freestyle Pro[muuda | muuda lähteteksti]

SideWinder Freestyle Pro mängupult

1998. aastal avalikustatud SideWinder Freestyle Pro oli väga uuenduslik mängupult, sest analoogrežiimil kontrollis suunda puldi asukoha muutmine. Mängud, millel polnud täpsus tähtis, tuli selline võimalus kasuks. Kui aga mäng vajas täpsust, oli väga raske mängupulti kasutada, sest liigutamine oli vaba ning raske oli leida nullpunkti ja aimata, kui palju täpselt on pulti liigutatud.

Mängupuldil oli 10 nuppu: 6 nuppu parema pöidla all (ABC XYZ), 2 päästikut (kummalgi pool üks) ja kaks nuppu vasaku pöidla all. Lisaks olid veel "start" nupp ning "shift" ABC ja XYZ nuppude jaoks.

Vasaku pöidla kontrollida oli ka d-pad, mis oli kasutu, kui vaja oli kiirust ja täpsust, sest kangi oli vaja lükata väga palju, enne kui tegevus registreeritakse. Lisaks ei registreeritud suunda täpselt, mis võis osades mängudes suuremaks probleemiks olla. Keskel asuv lõpmatult keritav throttle ratas ei olnud hästi läbi mõeldud: see käitus kui lõputu hiire rullik ja samal ajal arvas draiver, et sel on absoluutväärtusega throttle, mistõttu järjest edasi kerides oli throttle positsioon kogu aeg kas 0 või 100 protsendi peal.

Nupu abil oli võimalik lülitada pulti analoogrežiimile (roheline LED) ja digitaalrežiimile (punane LED). Analoogrežiimil kontrollis x- ja y-telgi ja d-padi kasutati kui "hat" lülitit. Digitaalrežiimil kontrollis d-pad × ja y telgi nagu traditsioonilised digitaalsed mängupuldid, seetõttu polnud digitaalrežiimil "hat" lüliti funktsiooni.

Kuna Freestyle Pro avalikustati 1998. aastal, mil USB oli just massidesse levimas, toetas pult nii game porti kui ka USB-ühendust. Mängupuldi juhtme otsas oli küll game port ühendus, aga tootekarbis oli tasuta kaasas üleminek USB-ühendusele.

Dual Strike[muuda | muuda lähteteksti]

1999. aastal välja lastud SideWinder Dual Strike oli Microsofti teine mängupult, mis kuulus kummaliste mängupultide sekka, Freestyle Pro järel. Dual Strike proovis tuua kokku hiire ja mängupuldi omadused ühte seadmesse. See koosnes kahest osast ja neid osasid ühendab hing, mis võimaldab kahe osa omavahelist liigutamist. Dual Strike toetab ainult USB-ühendust.

SideWinderi mänguhiired ja -klaviatuurid[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft Sidewinder X5 Mouse

2007. aastal, pärast läbirääkimisi Razeriga Microsoft Habu ja Microsoft Reclusa hiire ja klaviatuuri müügi teemadel, taastas Microsoft SideWinderi kaubamärgi, tootes täitsa uue SideWinderi mänguhiire, disainitud puhtalt kõrgetasemelist arvutimängurlust silmas pidades. Uue hiire disain sisaldas mitmeid täiustatud lisasid, näiteks muudetavat kaalu, programmeeritavat makrorežiimi, lennult DPI vahetust ja sisseehitatud LCD-d, mida polnud varem hiire sees olnud.

Aastal 2008 avalikustas Microsoft klaviatuuri SideWinder X6 Keyboard, mis oli disainitud SideWinder Mouse'i hiirega koos kasutamiseks. Sel on 30 programmeeritavat makronuppu, helitugevusregulaator, meediakontroll, taustavalgustus ja eemaldatav numbriklaviatuur. Samal ajal avalikustati ka SideWinder X5 Mouse hiir, millel on väiksem hulk funktsioone kui ta eelkäijal, aga see võeti madala hinna tõttu hästi vastu. Hiire kuju on sama nagu algsel hiirel, aga puudus LCD, muudetava kaalu võimalus ja metallist külgmised nupud. X5-l on üleni must disain ning taga on punane LED, mis teeb hiire esialgsest hiirest atraktiivsemaks, seega sobib paremini X6 klaviatuuri kõrvale.

2009. aasta veebruaris avalikustas Microsoft järgmise SideWinderi hiire, mille nimeks on SideWinder X8 Mouse. Uus hiir võttis kasutusele BlueTrack jälgimistehnoloogia, mis on mõeldud paremaks kasutamiseks ebatavalistel pindadel, näiteks klaasil. Lisaks tehti uus hiir juhtmevabaks ja lisati magnetiga kinnituv laadimisjuhe, mis on keritud hokilitrisarnase vastuvõtja ümber, et oleks aku laadimise ajal võimalik hiirt kasutada. DPI tundlikkus suurendati 4000 peale.[1]

2010. aasta märtsis avalikustas Microsoft SideWinderi teise klaviatuuri, mille nimeks sai SideWinder X4 Keyboard. Kasutusele võeti anti-ghosting tehnoloogia – see lubas kasutada kindlaid klahvikombinatsioone, mis paljudel teistel klaviatuuridel polnud võimalik halva tüüpilise disainivea tõttu. Eemaldatav numbriklaviatuur eemaldati.

2012. aasta septembrist lõpetas Microsoft USA-s mänguhiirte ja hiljem ka mängurite klaviatuuride pakkumise.[7]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Johnson, Ian. "Game over for Microsoft PC gear". The Globe and Mail. Vaadatud 11. detsember 2013.
  2. 2,0 2,1 2,2 Grendel. "3DP-Vert, a USB adapter for the Microsoft SideWinder 3D Pro, Precision Pro and Force Feedback Pro".
  3. tloimu. "adapt-ffb-joy – Adapter for Force Feedback pointing device(s)".
  4. "US patent 5628686 – Apparatus and method for bidirectional data communication in a game port". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. oktoober 2015. Vaadatud 11. detsembril 2013.
  5. "DescentBB • View topic – MS Sidewinder Precision Pro: DIY Gameport-USB adapter". Descentbb.net. Vaadatud 11. detsember 2013.
  6. http://support.microsoft.com/kb/189076/
  7. "Microsoft Hardware". Vaadatud 11. detsember 2013.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]