Villem Tamm (tõstja)

Allikas: Vikipeedia

Villem Tamm (9. märts 1912 Ufa kubermang31. juuli 1973 Lehtse) oli eesti sportlane ja politseiametnik.

Ta sündis Laiuse kihelkonnast pärit August Tamme ja Salatsi kihelkonnast pärit läti päritolu Eliisabeti kolmanda pojana. 1921. aastal tuli pere Eestisse, elama asuti taas Tartumaale. Ta käis koolis Hugo Treffneri Gümnaasiumis, hiljem õppis aga politseinikuks.

1938. aastal sai Tammest konstaabel Virtsus, samaaegselt tegeles ta ka tõstmise, kergejõustiku ja laskespordiga. Parimaid tulemusi saavutas ta esimesel tõstmises, tõustes 1940. aastaks Eesti raskejõustiklaste seltskonna tippu. 1941. aasta kevadel käis ta Eesti NSV koondise koosseisus võistlemas veel Gruusias, kuid 14. juunil 1941 küüditati ta Siberisse. Mõni aasta hiljem mõisteti talle 10 aastat vangistust koos 5-aastase asumisel olemisega. Tagasi Eestisse sai ta tulla alles 1956. aastal, siis asus ta elama oma vanemate juurde Lehtsesse.

Ka seejärel jätkas ta tõstespordiga tegelemist, saades mitmekordseks Paide rajooni meistriks. Kuni aastani 1958 õppis ta Jänedal isa juures piiritusevabriku tehnoloogiks, sest tal kui represseeritul oli raske muud töökohta leida. Ta töötas kuni 1972. aastani Lehtse piiritusevabrikus (asus Kurge asunduses), kuigi ta ise oli täiskarsklane.

Tamm suri 61-aastaselt infarkti.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema noorem vend Eduard Tamm oli samuti sportlane, kes osales edukalt ka veteranide spordivõistlustel.

1958. aastal abiellus Villem Tamm Milja Postiga, kellega ta oli tutvunud juba 1939. aastal, kuid Teine maailmasõda ja okupatsioonid olid nad viinud ligi 20 aastaks lahku. Järgmisel aastal sündisid neil kaksikud tütred Tiiu ja Ulvi Tamm.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tiit Lääne. "Sport Läänemaal. Triloogia I osa, Algusaegadest kuni 1945". Lääne Maakonna Spordiliit Läänela. Haapsalu 2007

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]