Vikipeedia:Informaatika-alaste artiklite kirjutamise võistlus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vikipeedia:IT võistlus)
Informaatika on lahe!
Informaatika on lahe!

Informaatika-alaste artiklite kirjutamise võistlus oli eestikeelses ja võrukeelses Vikipeedias 1. märtsist kuni 14. aprillini 2010 läbiviidud artiklikirjutamise võistlus, mille käigus kirjutati või täiendati-parandati umbes 500 IT valdkonna artiklit.

Hinnati nii uute artiklite kirjutamist kui ka olemasolevate täiustamist, toimetamist ja süstematiseerimist. Auhinnaraha pani välja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, millele lisandusid eriauhinnad Elisalt, Skype'ilt ja Webmedialt.

  • Töö käis eestikeelse Vikipeedia informaatika-alaste artiklite kallal. Valdkondadena oli välja toodud näiteks arvutiriistvara, arvutivõrgud, infosüsteemid, infotöötluse, Interneti, krüptograafia, tarkvaraarenduse ja tarkvara.
  • Võistlus toimus 1. märtsist 2010 kell 00.00 kuni 14. aprillini 2010 kell 23.59 Eesti aja järgi. Arvesse läksid kõik muudatused antud valdkonna artiklites, mis selle ajaperioodi sees tehti.
  • Võistlusega võis liituda igal ajamomendil selle perioodi jooksul.
  • Auhindadele said võistelda kõik Vikipeedia registreeritud kasutajad peale žürii liikmete. Registreerumiseks tuleb kasutada Vikipeedia lehekülje ülaosas leiduvat nuppu "Logi sisse / registreeru kasutajaks".
  • Võistlusele endale ei olnud vaja eraldi registreeruda, kuna võistlejateks loeti kõik Vikipeedia kasutajad (va. žürii liikmed), kes võistlusperioodi jooksul informaatika-teemalisi artikleid kirjutasid või toimetasid.
  • Kirjutamine toimus Vikipeedia põhimõtete ja reeglite alusel kasutajate koostöös.
  • Hinnati iga konkreetse kirjutaja panust artikli(te) kvaliteeti antud ajaperioodi jooksul.
  • Hinnati eeskätt oskust koostada sidusat ja arusaadavalt sõnastatud ning korrektselt vormistatud, põhjalikku ja samas ülevaatlikku entsüklopeedilist teksti, mis põhineb usaldusväärsetel viidatud allikatel.

Eesmärgid[muuda lähteteksti]

Võistluse peamised eesmärgid olid:

  • suurendada informaatika-alase usaldusväärse info hulka Vikipeedias ning seeläbi ka tasuta ja hõlpsasti kättesaadava informaatika-alase teabe hulka eesti keeles;
  • luua eeldused e-Eesti alaste artiklite loomiseks muukeelsetesse Vikipeediatesse;
  • parandada eestikeelse Vikipeedia artiklite sisulist ja illustratiivset taset;
  • saada juurde uusi häid artikleid;
  • tõsta inimeste teadlikkust Vikipeediast – eriti eesti- ja võrukeelsest;
  • saada eestikeelsesse ja võrukeelsesse Vikipeediasse uusi kaastöölisi ning toimetajaid.

Koolitused[muuda lähteteksti]

Enne võistluse algust toimusid Tartus ja Tallinnas Vikipeediat ning antud võistlust tutvustavad koolitused. Nendest osavõtt oli tasuta ja kõigile avatud.

Tartu koolitus toimus 22. veebruaril kell 14.15–16.00 Tartu Ülikooli matemaatika-informaatikateaduskonna hoones (Liivi 2) ruumis 122.

Tallinna koolitused toimusid 23. veebruaril kell 16.00–17.30 IT Kolledži ruumis 316 ja 26. veebruaril algusega kell 12.00 Tallinna Tehnikaülikooli ruumis VII-226

Jagamisele läks kolm 3000-kroonist põhiauhinda:

  • parimale artiklite koostajale
  • parimale artiklite täiendajale
  • parimale artiklite toimetajale

Kõigis kategooriates hinnati nii töö mahtu kui ka kvaliteeti.

Artikli koostamiseks loeti kogu töö enda alustatud artikli kallal. Artikli täiendamiseks loeti sisulised täiendused artiklisse. Artikli toimetamiseks loeti teiste alustatud artiklite sisuvigade ja -ebatäpsuste parandamist ning artiklite ülesehituse, Vikipeedia tervikusse sobivuse, sõnastuse, terminikasutuse, õigekirja, linkide, viidete, vorminduse ja muude vormiliste külgede paremaks muutmist. Arvesse läks ka tegevus arutelulehtedel.

Vastavalt žürii otsusele võis teha muudatusi põhiauhindade suuruses ning saajate arvus. Seejuures võis üks inimene pälvida rohkem kui ühe auhinna.

Eriauhinnad[muuda lähteteksti]

Tartu Ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskus pani välja eriauhinna isikule, kes panustas informaatika valdkonnas antud perioodi jooksul enim võrukeelsesse Vikipeediasse.

Webmedia poolt oli eriauhinnana välja pandud langevarjuhüpe parima tarkvaraarendust käsitleva artikli eest.

Elisa jagas välja nutitelefoni Sony Ericsson XPERIA X10. See oli mõeldud parimale internetiteemaliste artiklite kirjutajale (eriti mobiilse interneti temaatika).

Skype andis oma logoga sülearvuti koti suurima panuse eest internetikommunikatsiooni kirjeldavate artiklite seas.

Auhinnasaajad[muuda lähteteksti]

Zürii poolt sai veel ära märgitud kasutajate Pelmeenisupp ja Timgluz panus.

Võistluse parimaks kaastööliseks pidas žürii Nenet.

Žüriis olid Vikipeedia esindajatena Andres Luure ja Ivo Kruusamägi ning Tartu Ülikoolist Varmo Vene ja Eero Vainikko. Võrukeelse Vikipeedia poolt abistas Sulev Iva. Eriauhindade jagamisel aitasid väärilisi kandidaate leida ettevõtete esindajad.

Võistluse jälgimine[muuda lähteteksti]

Võistlusartiklite pealkirjad loetleti üles leheküljel Informaatika-alase võistluse artiklid. Eraldi nimekirjadesse koguti uued (mille seast otsiti parimaid) ning varem olemas olnud artiklid (mis võistlusperioodi jooksul täienesid).

Võistlusartiklite järgimise lihtsustamiseks soovitati võistlejatel oma muudatusi kindlasti resümee-kastis (paikneb redigeerimisakna all) kirjeldada.

Vastused küsimustele[muuda lähteteksti]

Küsimuste tarbeks sai loodud selline lehekülg nagu Korduma Kippuvad Küsimused. Kui sealt ei olnud võimalik vastust leida siis võis esitada täiendavaid küsimusi siinse lehekülje arutelusse.

Küsitlus
Küsitlus

On küll üsnagi hõlbus leida, mitu artiklit loodi, mitut kohendati ja kui palju materjali lisati, kuid palju raskem on hinnata, kuidas see töö osalejaid mõjutas. Seetõttu pandi võistlusest osavõtnutele kokku järgnev küsitlus. Täitmine oli vabatahtlik, aga soovitasime seda siiski teha. Loodetavasti aitas see hinnata võistluse otsest mõju osavõtjatele ning võimaldab tulevikus sarnaseid üritusi paremini läbi viia. Küsitluse tulemused on välja toodud siin.

Võistlusega seotud materjalid[muuda lähteteksti]

Teised artiklikirjutamise võistlused[muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda lähteteksti]