Vikipeedia:Informaatika-alaste artiklite kirjutamise võistlus/KKK

Allikas: Vikipeedia
Küsi ja sulle vastatakse
Küsi ja sulle vastatakse

Korduma Kippuvad Küsimused peaks aitama vastuseid anda mõnele sagedasele informaatika-alaste artiklite kirjutamise võistlusega seotud küsimustele.

Kui siit vastust ei leia, siis võid esitada küsimuse arutelulehel.

Kas ma tohin tõlkida artikleid mõnest võõrkeelsest Vikipeediast?
Jah, tohid. Kuid alati on hea juurde otsida täiendavat materjali. Ei ole mingit põhjust, miks ei võiks eestikeelse Vikipeedia artikkel olla parem ja põhjalikum kui näiteks ingliskeelse Vikipeedia artikkel.
Ma olen teinud bakalauruse/magistri/vms töö. Kas ma tohin seda Vikipeedias kasutada?
Muidugi tohid. Siin tuleb aga arvestada, et loodav artikkel siiski vastaks ülesehituselt tüüpilisele Vikipeedia artiklile ja oleks õigesti vormindatud. Samuti on iga mõiste tarvis ette nähtud üks artikkel ja kui kõnealune uurimus käsitleb mitut teemat, siis peaks iga mõiste kohta olema eraldi artikkel.
Miks ma pean kasutajaks registreeruma ja kas mul tuleb selleks oma nimi avalikustada?
Kasutajaks on tarvis registreeruda, et saaks tuvastada, kellele auhind määrata. Registreerumisel ei pea oma nime avaldama ja samuti ei pea seda tegema hiljem.
Kas kasutajaks registreerumisel on mingid piirangud?
Kasutajaks registreerumisel ei ole mitte mingisuguseid piiranguid. Ei vanus, usk, nahavärv ega erakondlik kuuluvus mõjuta kellegi õigusi Vikipeedia kasutamisel, kasutajaks registreerumisel ega artiklite muutmisel – kõik see on võrdselt lubatud kõigile (vähemalt kuni muudatused pole klassifitseeritavad vandalismina).
Ma ei tea sellest informaatika-teemast eriti midagi, aga tahan ikka võistlusel osaleda. Mida ma teha saaksin?
Artiklite toimetamine, mille alla läheb kirjavigade, vorminduse, sõnastuse, sidususe ja stiili parandamine, neisse pildimaterjali otsimine ning faktide kontrollimine, artiklite kategoriseerimine ja vajadusel erapooletuks muutmine, ei nõua tingimata teema tundmist, kuigi viimane aitab seejuures kaasa.
Teema on ka piisavalt lai, et leida hulgaliselt artikleid, mille kirjutamine ei eelda IT-alast haridust (kirjutada kasvõi maailmakuulsatest programmeerijatest, mingi valdkonna ajaloost või Eesti Tiigirihüppe programmist).
Kuidas artiklisse pilte lisada?
Vaata: Vikipeedia:Piltide kasutamine.
Ma tahan enda loodud artiklisse pilte lisada, aga ei saa neid üles laadida. Miks?
Uuel kasutajal on võimalik hakata Vikipeediasse pilte üles laadima 4 päeva pärast registreerumist ja tehtud peab olema vähemalt 10 muudatust. Saad luua ka konto Vikipeediate ühisesse pildipanka Commonsisse ja pildid sinna üles laadida.
Sain aru, et siin nõutakse artiklis esinevate faktide viitamist, aga kuidas see käib?
Pikem selgitus viitamise kohta on leheküljel Vikipeedia:Viitamine.
Ma leidsin ühest artiklist vea. Parandasin selle ära, aga keegi muutis selle tagasi. Mida ma nüüd teen?
Juhi veale tähelepanu artikli aruteluleheküljel ja/või muuda vigane koht ning viita seejuures allikale, mis tõendab, et sinu muudatus on korrektne.