Taevassinine lauk

Allikas: Vikipeedia
Taevassinine lauk

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Magnoliophyta
Klass Üheidulehelised Monocotyledoneae
Selts Asparilaadsed Asparagales
Sugukond Liilialised Liliaceae
Perekond Lauk Allium
Liik Taevassinine lauk
Binaarne nimetus
Allium caeruleum
Pall.
Sünonüümid
  • Allium azureum Ledeb.
  • Allium caerulescens G.Don
  • Allium viviparum Kar. & Kir.

Taevassinine lauk (Allium caeruleum) on aedades kasvatatav ilutaim[1], mis kuulub laukude perekonda. Taim kasvab looduslikult Kesk-Aasias (Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan, Usbekistan, Xinjiang) kuivadel mäenõlvadel, tasandikel ja steppides.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Taevassinine lauk kasvab 40–100 cm kõrguseks. Sel on kitsad kolmekandilised lehed ja varasuvel, juuni lõpul või juuli algul ilmuvad kerakujulised tipmised õisikud sinistest kellukjatest õitest. Umbes 2,5–7 cm läbimõõduga õisikud peibutavad õitsemiseperioodil liblikaid. Õitsemise ajal lehed kuivavad.[2]

Taim on vähenõudlik ja külmakindel, sobib päikeselisele kasvukohale. Nagu enamik lauke eelistab hea drenaažiga viljakat savimulda, millele on lisatud jämedat liiva või kruusa. Neid saab kasvatada ka nõlvadel või kõrgendatud peenardel.[3]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Taevassinine lauk. - Juhani Puukool
  2. "TAEVASSININE LAUK Azureum. - Aiamaailm". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. veebruar 2022. Vaadatud 9. juunil 2023.
  3. "TAEVASSININE LAUK Azureum. - Aiamaailm". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. veebruar 2022. Vaadatud 9. juunil 2023.