Sathya Sai Baba

Allikas: Vikipeedia
Sathya Sai Baba (1996)

Sathya Sai Baba (Sathyanarayana Raju; 23. november 192624. aprill 2011) oli Lõuna-Indias tegutsev guru, vaimne juht, kes nimetas end Shirdi Sai Baba taaskehastuseks. Tal on üle maailma miljoneid järgijaid, kes peavad teda avataaraks ehk inimese kuju võtnud Jumalaks, Kõigeväeliseks Loojaks. Nagu Jeesusel, on temalgi teravaid kriitikuid. Nende sõnul on Sai Baba pelgalt tüssaja, või siis koguni ahistamise kalduvusega psüühiliselt haige inimene (mõningate temas pettunute kohtulikult tõendamata süüdistused).

Sai Baba sündis vaeses põlluharija peres; tema sünni asjaolude kohta on mitmeid kauneid kirjeldusi, näiteks et lapsukese hällist leiti madu, mis on Indias tuntud kui jumal Šiva sümbol. Sathyanarayana õppis kohalikus algkoolis ning oli andekas luule, muusika ja näitekunsti alal. Ta ei teinud iial kellelegi liiga. Vapralt talus ta suuremate poiste poolt alandamist. 13- või 14-aastaselt langes ta skorpioni hammustuse järel koomataolisse seisundisse, millest ärkamise järel hakkas käituma teiste jaoks veidralt. 1940. aastal nimetas ta end Shirdi Sai Baba taaskehastuseks ning ütles, et ta nimi on Sathya Sai Baba. Ta väitis, et on tulnud maailma selleks, et kutsuda inimesi vaimsele ärkamisele. Hiljem on Sai Baba nimetanud end Šiva ja Šakti taaskehastuseks. 1944. aastal ehitasid järgijad Sathya Sai Baba auks tema koduküla Puttaparthi lähedale templi, mille ümber nüüdseks on tekkinud ulatuslik rahvusvahelise tuntusega vaimne keskus Prasanthi Nilayam. Aastal 1958 hakkas ilmuma tema järgijate kuukiri "Sanathana Sarathi", mida võiks tõlkida "Igavikuline (kaariku)juht" (s.o. Krišna). Alates 1960. aastate lõpust on Sathya Sai Baba missioonis oluliseks lääneriikidest tulnud vaimsete otsijate abistamine. Iga päev võtab ta vastu arvukalt külastajaid, kellele ta vahel teeb ka tunnustähti, nagu püha tuha vibhuuti ning erinevate esemete materialiseerimine. Sathya Sai Baba on keeldunud kategooriliselt sooritamast neid imesid kontrollitud katsetingimustes. Ta ütleb, et need imed on vaid tema tõelise olemuse pealispind. Sathya Sai Baba on rajanud mitmeid haiglaid, mis ravivad kõiki patsiente tasuta ning koole, mis õpetavad kõiki õpilasi ilma õppemaksuta. Ta on ehitanud Indias veejuhtmeid maapiirkondadesse, mis kannatasid veepuuduse all. Ta innustab kõiki inimesi abistama ja teenima ligimest, ootamata tasu ega tähelepanu.

Sathya Sai Babat peetakse andekaks kõnelejaks. Tema peamiselt veedadel põhineva õpetuse sisuks on vägivallatus, kasinus, ligimesearmastus, iga inimese Jumalik loomus ja usuline sallivus. Oma avalikud kõned on ta seostanud sageli mõne maailmausundi pühakirja ainesega (Bhagavadgītā, Piibel, Koraan jt.). Sathya Sai Baba Organisatsiooni viieks keskseks väärtuseks on Tõde (satja), Harmoonia (dharma), Vägivallatus (ahimsa), Armastus (prema) ja Rahu (šaanti). Soositakse taimetoitlust, mõnuainetest loobumist ja regulaarset meditatsiooni.