Bhagavadgītā

Allikas: Vikipeedia
Originaali pealkiri भगवद् गीता
Autor Vyasa
Tõlkija Linnart Mäll jt
Päritolumaa India
Keel sanskrit
Sari Mahābhārata
Bhishma Parva
Teema hinduism
Žanr pühakiri
Kirjastaja Käsikiri (originaal)
Perioodika jt (eesti keeles)
Ilmumisaeg 2. sajand eKr (originaal)
1980
1999
2000
2003 (eesti keeles)
ISBN 9985609220
9171494227
9789985788080
Eelnev raamat Udyoga Parva
Järgnev raamat Drona Parva

"Bhagavadgītā" (sanskriti keeles 'Isanda laul'), tuntud ka lühendnimega "Gita", on hinduistlik pühakiri, mida tunnustavad kõik hinduismi peamised suunad.

"Bhagavadgītā" on eepose "Mahābhārata" osa, kuid seda käsitletakse sageli eraldiseisva religioosse tekstina. Ülesehituselt on "Gita" dialoog sõdalase Ardžuna ning Krišna vahel, kes ilmutab ennast ülima jumaluse ja absoluudina. "Bhagavadgītā" moodustab 18 peatükki "Mahābhārata" kuuendast raamatust "Bhîshmaparvanist" ('Bhîshma raamatust').

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Fail:Krishna tells Gita to Arjuna.jpg
Krišna ja Ardžuna

Kunagi muistsetel aegadel valitses Kuru riiki radža Dhritarâshtra. Ta sündis pimedana, kuid kuna noorem vend Pându loobus troonist ja asus oma kahe naisega Himaalaja mägedesse, jäi troon temale. Pându suri hiljem, kahjuks ajal, mil tema viis poega – Judhishthira, Bhîma, Ardžuna, Nakula ja Sahadeva – olid veel üsna väikesed. Nii kasvasidki Pându pojad – Pândavad – ja Dhritarâshtra sada poega – Kauravad – üheskoos vanaonu Bhîshma ning võitluskunstide suurepärase tundja Drona õpetuse ja juhatuse all täiskasvanuks. Pandavate ja Kauravate vahel puhkeb aga sõda ning selle sõja otsustava lahingu eel annab Krišna Ardžunale nõuandeid, mis ongi "Bhagavadgītā" sisu.

Eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

"Bhagavadgītā" on eesti keeles ilmunud mitmes väljaandes.

  • Eesti Hare Krišna liikumise väljaandena koos algsete sanskritikeelsete värsside, ladina transliteratsiooni, eestikeelsete vastete, tõlke ja üksikasjalike selgitustega (ISBN 9171494227).
  • Maharishi MSL Eesti Sihtasutuse väljaandena: Bhagavadgita. Uus tõlge ja kommentaarid. 1.-6. peatükk (ISBN 9789985788080).


Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Bhagavad-Gita nii nagu see on.