Sankt Lambrecht

Allikas: Vikipeedia
Sankt Lambrecht

Vapp

Pindala 70,2 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1841 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 4′ N, 14° 18′ E
Asend Murau ringkonnas
Sankt Lambrecht (Austria)
Sankt Lambrecht

Sankt Lambrecht on turulinn (Marktgemeinde) Austrias Steiermargi liidumaal Murau ringkonnas. See on tuntud Püha Lambrechti kloostri poolest, mis on üks tähtsamaid benediktiini kloostreid Austrias. Kloostrikompleks ja selle aiad on Zirbitzkogel-Grebenzeni looduspargi osa.

Steiermargi haldusreformi käigus ühendati Sankt Lambrechtiga endine vald Sankt Blasen, mis jõustus 1. jaanuaril 2015.

Ülem-Steiermargi vald asub Thaja orus (Thajagraben) Gurktali Alpide põhjaosas, ringkonnakeskusest Muraust idas ja Steiermargi-Kärnteni piiri lähedal. Kõrgusega 1028 m merepinnast on Sankt Lambrecht kõrgeimal asuv turulinn Steiermargis. Siin tegutsetakse puidutöötlemises (aknad, mööbel, toolid), dünamiidivabrikus (lõhkeained, militaartooted) ja turismis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Lambrechti klooster

Benediktiini klooster rajati 1076. aastal Steiermargi markkrahvide poolt. Esimene romaani stiilis basiilika pühitseti sisse 1160. aastal, pärast põlengut ehitati seda kuni 1421. aastani uuesti üles säilinud gooti kodakiriku stiilis.

Pärast Austria anšlussi Natsi-Saksamaasse 1938. aastal hõivasid natsivõimud Püha Lambrechti kloostri. Teise maailmasõja ajal asus ruumides kurikuulsa Mauthauseni koonduslaagri kaks all-laagrit, üks meessoost kinnipeetavatele ja teine naistele.

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]