Sadama villa

Allikas: Vikipeedia
Sadama villa hoone sügisel

Sadama villa on 1937. aastal eramuks ehitatud hoone Pärnus. Tänapäeval on hoone kasutusel külalistemajana. Sadama villa hoone asub aadressil Sadama 13. Kogu territooriumi pindala on 2411 m². See on ehitatud kapteni ja reederi ehk laevaomaniku Kristjan Jurnase tellimusel.

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Villa asub Pärnu jõe kalda ja Läänemere, täpsemalt Pärnu lahe lähistel ranna piirkonnas. Kõrval asub majutusasutus Spaa Hotell Viiking. Maja ees on parkimiskohad hotelli külastajatele, lisaks väike puhkeala ja suured pärnad, mis kaitsevad villa ees asuvat puhkeala otsese päiksevalguse eest. Peamaja kõrval on saunamaja koos tubade ja basseiniga. Külalistemaja ees jõel on kohad paatide ja jahtide parkimiseks.

Lähedal asub palju restorane, pubisid ja muid meelelahutusasutusi. Rand ja kesklinn jäävad kümneminutise jalutuskäigu kaugusele. Otse Sadama villa ees on mitusada aastat vanade pärnade allee. Avaneb vaade Vallikraavile ja promenaadile.

Sadama villa ees asuv puhkeala sügisel

Sadama villa ette jääval haljasalal, mida nimetatakse Pärnu Vallikääruks, on toimunud palju kultuuriüritusi, näiteks Grillfest ehk Hea Toidu Festival, Pärnu hansapäevad, Pärnu Suve Avalöök ja mitmesugused kontserdid.[1]

Maja tellija[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone lasi 1937. aastal oma perele ehitada kireva elusaatusega reeder Kristjan Jurnas. Kristjan Jurnas sündis 1894. aastal 28. märtsil Pärnumaal Sauga vallas.

1934. aastal naasis Pärnumaalt pärit Kristjan Jurnas purjelaeval Ameerikast Pärnusse. Samal aastal abiellus Kristjan Jurnas Häädemeestelt pärit Lydia Tomsoniga ja peagi sündisid pojad Viktor Jurnas, Albert Jurnas ja Otto Jurnas. Suureneva pere jaoks tellis Kristjan Jurnas 1936. aastal majaehituse aadressile Sadama 13. 1937. aastal sai hoone valmis ja pere kolis sisse.

Mitusada aastat vanade pärnade allee Sadama Villa ees

1939. aastal pärast Teise maailmasõja algust emigreerus Kristjan Jurnas perega sõja eest Kopenhaagenisse. 1940. aastal okupeerisid Saksa väed Taani ning Jurnased naasid üsna pea Pärnusse. 1941. aastal küüditati kogu pere Siberisse, kus Kristjan Jurnas suri kaks aastat hiljem ning kaks tema poega Venemaal lastekodus. Kristjan Jurnase naine ja vanim poeg tulid hiljem Eestisse tagasi. (Esna, 2012)

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aadressil Sadama 13 asuv elamu valmis 1937. aastal ja seejärel elas seal omanik Kristjan Jurnas oma perega, kuni Teine maailmasõda jõudis 1939. aastal Eestisse. Sõja ajal olid selles majas algul Saksa õhuluureohvitseride, seejärel Balti laevastiku merelennuväe vesilennukite baasi ohvitseride ja hiljem partei liikmete korterid.

1971. aastal ehitati maja ümber ja tehti kapitaalremont, mille käigus muudeti ka hoone planeeringut. 1971. aastal vahetati majas vaskkütteradiaatorid malmradiaatorite vastu, välja vahetati ka katuse all olevad äravoolutorud.

1991. aastal said Eesti Vabariigi taasiseseisvumise järgsel maade ja kinnisvarade tagastamisel Sadama 13 maja tagasi Kristjan Jurnase järeltulijad, kes selle hiljem ära müüsid. Kristjan Jurnase järeltulijad müüsid hoone 2001. aastal kohalikule ärimehele, kes 2002. aasta aprillis selle nüüdsetele omanikele edasi müüs. 2002. aastal hakati hoonet ümber ehitama külalistemajaks, mille nimeks sai Sadama Villa, ning juba samal suvel hakati külastajaid võõrustama. Kõrvalhoonesse ehitati bassein, saun, puhkeruum ja teisele korrusele peretoad. 2004. aastal ehitati pööningukorrusele seitse tuba. Tänapäeval mahutab külalistemaja umbes 60 külastajat.

Sadama villa hoonel on kolm korrust, kelder ja pööning. Kokku on 20 tuba külalistele ning eraldi saunaruum sauna ja basseiniga. Toad sobivad nii lastega peredele kui ka paaridele. Toad on kaasaegse viimistlusega ja neid uuendatakse pidevalt.

9. jaanuaril 2005 pidas maja edukalt vastu järjekordsele Pärnu linna veeuputusele, mis on olnud senini Pärnu ajaloo suurim, veetase ulatus 295 cm üle Kroonlinna nulli. Sadama villas oli vee all kogu kelder ja esimese korruse põrandast jäi puudu kõigest 15 cm.

Teise maailmasõja ajal tegutsesid hoones Saksa luureohvitserid ja Balti laevastiku ohvitserid. Hoone keldrist ja pööningult on leitud ajaloolisi pilte, riideesemeid, majapidamistarbeid, mitmesuguseid antiikseid mööbliesemeid, vanu raamatuid ja vanu rongipileteid, mis kuulusid Kristjan Jurnase Lätist toodud töölistele, kes Sadama villat ehitasid. Lisaks on sealt leitud Balti lennuväe vanemohvitseri paraadmunder 1943. aastast.[2]

Hoone asub Pärnu muinsuskaitsealal.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sadama street Villa. 2023.
  2. Hedda, Peet (2017). Pärnu öömajad ehk Perekond Padi puhkamas.
  3. 27007/38 Sadama tn 13