RuneScape

Allikas: Vikipeedia
RuneScape
Arendaja Jagex Ltd.
Väljaandja Jagex Ltd
Keel Inglise, saksa, prantsuse, Brasiilia portugali
Platvorm Java
Väljalaskeajad Runescape Classic (Beta):
4. jaanuar 2001
RuneScape 2:
14. märts 2004
RuneScape HD:
14. juuli 2008
Runescape Evolution of Combat
20. november 2012
Runescape 3:
22. juuli 2013
Žanr Fantaasia, MMORPG
Mänguviis Mitmikmäng
Süsteemi nõuded

Väheste detailidega: 128 MB RAM, 500 MHz CPU

Kõigi detailidega: 256 MB RAM, 1.5 GHz CPU, Nvidia GeForce3 või samaväärne videokaart
Sisendseaded hiir, klaviatuur
Koduleht

"RuneScape" on veebipõhine arvutimäng (MMORPG). 2008. aastal tunnistas Guinnessi rekordite raamat "RuneScape'i" maailma kõige populaarsemaks tasuta MMORPG-ks.[1]

"RuneScape'i" eellaseks loetakse 1998. aastal valminud Andrew Goweri mängu DeviousMUD.[2] 4. jaanuaril 2001 avaldati uuestikirjutatuna ja ümbernimetatuna "RuneScape'i" esimene beetaversioon. 1. detsembril 2003 avaldati uue graafikaga versiooni beeta, mille lõpliku versiooni avalikustamise järel sai mängu vana graafikaga versioon pealkirjaks "RuneScape Classic".[3] Mängu uusim graafikalahendus, mida on muuhulgas võimalik mängida täisekraanil, anti välja 14. juulil 2008.[4]

Mängust on saadaval nii tasuta kui ka tasuline versioon; mõlemad on mängitavad enamiku veebibrauseritega. Tippajal oli "RuneScape'i" tasuta versioonil umbkaudu 15 miljonit aktiivset mängijat ja tasulisel versioonil miljon aktiivset mängijat. Pärast "RuneScape Evolution of Combati" (EoC) väljaandmist vähenes mängijaskond järsult. Praegu on "RuneScape'is" umbes 75 000 aktiivset mängijat. Tänu uuendusele, millega lisandus 2013. aasta veebruaris "Old School RuneScape", mis kujutab endast 2007. aasta graafikat ja sisu, on mängijad jagunenud kahte leeri: umbes 34 000 mängivad paljude poolt vihatud "RuneScape EoC-d", ja ülejäänud on 2007. aasta "Old School RuneScape'i" platvormil. Lisaks inglise keelele on 14. veebruarist 2007 mängu kasutajaliides saadaval saksakeelsena[5], 10. detsembrist 2008 prantsuskeelsena[6] ja 24. juulist 2009 ka Brasiilia portugalikeelsena.[7]

Mänguruum[muuda | muuda lähteteksti]

"RuneScape'i" tegevustik toimub Gielinori-nimelises fantaasiamaailmas, mis on jagatud kuningriikideks, regioonideks ja linnadeks. Mängija saab ringi liikuda nii jalgsi kui ka mitmesuguste transpordivahenditega, muuhulgas lendava vaiba, gnoomide purilennuki, laeva ja teleportimisloitsudega.[8] Erinevates piirkondades saab mängija võidelda erinevate koletistega, koguda toormaterjale ning täita erinevaid ülesandeid. Mängija saab võidelda nii koletiste kui ka teiste mängijatega ning arendada erinevaid oskuseid. Mängija puutub kokku teiste mängijatega läbi ühise turu- ja jutuajamissüsteemi ning mängides võitluslikke ja koostööd vajavaid minimänge.

Enne muu mänguosaga alustamist peab uus mängija läbima väikese õpetuse (tutorial island). Õppimine toimub muust mängust eraldatud alal ja annab mängimiseks vajaminevad põhioskused. Õpetus ilmus esmakordselt mängu 24. septembril 2002 ja asus eraldi saarel.[9]. Alates 14. juulist 2008 toimub õppimine ülesande (quest) "Juhtnööride omandamine" läbimise käigus Lumbridge'i linnas.[10]

Oskused[muuda | muuda lähteteksti]

"RuneScape'is" on 29 oskust (skills), mida kasutades saab mängija kogemuspunkte (experience points). Nendest oskustest 16 on ka tasuta mängijatele. Näiteks sepistades raudsõjahaamri saab mängija sepatööoskuse kogemust. Piisava hulga kogemusega jõuab mängija oma oskuses uuele tasemele (level), mis võimaldab sooritada keerulisemaid ja rohkem kogemuspunkte andvaid toiminguid. Enamikes oskustes saab ronida maksimaalselt tasemeni 99, ent mõningate uuemate (slayer, farming, dungeoneering, invention, archaeology, necromancy) maksimaalne tase on 120. Kõrgematele tasemetele jõudes saavutab mängija paremaid kohti üldises paremusjärjestuses, millega saab tutvuda mängu kodulehel. Mõne oskusega 99. tasemele jõudes saab tasuline mängija endale osta selle oskuse meistrikeebi (Cape of Accomplishment).

Oskuste loetelu
Oskus Kirjeldus
Aiandus (farming) Võimaldab tasulisel mängijal puid, põõsaid, köögivilju, ürte jm kasvatada.
Arheoloogia (archaeology) Võimaldab tasulisel mängijal antiikesemeid ja võimsaid reliikviaid välja kaevata, puhastada ja restaureerida.
Ehitamine (construction) Võimaldab tasulisel mängijal omale maja ehitada ning seda sisustada.
Elupunktid (constitution) Võimaldab võitluses kauem vastu pidada.
Ennustamine (divination) Tasuline mängija saab koguda Guthixi energiat, et punuda sellest võimsaid endeid, märguandeid ja ajutisi oskuste arendamise kohti.
Hobulausumine (summoning) Võimaldab tasulisel mängijal muude oskuste juures abiks olevaid elukaid välja kutsuda.
Jahipidamine (hunter) Võimaldab tasulisel mängijal püüniste, lõksude jms abil loomi püüda.
Jõud (strength) Tasemete lisandudes võimaldab võitluses tugevamini lüüa.
Kaevandamine (mining) Võimaldab kirka abil metallimaake ning erinevaid kive kaevandada.
Kaitse (defence) Tasemete lisandudes võimaldab kanda võitluses vastupidavamat turvist.
Kalapüük (fishing) Võimaldab kala püüda.
Kokakunst (cooking) Võimaldab toite valmistada ja kalu küpsetada.
Koletiste hävitamine (slayer) Võimaldab tasulisel mängijal haruldaste koletiste tapmist.
Käsitöö (crafting) Võimaldab valmistada näiteks nahast turviseid, amulette ja savinõusid.
Leiutamine (invention) Võimaldab tasulisel mängijal asju leiutada.
Nekromantia (necromancy) Võimaldab tasulisel mängijal suunata nekrootilist energiat, et kutsuda võimsaid hingi lahingusse enda poolele võitlema.
Osavus (agility) Võimaldab tasulisel mängijal erinevate otseteede kasutamist ja kiiremat energiataastet.
Palvetamine (prayer) Võimaldab erinevate lisaboonuste kasutamist.
Raietöö (woodcutting) Võimaldab puid raiuda.
Ruunitegu (runecrafting) Võimaldab võlukunsti tarbeks ruune valmistada.
Rünne (attack) Tasemete lisandudes võimaldab võitluses täpsemini löömist ja paremate relvade kasutamist.
Sepatöö (smithing) Võimaldab metallivalu ja metallesemete sepistamist.
Tuletegemine (firemaking) Võimaldab halgude abil lõket teha.
Vangikoobaste uudistamine (dungeoneering) See oskusena esitatud minigame võimaldab Daemonheimis uudistada ja lahendada automaatselt genereeritud vangikoopaid.
Varastamine (thieving) Võimaldab tasulisel mängijal mittemängijatest tegelastelt varastada, kirste avada ja lõkse kahjutuks teha.
Vestmine (fletching) Võimaldab tasulisel mängijal vibusid ja nooli valmistada.
Vibulaskmine (ranged) Võimaldab võitluses vibu ja viskerelvi kasutada.
Võlukunst (magic) Võimaldab kasutada võlukunsti nii võitluses kui võitlusvälistes olukordades, teleportida (hetkeline asukoha vahetus) jne
Ürditeadus (herblore) Võimaldab tasulisel mängijal valmistada ürtidest boonuseid andvaid jooke.

Värviga on märgitud tasuliste mängijate oskused.

Võitlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Taplus on mängu oluline osa. Laias laastus jagunevad "RuneScape'i" võitlustehnikad lähivõitluseks ning võlukunsti ja viskerelvade kasutamiseks. Võidelda saab koletistega, keda juhib arvuti, ning reaalajas ka teiste mängijatega. Osades mängu piirkondades saavad mängijad võitluses koostööd teha ning ühiselt sama vastast rünnata.

Võideldes annavad mängijale vastase ees eelise tema paremad oskused ja varustus. Võitlemise käigus kogub mängija võitlusoskustes (nt jõud, võlukunst, elupunktid) kogemuspunkte ning kaotab viga saades elupunkte. Võitlusest väljub kaotajana osapool, kelle elupunktid esimesena lõppevad. Surres kaotab mängija osad oma kaasas kantud esemed ja satub taassünniks ettenähtud paika.

Mängijate vahelist võitlust (player vs player) saab harrastada selleks ettenähtud minimängudes ning selleks ettenähtud serverites. Mängijate rühmade vaheliste võitluste korraldamiseks koondub osa mängijaid arvutimängurite ühendustesse ehk klannidesse.

Ülesanded[muuda | muuda lähteteksti]

"RuneScape'is" on üle 200 ülesande (quests), mida mängijal on võimalik sooritada. Suurem osa ülesannetest on mõeldud tasulistele mängijatele. Ülesanded on kindla sündmustikuga ja saavad alguse erinevates paikades. Mängija peab mööda maailma ringi liikuma ja ülesantuga toime tulema. Iga ülesanne seab mängijale nõudmised oskuste tasemete, vajamineva varustuse ja eelnevalt läbitud ülesannete kohta. Ülesande auhinnaks on ülesandepunktid (questpoints), oskuste kogemuspunktid ja erinevad esemed.

Lisaks eelpool kirjeldatud ülesannetele on mängus muu suunitlusega ülesandeid. Näiteks koletiste tapmise oskus eeldab kindlal hulgal kollide tapmise ülesannete (tasks) täitmist.

Turg[muuda | muuda lähteteksti]

Mängijad saavad enamikke mängus kasutatavaid esemeid omavahel osta, müüa ja vahetada. Esemete hinnad muutuvad regulaarselt vastavalt pakkumise ja nõudluse suhtele. Esemete ostmise ja müümise lihtsustamiseks on Varrocki linnas alates 26. novembrist 2007 vahetuskaubanduse keskus (The Grand Exchange).[11]

Osa mängijatest on kauplemisele spetsialiseerunud. Jälgides esemete hinnamuutustrende, teenivad nad õigel hetkel ja õiges koguses konkreetsete esemete ostmise ja müümisega mänguvaluutas suuri kasumeid.

Osad kasutajad loovad konto, et arendada seda müügiküpsuseni ning seejärel maha müüa.

Jutuajamine[muuda | muuda lähteteksti]

"RuneScape'i" jutuajamissüsteem jaguneb avalikuks kõneluseks, sõpradevaheliseks suhtluseks ja jututubadesiseseks suhtluseks. Avaliku kõneluse (public chat) raames saab mängija suhelda temaga samas serveris tema lähedal olevate teiste mängijatega. Lähedalolijad mängijad näevad üksteise saadetud teksti. Sõpradevahelise suhtluse raames saab mängija oma sõprade loetellu lisatud mängijatega privaatselt sõnumeid vahetada. Jututoasisese suhtluse (clan chat) raames saab mängija suhelda mängijatega, kes on sisenenud jututuppa, mille keegi mängijatest on üles seadnud. Sõpradevaheline ja jututoasisene suhtlus toimivad ka erinevates serverites mängivate inimeste vahel.

Alates 21. maist 2008 on saadaval ka rühmitatud kujul sadu väljendeid sisaldav ütluste kogu (quick chat),[12] kust mängija saab klaviatuuril trükkimise asemel sobiva väljendi hiirekursoriga valida. Sama aasta 5. juunil avaldati soovijatele serverid, kus jutuajamine on piiratud ütluste kogus sisalduvate väljenditega. Alla 13-aastastel mängijatel on võimalik suhtlemiseks ainult quickchat-i kasutada.[13]

Kalendripühad[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2001. aasta sügisest on mängus tähistatud pühakutepäeva, jõule ja lihavõtteid. 2008. aastal lisandus tähistatavate pühade loetellu tänupüha.[14] Mängus lastakse selleks puhuks välja uued pühadeteemalised esemed ja ülesanded. Mõnest varasemast pühadeteemalistest esemest on saanud kallihinnaline haruldus, samal ajal kui mõningaid pühadeesemeid ei saa müüa. Näiteks on pühadeese vikat ainult neil mängijatel, kes said selle 2003. aasta pühakutepäeval mängides.[15] Esimesed pühad mängus vältasid ühe päeva, hilisemad umbes nädala.

Maailm[muuda | muuda lähteteksti]

Gielinor jaguneb mitmeteks kuningriikideks ja muudeks piirkondadeks. Mängu kaardi leiab mängu kodulehe allalaadimiste jaotises. Lisaks saab kaarti vaadata mängimise ajal. Valik "RuneScape'i" kaardil asuvatest asulatest:

  • Misthalin
    • Barbarite küla
    • Draynori küla
    • Servaküla
    • Lumbridge
    • Varrock
    • Kaevetööde plats
    • Paterdomus
  • Asgarnia
    • Falador
    • Goblinite küla
    • Sarim' sadam
    • Mudahüpiku koht
    • Rimmington
    • Burthorpe
    • Taverley
  • Kandarin
    • Ardougne
    • Catherby
    • Kotka mäetipp
    • Hemenster
    • Mudatasandik
    • Kalastusasula
    • Kalastusasula metsad
    • Khazard' sadam
    • Druiidide küla
    • Camelot
    • Gnoomide kindlus
    • Gnoomide küla
    • Witchaven
    • Yanille
  • Fremennike maakond
    • Rellekka
    • Barbarite valvepost
    • Tuletorn
    • Mäelaager
  • Morytania
    • Burgh de Rott
    • Canifis
    • Meiyerditch ja Drakani loss
    • Mort Myre soo
    • Mort'ton
    • Sadamalinn Phasmatys
  • Feldipi künkad
    • Feldipi vihmamets
    • Gu'Tanoth
    • Jiggig
    • Oo'glog
  • Tirannwn
    • Arandari läbipääs
    • Haldjate laager
    • Isafdar
    • Lletya
    • Prifddinas
    • Tyras' laager
    • Tyras' sadam
  • Kharidiani kõrb
    • Al Kharid ja kõrbe läbipääs
    • Menaphos
    • Nardah
    • Pollnivneach
    • Sophanem
    • Uzer
    • Uzeri jahiala
    • Bedabinide laager
    • Bandiitide laager
  • Trollide maa
    • Surmaplatoo
    • Trollheim
    • Trollide kindlus
    • Trollweissi jahiala
    • Trollweissi mägi
    • Jumalasõdade vangikoopad
  • Tühermaa
    • Röövlite laager
    • Klannisõdade võitlusväli
    • Pearahaküttide koobas
    • Laava rägastik
    • Tumedate sõdalaste kindlus
    • Punase draakoni saar
    • Kelmide loss
    • Võlukunsti võitlusväli
    • Piraatide peiduurgas
    • Skorpionite karjäär
    • Tühermaa osavuse treeningala

Saared:

  • Karamja
    • Musa paik
    • Brimhaven
    • Kharazi vihmamets
    • Shilo küla
    • Laevatehas
    • Tai Bwo Wannai
    • TzHaari linn
  • Crandor
  • Algõppe saar
  • Ahvide atoll
  • Ajusurma saar
  • Kivivare saar
  • Dragontoothide saar
  • Entrana
  • Kalastusplatvorm
  • Üksmeele saar
  • Jäämägi
  • Jatizso
  • Kuusaar
  • Miscellania
  • Etceteria
  • Mos'Le Kahjutu
  • Neitiznot
  • Vabastatud rüütli valvepost
  • Veesünni saar

Muud kohad:

  • ScapeRune
  • Dorgesh-Kaan
  • Keldagrim
  • Zanaris
  • Puro-Puro
  • Kentauri org
  • Kosmiline tasand
  • Tapjavattide tasand
  • Hingede maailm
  • Varjude maailm
  • Darkmeyer
  • Acheron
  • Idamaad
  • Arposandra
  • Freneskae
  • Luke'i kari
  • Neetud saarestik
  • Hinge tasand
  • Teine 50% kari
  • Emamaa
  • Sünge allmaailm

Serverid[muuda | muuda lähteteksti]

Riigid, kus asuvad mängu serverid

Iga server kujutab endast eraldiseisvat mängumaailma, kus mängijad omavahel kokku puutuvad. Mängijate serveritevaheline suhtlus toimub vaid läbi jutuajamissüsteemi. Samas ei olene mängija oskuste kogemus ega tema mänguesemeid sisaldava pangakonto olek sellest, millises maailmas mängija parasjagu mängib. Samuti on turusüsteem serveriteülene.

"RuneScape'i" servereid on üle 160 ja need asuvad hea ühenduse loomiseks 15 riigis üle maailma: Suurbritannias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Hollandis, Austraalias, Rootsis, Soomes, Belgias, Mehhikos, Brasiilias, Iirimaal, Norras, Taanis, Uus-Meremaal ja Prantsusmaal. Serverid jagunevad tasuta ja tasuliste mängijate serveriteks.

Lisaks kuulub enamike serverite juurde kindel mänguteema, et lihtsustada ühiste huvidega mängijatel teineteisega kokkusaamist. Näiteks on mitmed serverid pühendatud konkreetsetele minimängudele, milles on vajalik mängijate koostöö.[16]

Reeglid[muuda | muuda lähteteksti]

Selleks, et tagada mängijatele võimalikult meeldiv mänguelamus, kaitsta neid internetiohtude eest ning vältida ebaausaid mängueeliseid, kehtivad mängus 15 põhireeglit. Muuhulgas on keelatud ebasobiva sõnavara kasutamine, kasutaja jagamine mitme inimese vahel ja mänguesemete müümine pärisraha eest. Reeglite rikkumisel saab mängija hoiatuse ning korduval rikkumisel tema kasutajakonto eemaldatakse.

10. detsembril 2007 tuli mängu arendaja Jagex pärisraha eest mänguraha müügi tõkestamiseks välja muudatustega, mida paljud mängijad radikaalseks pidasid.[17] Eelnevalt olid sajad samaaegselt mängus olnud arvutite poolt juhitud võltskasutajad ujutanud mängu turu üle suurtes kogustes toormaterjalidega ning omasid toormaterjalide kogumisel pärismängijate ees ebaausat eelist. Lisaks põhjustasid võltskasutajad mängu tasulise versiooni eest varastatud krediitkaartidega tasudes arendajale majanduslikku kahju. Mainitud muudatustega õnnestus arendajal oluliselt pärisraha eest mänguraha müümist tõkestada.

Uuendused[muuda | muuda lähteteksti]

"RuneScape'i" arendaja Jagex lisab mängule regulaarselt, u 2–3 korda kuus, uut sisu. Iga uuendus lisab midagi mängu konkreetsele tahule, näiteks lisatakse uusi ülesandeid, minimänge, koletisi või paiku mängu kaardile. Harvem lisatakse ka uusi oskusi. Lisaks täiustatakse ning muudetakse olemasolevat sisu kasutajasõbralikumaks.

Vastavalt vajadusele uuendatakse ka mängu kasutajaliidest. Näiteks oli eesti keele kõnelejate jaoks üks märkimisväärsemaid kasutajaliidese uuendusi 16. mail 2006 jutuajamissüsteemi täpitähtede lisamine.[18]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "RuneScape in Guinness World Records!" (inglise). Vaadatud 4.02.2009.[alaline kõdulink]
  2. "DeviousMUD" (inglise). Vaadatud 6.02.2009.
  3. "RS2 Launched!" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 21.03.2008. Vaadatud 4.02.2009.
  4. "RuneScape HD Full Release" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 22.01.2009. Vaadatud 4.02.2009.
  5. "German Language Beta Launch" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 14.03.2007. Vaadatud 4.02.2009.
  6. "RuneScape France" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 13.12.2008. Vaadatud 4.02.2009.
  7. "RuneScape: Brazil" (inglise). Vaadatud 2.03.2010.
  8. "Transportation – Introduction" (inglise). Vaadatud 4.02.2009.[alaline kõdulink]
  9. "Tutorial island" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 14.09.2008. Vaadatud 5.02.2009.
  10. "Three Cheers for Lumbridge!" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 5.11.2008. Vaadatud 5.02.2009.
  11. "The Grand Exchange" (inglise). Vaadatud 5.02.2009.[alaline kõdulink]
  12. "Quick Chat" (inglise). Vaadatud 5.02.2009.[alaline kõdulink]
  13. "Smoking Kills" (inglise). Vaadatud 5.02.2009.[alaline kõdulink]
  14. "Thanksgiving 2008 Event" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 2.12.2008. Vaadatud 6.02.2009.
  15. "Holiday Items Guide" (inglise). Vaadatud 5.02.2009.[alaline kõdulink]
  16. "Themed Worlds" (inglise). Vaadatud 5.02.2009.[alaline kõdulink]
  17. "How cash can change online games". BBC News (inglise). Vaadatud 5.02.2009.
  18. "Game engine upgraded!" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 18.10.2007. Vaadatud 9.02.2009.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]