Radstadti Tauern

Allikas: Vikipeedia
Tauern Autobahn Flachau lähedal
Radstadti Tauern (Austria)
Radstadti Tauern
Asukoht Austrias

Radstadti Tauern (saksa: Radstädter Tauern) on Austria Kesk-Ida-Alpide alammäestik. Koos Schladmingi Tauerni, Rottenmanni ja Wölzi Tauerni ning Seckau Tauerniga moodustab Radstadti Tauern peamise mäestiku Madal-Tauerni mägedest. Mäed asuvad Austria Salzburgi liidumaa kaguosas, Ennsi ja Muri ülemjooksude vahel.

Radstadti Tauern moodustab Madal-Tauerni mäestiku läänepoolseima osa. Edelas piirab seda Kõrg-Tauern, loodes Salzburgi Pongau piirkond ja idas Schladmingi Tauern. Nimi on tuletatud ajaloolisest Radstadti linnast Ennsi orus.

Radstadti Tauern külgneb järgmiste mäestikega Alpides:

Ida-Alpide alpiklubi klassifikatsiooni (AVE) järgi piirab mägesid järgmine joon päripäeva:

Wagrainer Bach suubumisest Salzachi – Wagrainer Höhe – Litzlingbach suubumisest Ennsi – Enns kuni RadstadtiniPõhja-Taurachi org – ObertauernLõuna-Taurachi org – Mauterndorf – Neuseß – Mur – Murtörli kuru – Kreealpenbach – Großarlbach suubumiseni Salzachi – Salzach Wagrainer Bachi suubumiseni.

Radstadti Tauerni idaserva läbib Radstadti Tauerni kuru (1738 m) ja 1975. aastast Tauern Autobahni (A10) maanteetunnel.

Mäestikust põhjas ja lõunas kulgevad piki ülemist Ennsi ja ülemist Muri orgu Ennsi oru ja Muri oru raudteeliinid, samuti paralleelsed liidumaanteed (Bundesstraßen).

Mäestiku kõrgeimad tipud on Weißeck (2711 m), Hochfeind (2687 m) ja Mosermandl (2680 m).

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Tappenkarsee hütt

Alpihütid[muuda | muuda lähteteksti]

Suusapiirkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Suusatamine Radstadti Tauernis on koondunud Obertauerni küla ümbrusesse ning suusapiirkondadesse põhjas ja loodes Altenmarkt-Zauchensee või Flachau juurde. Radstadti Tauern on hästi tuntud ka suusamatkamaastiku poolest.