Nintendo 3DS

Allikas: Vikipeedia
Avatud Aqua Blue Nintendo 3DS

Nintendo 3DS (ニンテンドー3DS, Nintendō Surī Dīesu, lühendina 3DS) on Nintendo valmistatud pihuarvuti-mängukonsool, Nintendo DS-i järglane ja esimene kaheksanda generatsiooni pihukonsool. Konsooli nimi, nagu ka tema eelkäija puhul, viitab sellele, et seadmel on kaks ekraani (DS – Dual Screen, inglise 'kahe ekraaniga') ja lisaks ka sellele, et üks ekraanidest on autostereoskoopiline 3D-ekraan, mis lubab näha stereoskoopilisi kujutisi ilma 3D-prillide või muude abivahenditeta.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo kuulutas konsooli välja märtsis 2010 ja ametlikult avaldati see 2010. aasta juunis E3 2010l.[1]

Konsool toodi Jaapanis müügile 26. veebruaril 2011 hinnaga 25 000 jeeni, Euroopas 25. märtsil 2011 hinnaga 250 eurot, Põhja-Ameerikas 27. märtsil 2011 hinnaga 250 USA dollarit ja Austraalias 31. märtsil 2011 hinnaga 349,99 USA dollarit.

28. juulil 2011 teatas Nintendo, et oodatust väiksema läbimüügi tõttu langetavad nad 12. augustist 2011 konsooli hinda. Lisaks sellele said enne hinnaalandust konsooli ostnud kasutajad tasuta ligipääsu kümnele Nintendo Entertainment Systemi mängule varem kui nad jõudsid tavakasutajateni Nintendo e-poe kaudu. Konsooli uus hind Jaapanis oli 15 000 jeeni, Põhja-Ameerikas 169,99 USA dollarit, Euroopas 169,99 eurot ja Austraalias 250 dollarit.[2]

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Väliselt sarnaneb Nintendo 3DS oma eelkäija Nintendo DS Lite'iga. Korpus koosneb kahest poolest, mis on omavahel hingedega ühendatud ja mille peal asuvad kaks ekraani, mis konsooli kokkupanekul jäävad sissepoole.

Korpus[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS on saadaval kolmes värvivariandis: sinine (Aqua Blue), must (Cosmo Black) ja punane (Flame Red). Lisaks nendele on välja antud eriväljalasked – valge (Ice White) mänguga "Super Mario 3D Land"[3] ja roosa (Coral Pink) mänguga "Nintendogs + Cats".[4] Olenemata korpuse värvist on ülemine ekraan ümbritsetud musta raamiga, et võimendada 3D-efekti.

Protsessor ja graafikakiip[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta juunis teatas arvutimängudeteemaline veebileht IGN, et "mitmete arendajate" andmetel on konsool jõudluselt "palju võimsam kui Nintendo Wii" ja 3D shaderite abiga on võimalik luua mänge, mille visuaalid sarnaneksid Xbox 360 ja Playstation 3 konsoolide omadega.

Nintendo 3DS kasutab Nintendo ARM protsessorit ja Digital Media Professionals PICA200 graafikakaarti. Protsessori täpsed näitajad pole avalikustatud. Graafikaprotsessoril on üks tuum, mille maksimaalne taktsagedus on 400 MHz, ja OpenGL ES 1.1 tugi, mis teevad selle funktsionaalselt võrdväärseks DirectX 7+ ~ 8.0 graafikakaartidega, mis olid populaarsed personaalarvutite turul aastatel 1999–2000. Samas OpenGLi ja tootjafirma ainulaadsed laiendused võimendavad selle tajustamisvõimalusi ning teevad selle sarnasemaks DirectX 9.0c ~ DirectX 10.1 graafikakaartidega.

Traadita ühendus[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS-il on sisseehitatud 2,4 GHz 802.11g traadita side ühenduse ja infrapuna tugi. WiFi-adapter toetab muuhulgas tugevdatud WPA2 turvalisust.

Traadita side ühenduse abil on võimalik alla laadida mänge ja tarkvarauuendusi, surfata internetis ja mängida mitme mängija mänge üle kohaliku võrgu või üle interneti. Lisaks sellele kasutab konsool StreetPass süsteemi, mis otsib läheduses olevaid konsoole isegi aku säästmise režiimis ja vahetab nendega andmeid – näiteks Mii avatare.

Sisendseadmed[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS-il on olemas kõik selle eellastel olnud nupud mängimiseks – D-pad, XYAB-nupud ja kaks õlanuppu. Neile on lisandunud Circle Pad, liugur traadita ühenduse sisse-ja väljalülitamiseks ja liugur 3D-efekti tugevuse määramiseks.

Konsooli stiilus on erinevalt eelmistest versioonidest valmistatud metallist ja muudetava pikkusega (7–10 cm).

Nintendo 3DS on esimene kaasaskantav liikumisanduriga mängukonsool. Seadmesse on sisse ehitatud kolmeteljeline kiirendusandur ja güroskoop, mida kasutavad ka mitmed eelpaigaldatud mängud konsooli liikumise tuvastamiseks.

Nagu eelmiselgi versioonil, on Nintendo 3DS-il mikrofon ja kaamerad. Erinevalt eelkäijatest on kaameraid seekord kolm – üks on suunatud mängija poole ja kaks välja, 3D-fotode tegemiseks. Kõigil kaameratel on 0,3 MP (VGA) lahutus. Eelpaigaldatud Nintendo 3DS Camera rakenduse abil saab teha 2D- ja 3D-fotosid ja lisada neile soovitud efekte. Tarkvarauuendus, mis tehti novembris 2011, võimaldab salvestada kuni 10 minutit 3D-videot[5] ja teha stop motion animatsiooni.

Ekraanid[muuda | muuda lähteteksti]

Parallaksbarjääri ja lentikulaarläätse võrdlus

Nintendo 3DS-il on kaks ekraani – alumine, nagu ka eelkäijate puhul, on rõhutundlik puuteekraan QVGA (400*240 pikslit) lahutusega ja ülemine on autostereoskoopiline 90 mm diagonaaliga ekraan lahutusega 800*240 pikslit (iga silma jaoks 400*240 pikslit). Aku eluea säästmiseks on võimalik valida viie eredusastme vahel, mis rakendatakse mõlemale ekraanile.

Ülemine ekraan võimaldab näidata stereoskoopilist 3D-pilti ilma 3D-prillideta ja teiste abivahenditeta, kasutades parallaksbarjääri tehnoloogiat. Parallaksbarjäär on seade, mis paigutatakse ekraanile ja see koosneb õhukesest kihist materjalist, kuhu on lõigatud vertikaalsed pilud, mis lubavad igal silmal näha erinevaid pilte, tekitades sügavuse illusiooni. Tehnoloogia puuduseks on see, et efekti näeb ainult teatud kauguselt ja kindla vaatenurga alt, seetõttu ei kasutata tehnoloogiat näiteks 3D-telerites. Teine puudus seisneb selles, et horisontaalselt näeb iga silmaga ainult pooli piksleid, mistõttu on ekraani efektiivne lahutus poole väiksem. Tehnoloogia uusimas disainis paigutatakse barjäär mitte ekraani peale, vaid alampikslite ja taustvalgustuse vahele. Nii saavutatakse suurem vaatenurk, parem pildikvaliteet ja optimaalne aku eluiga (varasemad variandid, kus barjäär asus alampikslite peal, vajasid kaks korda rohkem taustvalgustust kui tavalised ekraanid, aga praegune tehnoloogia kasutab ainult 20–25% rohkem).

Sellist tehnoloogiat kasutatakse ka mitmetes nutitelefonides, näiteks LG Optimus 3D, HTC EVO 3D, lennujaamades, molekulaarmodelleerimisel ja mujal.

Tarvikud[muuda | muuda lähteteksti]

Konsooliga on kaasas stiilus, 2 GB SD-mälukaart fotode, internetist laaditud mängude ja muude failide hoidmiseks ja dokklaadur konsooli mugavamaks laadimiseks. 2011. aasta septembris kuulutas Nintendo välja lisadoki Nintendo 3DS jaoks, mis lisab konsoolile teise Circle Padi paremale ja lisakomplekti õlanuppe. Dokk Circle Pad Pro toodi Jaapanis turule 2011. aasta detsembris ja Põhja-Ameerikas 2012. aasta veebruaris ning seda hakatakse müüma koos Monster Hunter 3D-mänguga.[6]

Võrdlus[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS Nintendo DSi XL Nintendo DS Lite
Pilt
Mass 235 g 314 g 218 g
Mõõtmed 134 mm × 74 mm × 21 mm 161 mm × 91.4 mm × 21.2 mm 133 mm × 73.9 mm × 21.5 mm
Ekraan 5 heledusastet 5 heledusastet 4 heledusastet
77 mm diagonaal 107 mm diagonaal 79 mm diagonaal
800 × 240 px WQVGA 256 × 192 px 256 × 192 px
Kaamera 0,3 MP 0,3 MP
Ühenduvus Sisseehitatud 802.11b/g Sisseehitatud 802.11b/g Sisseehitatud 802.11b
Mikrofon (ühilduv vaid WEP või avatud võrkudega) (ühilduv vaid WEP või avatud võrkudega)
Infrapuna port Mikrofon Mikrofon
Mahutavus Sisemälu 2 GB(1,5 GB võimalik kasutada) Sisemälu 256 MB Sisemälu 256 kB
Aku * 3 – 5 h 13–17 h madalamail heledustasemel 15–19 h madalamail heledustasemel
5–8 h DS ühilduvusrežiimis 4–5 h kõrgeimal heledustasemel 5–8 h kõrgeimal heledustasemel
1300 mAh 1050 mAh 1000 mAh

(* – tegelik akukestus sõltub ekraani heledusest, Wi-Fi-st, helitugevusest ja 3D-efektide kasutusest)

Tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS operatsioonisüsteem on eelkäijate omast täiustatum: mängust väljumiseks ei pea konsooli sulgema, tarkvara toetab multitegumtööd ja palju muud. Tarkvara saab perioodiliselt uuendusi, mida on võimalik traadita internetiühendust kasutades otse konsooli laadida. Süsteem kasutab sisseehitatud liikumisandurit pedomeetrina ja näitab kasutajale statistikat tehtud sammude arvu kohta. Sammude eest annab konsool kasutajale Play Coine, mille eest saab mängudes osta boonussisu. Nintendo väidab, et konsool kasutab kõrgetasemelist piraatlusvastast tehnoloogiat, mis peaks oluliselt vähendama mängude ebaseaduslikku kopeerimist, mis muutus välkmälu ja failijagamismeetodite arenguga pihukonsoolide turul tõsiseks probleemiks.[7] Lisaks sellele on kõik Nintendo 3DS konsoolid regionaalselt lukustatud, mis tähendab, et mõnes regioonis ostetud konsooliga saab mängida ainult selles regioonis müüdavaid mänge. Vanemad Nintendo DS ja DS-i mängud pole regioonipiirangutest mõjutatud.

Eelinstallitud tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS Sound
Rakendus, mille abil saab kuulata mälukaardile salvestatud muusikat ja salvestada heli. Ülemisel ekraanil näidatakse interaktiivseid animatsioone, mis liiguvad muusika rütmis. Kasutaja saab ka muuta heli esitamise kiirust ja kõrgust.
Nintendo 3DS Camera
Selle rakenduse abil saab teha 2D- ja 3D-fotosid ja neid fotosid kergesti töödelda – näiteks nendele joonistada või lisada seepiaefekti.
Mii Maker
Mii Makeri abil saab teha Mii avatare, mida kasutatakse mõningates Nintendo 3DS mängudes.
Activity Log
Selles rakenduses võib vaadata, milliseid mänge, millal ja kui palju on kasutaja mänginud ja mitu sammu on teatud ajal läbinud.
StreetPass Mii Plaza
Selles rakenduses näitab kõiki Mii avatare, mida konsool on teiste konsoolidega StreetPass tehnoloogia abil vahetanud. Mida rohkem avatare kohtad, seda rohkem minimänge ja auhindasid on avatud.
DS Download Play
Download Play abil saab mängida mitut mitme mängijaga mängu, mis laaditakse teiselt konsoolilt traadita ühenduse abil. Nii saab mitu inimest korraga mängida mängu, mis on ostetud neist ainult ühel.
Internet Browser
Kasutab traadita internetiühendust veebi sirvimiseks. Veebilehitseja on ehitatud Mozilla 5.0 baasil ning saab 120 punkti 450st HTML5 testis ja 92 punkti 100st Acid3 testis.
Nintendo eShop
Nintendo eShopi abil saab internetist osta ja alla laadida Nintendo 3DS mänge ja lugeda uudiseid veel väljatulemata mängude ja filmide kohta. Erinevalt Wii Shop Channelist ja DSi Shop teenustest kasutatakse Nintendo eShopis punktide asemel reaalset raha. Mängude eest saab maksta krediitkaardiga või kasutades poest ostetud kaarte. Lisaks 3DS mängudele on poes saadaval ka mõned Nintendo Game Boy ja Game Boy Color mängud ning ka mõned vanemad mängud, näiteks Excite Bike, mida on uuendatud 3D-graafikaga.

Mängud[muuda | muuda lähteteksti]

Face Raiders
Face Raiders kasutab konsooli liikumisandureid ja kaameraid, et luua augmenteeritud reaalsus, kus mängija saab tulistada vaenlasi, mis genereeritakse inimeste nägudest tehtud fotode järgi.
Nintendo 3DS AR Games
Konsooliga tuleb kaasa komplekt AR kaarte, mida kaamerad suudavad tuvastada ja tekitavad augmenteeritud reaalsuse. Komplektis on kuus kaarti. Viiel neist on kuulsate Nintendo arvutimängude tegelaste pildid – Mario, Link, Kirby, Pikmin ja Samus Aran. Nende abil saab näha augmenteeritud reaalsuses karakterite kolmemõõtmelisi mudeleid. Kuuendal kaardil on kujutatud küsimärgiga kast mängust Super Mario Bros., millega saab mängida mõningaid minimänge. AR kaardid ühilduvad ka teiste 3DS mängudega, näiteks Nintendogs + Cats ja Pokédex 3D.

Tagasiulatuv ühilduvus[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo 3DS konsooliga saab mängida kõiki varasematele konsoolidele mõeldud mänge. Ühilduvusrežiimis kasutatakse ülemisel ekraanil väiksemat pinda, kuna vanematel konsooli versioonidel olid mõlemad ekraanid ühesuurused. Lisaks sellele pole ühilduvusrežiimis saadaval kõik konsooli operatsioonisüsteemi võimalused – näiteks ei saa mängust väljumata peamenüüsse minna.

Reaktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

3DS sai pärast väljatulekut enamjaolt positiivset vastukaja. IGN nimetas selle disaini "loomulikuks Nintendo DSi süsteemi arenguks"[8] ja kiitis 3D-ekraani, kirjeldades seda "terava ja puhtana" ning muljetavaldavalt paremaks eelkäijate omast.[9][10] Kõige tavalisem kaebus on konsooli aku kestvus. Olenevalt helitugevusest, ekraani ereduse astmest, traadita ühendusest ja 3D-efektist on aku kestvus 3–5 tundi või 5–8 tundi DS ühilduvuse režiimis.

Võimalik terviseoht[muuda | muuda lähteteksti]

Nintendo teatas avalikult, et 3D-režiim pole mõeldud kuueaastastele ega noorematele lastele, kuna see võib kahjustada nende nägemist.[11] Sellepärast soovitab Nintendo noorematel mängijatel kasutada selle asemel 2D-režiimi ja konsooli seadetes on võimalik 3D-režiim ära keelata. Võimalikku ohtu pole tõestatud ühegi teadusliku uurimusega ja Ameerika Optomeetriaühingu arstid väidavad, et 3D-mängude mängimine mõistlikus koguses ei tekita mingit kahju.[12] Mõned mängijad on siiski kaevanud peavalude ja uimasuse üle, mida nad kogesid pärast 3D-efektiga mängude mängimist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tabuchi, Hiroko (23. märts 2010). "Nintendo to Make 3-D Version of Its DSi Handheld Game". Originaali arhiivikoopia seisuga 16.01.2010. Vaadatud 24.04.2010. It takes place June 15~17, 2010, at the Los Angeles Convention Center.
  2. "Nintendo announces huge 3DS price cut". Eurogamer.
  3. Nintendo 3DS: Nintendo Announces Ice White Nintendo 3DS Bundle With Super Mario 3D Land
  4. Coral Pink 3DS coming to UK next month, first pictures
  5. "Record 10 Minutes of 3D Video on 3DS With November Firmware Update". Originaali arhiivikoopia seisuga 9.07.2012. Vaadatud 27.11.2011.
  6. Leo, Jonathan (6. september 2011). "3DS to receive right analog pad, Monster Hunter – Report – News at GameSpot". Gamespot.com. Vaadatud 1.11.2011.
  7. Ingham, Tim (9. juuli 2010). "3DS fixes Nintendo's piracy problem – THQ". CVG. Future Publishing. Vaadatud 16.07.2010. 'I actually asked Nintendo to explain the technology and they said it's very difficult to do so because it's so sophisticated,' he [THQ's executive VP of global publishing Ian Curran] continued.
  8. Harris, Craig (15. juuni 2010). "E3 2010: 3DS: Our First Hands-on". IGN. Vaadatud 10.10.2010.
  9. "Nintendo 3DS (Cosmo Black)". Reviews.cnet.com. Vaadatud 1.11.2011.
  10. "IGN Nintendo 3DS Review". Uk.gear.ign.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 1.10.2011. Vaadatud 1.11.2011.
  11. "Nintendo warns children not to play new player in 3D". Reuters. 3. jaanuar 2011. Originaali arhiivikoopia seisuga 18.06.2012. Vaadatud 6.01.2011.
  12. "Doctors Say The 3DS Is Safe, Potentially Beneficial To Children". Kotaku. 5. jaanuar 2011. Vaadatud 7.01.2011.