Navitrolla

Allikas: Vikipeedia

Navitrolla (kodanikunimega Heiki Trolla; sündinud 10. augustil 1970 Võrus) on eesti maalikunstnik.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Kunstnikunimi Navitrolla on tuletatud kahe külanime liitmisest: Navi külast on pärit kunstniku ema ning Trolla külast tema isa. Navitrolla lõpetas Viive Kuksi kolmeaastase kunstistuudio. Õppis Tartu Ülikoolis geoloogiat, proovis astuda Eesti Kunstiakadeemiasse õppima arhitektuuri ja maali, kuid ei läbinud konkurssi. Osales 1990. aastal kunstirühmituse Lüliti asutamises.

Aastast 1993 vabakutseline kunstnik. Naivistlik maalimislaad tõi talle kiiresti tuntuse.

Aastail 19972001 pidas Navitrolla kunstigaleriid nii Tallinnas kui ka Tartus. Praegu asub ainus Navitrolla galerii Tallinna vanalinnas, aadressil Lühike jalg 1. Navitrolla elab ja töötab Lõuna-Eestis.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Navitrolla poeg on räppar Azma. Navitrolla onu on eesti teadusfilosoof Enn Kasak.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Viljelenud maali, graafikat ja tegevuskunsti, rohkesti töid on avaldatud postkaartidel ja kalendrites. Navitrolla on teinud ka kujunduse Tallinki parvlaevale Galaxy.

Navitrolla kunsti on liigitatud küll naivismi, küll sürrealismi äärealadele. Sagedaseks motiiviks on mitmesugused loomad nende jaoks harjumatus keskkonnas ja unenäoliste maastike taustal (nt troopilisele Aafrikale omased loomad põhjamaises looduses). Visuaalselt ja maalitehniliselt meenutavad Navitrolla maalid omaaegset Madalmaade talupojakunsti: lihtsad olustikulised motiivid, peenelt väljatöötatud detailid ja teataval määral ka kompositsiooni ülesehitus. Navitrolla piltidel korduvad stseenid, kus peamine idee, mis pildile mõtte ja ka pealkirja annab, on tavaliselt nurgas või esmapilgul märkamatu. Piltide pealkirjad on orgaaniliselt kujutatuga seotud. Navitrolla loomingus võib näha ka koomiksikunsti mõjusid: lühikest lugu, mis lõpeb ootamatu puändiga. Navitrolla on koomiksirea lühendanud üheks humoorikaks pildiks.

Navitrolla on öelnud, et kõige suurem mõte, mida ta vaatajatele edastada tahab, on see, et maalides on ta õnnelik ja selle läbi on ta muutnud maailma ühe inimese võrra õnnelikumaks.

Navitrolla näitusi on toimunud hulgaliselt nii Eestis kui ka välismaal. 2008. aasta jaanuaris korraldas ta Tate Modernis näituse oma Londonis maalitud piltidest.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]