Nab paklitakseel

Allikas: Vikipeedia
Nab paklitakseel
Terapeutilised kaalutlused
Rasedus D (USA)
Manustamine iv

Nab paklitakseel ehk nab-paklitakseel ehk Abraxane on keemilise aine infusioonsuspensiooni pulber, millest valmistatakse onkoteraapias kasutatav veenisiseselt manustatav infusioon, kus toimeaine on nanoosakestena seotud inimvalgu albumiini külge.

Ravimi geneeriline nimetus on paklitakseel. Ravimi tootenimi on Abraxane (varasem nimetus ABI-007) ja see on kaubanimega retseptiravim.

Nab paklitakseeli kasutatakse koos mitmete teiste ravimitega metastaseerunud või taas levima hakanud rinnavähi, kopsuvähi, mitte-väikerakk-kopsuvähi ja pankreasevähi ravis.

Nab paklitakseeli kasvajavastase toime täpset mehhanismi seni ei tunta, arvatakse, et paklitakseel blokeerib vähirakkude kasvu. Abraxane mõjub ka tervetele rakkudele, näiteks vere- ja närvirakkudele, mis võib põhjustada kõrvalnähte.

Nab paklitakseel tõstab uuringute alusel üldelumuse mediaanväärtust 1,8 kuu võrra (8,5 versus 6,7 kuud, P<0,001) ja progressioonivaba elumuse mediaanväärtust samuti 1,8 kuu võrra (5,5 versus 3,7 kuud, P<0,001).[1]

Paklitakseel võib toimemehhanismi tõttu olla kartsinogeenne ja genotoksiline.

Nimetused ja tähised[muuda | muuda lähteteksti]

Farmakoterapeutiline rühm: taimsed alkaloidid ja teised looduslikud ained, taksaanid, ATC-kood: L01CD01.

Õiguslik alus[muuda | muuda lähteteksti]

Nab paklitakseeli tohib Euroopa Liidus välja kirjutada. Euroopa Komisjon on andnud Abraxane'ile müügiloa, mis kehtib kogu Euroopa Liidu territooriumil, 11. jaanuaril 2008.

Annustamine ja kulud[muuda | muuda lähteteksti]

Soovitatav nab paklitakseeli annustamine oleneb vähivormist. Ravimit süstitakse veeni 30 minuti jooksul iga kolme nädala järel.

Abraxane 100 mg N1 viaali hind jääb vahemikku 1027,52–1111,45 dollarit.[2]

Kõrvaltoime[muuda | muuda lähteteksti]

Abraxane kõige sagedamad kõrvalnähud on neutropeenia (valgeliblede neutrofiilide vähesus), aneemia (punaliblede vähesus), leukopeenia (valgeliblede ehk leukotsüütide vähesus), trombotsütopeenia (valgeliblede trombotsüütide ehk vereliistakute vähesus), lümfopeenia (valgeliblede lümfotsüütide vähesus), luuüdi supressioon (vererakkude tekke pärssumine)

Närvisüsteemi häired perifeerne neuropaatia (käte ja jalgade närvikahjustus), neuropaatia (närvikahjustus), hüpesteesia (nõrgenenud puutetundlikkus), paresteesia (vääraistingud, näiteks torkiv valu), iiveldus.

Seedetrakti häiretena kõhulahtisus, oksendamine, kõhukinnisus, stomatiit (suu limaskesta põletik),

Lihas-skeleti ja sidekoe kahjustuste väga sagedased kõrvatoimed on liigesevalu, lihasevalu.

Osadel ravi saanud vähipatsientidel tekkisid südame ja veresoonte ravimtekkelised kahjustused ja seisundid, nagu rinnavalu, südameinfarkt, vedeliku kogunemine naha alla ning veenide tromboos ja kopsutromboos, hüpertensioon ja südamepuudulikkus.

Immuunsüsteemi häired: patsientidel on tekkinud ravi vajavad tõsised võimaliku fataalse lõppega ülitundlikkusreaktsioonid.[3]

Alopeetsia (juuste väljalangemine), lööve, isutus, väsimus, nõrkus ja palavik.

Ravimit ei tohi kasutada rasedad ja last rinnaga toitvad naised.

Fertiilses eas naised ja mehed ning nende partnerid peaksid Abraxane'i ravi ajal kasutama rasestumisvastaseid vahendeid. Meestel ei soovitata ravikuuri ajal last eostada, ravim võib partneri tulevast last kahjustada.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti Haigekssa, Taotluse number 976, Kulutõhususe ja ravikindlustuse eelarve mõju hinnang, veebiversioon (vaadatud 5.12.2014)
  2. Abraxane hinnad, veebiversioon (vaadatud 02.12.2014.a.) (inglise keeles)
  3. ABRAXANE, veebiversioon (vaadatud 05.12.2014.a.)(inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:Protein-bound paclitaxel seisuga 2.12.2014.