Mostviertel

Allikas: Vikipeedia
Alam-Austria kaart, millel on näidatud ringkonnad ja neli veerandit (Waldviertel rohelisega, Weinviertel punasega, Mostviertel kollasega ja Industrieviertel sinisega)

Mostviertel (Mosti veerand) on Austria Alam-Austria liidumaa neljast veerandikust edelapoolseim. See külgneb põhjas Doonauga ning lõunas ja läänes vastavalt Steiermargi ja Ülem-Austria liidumaaga. Wienerwald moodustab loodusliku piiri idas ja annab veerandikule teise nime, "Veerandik Wienerwaldi kohal".

Nimi Mostviertel tuleb mõistest most, mis viitab piirnipuudele ja piirkonnas valmistatud siidrile. Ybbsi ja Ennsi jõgede vahelisel maa-alal on viljapuude kasvatamiseks soodsad tingimused ja see on seetõttu õitsva mostitööstuse süda. Pirnipuude õitsemine aprillis on piirkonna regulaarne esiletõst. Mostviertelile on tüüpilised talumaju (mille keskel on tavaliselt ruudukujuline sisehoov) ümbritsevad suured segaviljapuuaedadega aasad ja kergelt lainjad Alpide eelmäestikud.

Äri ja tööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Mostvierteli majandus põhineb endiselt peamiselt raual ja terasel, aga ka metsandusel. Varasematel aegadel, kui Erzbergis veel rauamaaki kaevandati, tehti tööd vasaraveskites; täna võtavad terasetehased Linzi ja Donawitzi kõrgahjudest poolvalmis toote ja muudavad selle masinate teradeks. Mostviertelis on üks suur saeveski, lisaks veel palju väiksemaid, mis töötlevad metsadest võetud puitu. Suurema osa majandusest moodustavad siiski väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted.

Mostbirne (siidripirn), Mostvierteli sümbol

Most[muuda | muuda lähteteksti]

Mostvierteli piirkonnas on most (teatud pirnipuu või siidri sort) suure kultuurilise tähtsusega ja seda peetakse piirkonna tunnuseks. Mosti tarbitakse sageli Mostheurigeris koos kohalike toitude ja küpsetistega ning sellest tehakse ka schnapsi. On väga erinevaid moste, sealhulgas pirnidest (kõige tavalisem sort, teatud tüüpi pirnid), õuntest (teatud tüüpi Apfelwein või siider) ning õunte ja pirnide segust valmistatud. Kui mõistet most võib kasutada ka viinamarjavirde kohta, siis Mostvierteli piirkonnas viitab see kohalikule pirnile ja siidrile.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Mostvierteli moodustavad järgmised ringkonnad: