Mine sisu juurde

Molitva

Allikas: Vikipeedia

 

Molitva
Marija Šerifović laul
Välja antud 27. juuli 2007
Stiil popmuusika
Pikkus 3ː03
Laulu autorid Saša Milošević Mare
Helilooja Vladimir Graić
Kronoloogia
"101"
(2006)
"Molitva"
(2007)
"Nisam anđeo"
(2008)

" Molitva " ( eesti keeles "Palve") on Serbia laulja Marija Šerifovići laul, mille muusika on loonud Vladimir Graić ja mille serbiakeelsete sõnade autor on Saša Milošević Mare. See laul esindas Serbiat 2007. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel, mis toimus Helsingis. Laul saavutas võistlusel esikoha, mis on siiani ainuke kord kui Serbia on saavutanud Eurovisiooni lauluvõistlusel esikoha.

See oli esimene kord kui Serbia osales iseseisva riigina Eurovisioonil, Serbia ja Montenegro riik lagunes 2006. aasta juunis. Laul ilmus CD-singlina üheksas erinevas versioonis 27. juulil 2007.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Kontseptsioon[muuda | muuda lähteteksti]

"Molitva" lõi Vladimir Graić serbiakeelsete sõnadega Saša Milošević Mare. Selle salvestas Marija Šerifović serbia keeles, inglise keeles nimega "Destiny", mille sõnad kirjutas Jovan Radomiri ja vene keeles "Молитва", mille sõnad kirjutas Andy Mikheev. [1] See ilmus 27. juulil 2007 Connective Recordsi poolt pärast võitu Eurovisioonil CD-singlina üheksas erinevas versioonis. [2]

Riiklik eelvoor[muuda | muuda lähteteksti]

7.–8. märtsil 2007 võistles "Molitva" Šerifovići esituses Serbia Radio Televisioni (RTS) korraldatud riiklikul eelvoorul nimega Beovizija 2007, et valida riigi esindaja 52. Eurovisiooni lauluvõistlusele. Laul võitis konkursi ja esindas Serbiat Eurovisioonil. [3]

Eurovisioon[muuda | muuda lähteteksti]

Šerifović esitab Eurovisioonil laulu "Molitva".

10. mail 2007 peeti Helsingis Hartwall Areenal Eurovisiooni lauluvõistluse poolfinaal. Kuna tegemist oli Serbia Eurovisiooni debüüdiga iseseisva riigina, pidi laul võistlema poolfinaalis. Šerifović esitas laulu "Molitva" viieteistkümnendana. Laul sai 298 punkti, millega saavutas kahekümne kaheksa esitaja hulgas esikoha ja pääses finaali. [4] See oli suurim punktide arv, mis eales võistluse selles formaadis ühes poolfinaalis kogutud (2004–2007).

Lugu on meeldejääv oma lavaesituse poolest, kuna selles puudus tantsimine, paljastavad või efektsed kostüümid, pürotehnika ja muud efektid – Eurovisioonile heidetakse sageli ette keskendumist neile asjadele, mitte muusikale endale. Paljud "Molitva" elemendid vastandusid eelmisele võitjale ""Hard Rock Hallelujah". Šerifovići etteastet täiendasid viis taustalauljat, kes pärast võistlust ühinesid, et moodustada rühmitus Beauty Queens .

12. mail 2007 peeti Eurovisiooni lauluvõistluse finaal. Šerifović esitas laulu "Molitva" seitsmeteistkümnendana. ja sai 268 punkti, võites võistluse. [5] See oli esimene laul, mis ei sisaldanud ingliskeelseid sõnu ja mis võitis pärast Dana Internationali laulu " Diva " 1998 aastal. Molitva oli viimane täiesti võõrkeelne laul, mis võitis konkursi kuni 2017. aasta võistluse Portugali võitu Salvador Sobrali lauluga " Amar pelos dois ", samuti oli see esimene kord, kui ballaad võitis pärast telehääletuse kasutusele võttu.

Peale Eurovisiooni võitu[muuda | muuda lähteteksti]

Võitnud ringhäälinguorganisatsioonile andis Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) kohustuse korraldada Eurovisiooni lauluvõistluse järgmise aasta konkurss. Šerifović laulis finaali avaetteasteks "Molitva" 24. mail 2008. aastal.

24. mail 2012 esitas Šerifović oma laulu 2012. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse teise poolfinaali vaheetteastes traditsiooniliste aseri muusikariistade saatel. Võistlus toimus Bakuus. Telesaate Eurovisioon: Europe Shine a Light, mis oli eetris 16. mail 2020 kogu Euroopas, esitas Šerifović laulu Belgradi tühjal tänaval. [6]

Molitva pääses 2016. aastal Special Broadcasting Service (SBS) ja The Independenti 2019. aastal kümne parima Eurovisiooni võitja nimekirja, samas kui fänniblogi The Eurovision Times hindas selle kõigi aegade kolmandaks parimaks eurolauluks. . [7] [8] [9]

Lugude loend[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Molitva" (Serbia versioon) – 3:03
  2. "Destiny" (ingliskeelne versioon) – 3:04
  3. "Molitva" (vene versioon) – 3:01
  4. "Molitva" (Magnetic Club reload mix serbia versioon) – 4:26
  5. "Destiny" (Magnetic Club reload mix ingliskeelne versioon) – 4:23
  6. "Molitva" (Magnetic Club reload mix venekeelne versioon) – 4:25
  7. "Molitva" (Jovan Radomir remix) – 3:38
  8. "Rukoilen" (soome versioon) – 3:06
  9. "Molitva" (instrumentaal) – 3:02

Edetabelid[muuda | muuda lähteteksti]

Nädala edetabelid[muuda | muuda lähteteksti]

Edetabel (2007) Parim

koht

Belgia (Ultratip Bubbling

Under Flanders)

4
Rootsi (Sverigetopplistan) 9
Šveits (Schweizer

Hitparade)

19
UK Singlid (The Official Charts

Company)

112

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Muud versioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Ingliskeelse versiooni pealkiri on "Destiny", venekeelse versiooni pealkirjaks " Молитва" (Molitva) ja soomekeelse versiooni nimi on " Rukoilen"; neid esitasid Beauty Queens'id ilma Šerifovićita. Lugu on välja antud ka tantsulise remixina ja remixina nimega "Jovan Radomir mix" Rootsi telesaatejuhi Jovan Radomiri poolt, kes kirjutas ka ingliskeelsed sõnad. Välja on antud ka instrumentaalversioon ja karaokeversioon. [10] Ühendkuningriigi oompah -bänd Oompah Brass salvestas "Molitva" instrumentaalversiooni oma albumile Oompocalypse Now (2008), [11] mille esmaesitus toimus 2007. aasta Belgradi õllefestivalil .

Muus meedias[muuda | muuda lähteteksti]

Molitvat mängiti sageli paljude edukate sündmuste korral, mida Serbia on 2007. aastal saavutanud. Seda mängiti Serbia tennisistide tervituspeol pärast nende edu Prantsusmaa lahtistel.2007. aasta Wimbledoni ajal lasti Molitvat sageli BBC väljakuid ja mängijaid näitavates klippides. Seda kasutati peamiselt enne ja pärast kaadreid või intervjuusid Serbia mängijatega.

Loo lühike 10-sekundiline instrumentaal osa on kuuldav ka tänapäeval RTS-is plaanitud ülekannete vahel lühikese klipina või RTS-programmi/pildi esitamisel.

2015. aastal kõlas laulu refrään Filipiinide keskpäevase varietee Söö Bulaga! seebiooperi paroodia Kalyeserye 102. päeval! . [12]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""Molitva" Lyrics". The Diggiloo Thrush.
  2. "Marija Serifovic "Molitva/Destiny"". Gooves-Inc. Vaadatud 23. augustil 2008.
  3. "Serbian National Final 2007". National finals.
  4. "Official Eurovision Song Contest 2007 semi-final scoreboard". Eurovision Song Contest.
  5. "Official Eurovision Song Contest 2007 grand final scoreboard". Eurovision Song Contest.
  6. "Molitva" YouTube'is at Eurovision: Europe Shine a Light
  7. "10 Most Deserving Eurovision Winners". SBS. 13. aprill 2016.
  8. "Eurovision Song Contest: Every winner ranked from worst to best". The Independent. 18. mai 2019.
  9. "Best Eurovision Song Ever". The Eurovision Times. Vaadatud 7. jaanuaril 2020.
  10. "Marija Šerifović - Molitva". Radio Television of Serbia. Originaali arhiivikoopia seisuga 22. märts 2010. Vaadatud 15. mail 2007.
  11. http://www.oompahbrass.com/Oompah_Brass/CD.html[alaline kõdulink]
  12. Eat Bulaga!. "Eat Bulaga - AlDub Day 102 - Lola Babah - Facebook". facebook.com. Vaadatud 11. novembril 2017.

Välised lingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Molitva" Discogs (väljaannete loend)