Moldova haldusjaotus

Allikas: Vikipeedia
Moldova praegune haldusjaotus

Moldova Vabariigi haldusjaotus on Moldova territooriumi administratiivne jaotus, mille järgi hallatakse Moldova alasid. Praeguse haldusjaotuse järgi jaguneb Moldova kahele haldustasemele. Esimese haldustaseme üksused on omavalitsusega linnad (municipi) ja maakonnalinnad (orașe), kommuunid (comune) ja külad (sate). Need haldusüksused toimetavad peamiselt kohalikul tasandil. Teise haldustaseme moodustavad Moldova 32 rajooni (raion), Chisinau ja Balti omavalitsuslikud linnad ning kaks autonoomset territoriaalüksust (unitate teritorială).[1]

Sellele lisaks võttis 2006. aastal Euroopa Arenguagentuuride Assotsiatsiooni toel Moldova Vabariik vastu regionaalarengu seaduse, millega loodi kuus arengupiirkonda. Piirkondade eesmärgiks on edendada kohalikku rahastamispoliitikat, meelitada riiki investeeringuid ning tagada kestev areng. Piirkonnad on järgmised: põhjapiirkond, keskpiirkond, lõunapiirkond, Chisinau, Transnistria ning Gagauusia ATÜ. Piirkondasid arendadakse kolmekaupa – näiteks sai 2010–2012 peamiselt tähelepanu põhja-, lõuna- ja keskpiirkonnad ning 2012–2019 Chisinau, Transnistria ning Gagauusia.[2]

Praegune haldusjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene haldustase[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese haldustaseme moodustavad Moldovas 65 linna (orașe), millest 13 on omavalitsusliku staatusega (municipi) ning kommuunid (comune) ja külad (sate), mida Moldovas on kokku 898.[1][3][4]

Teine haldustase[muuda | muuda lähteteksti]

Moldova territoriaalüksused

Moldova autonoomsed territoriaalüksused on Gagauusia ja Stînga Nistrului. Keskalluvusega linnad, mis omaette haldusüksuse Moldovas moodustavad, on Bălți ja Chișinău linnad. Kõige suuremad haldusüksused Moldovas rajoonid, mida riigis kokku on 32. Moldova rajoonid on järgmised:

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1998–2003 jagunes Moldova kaheks territoriaalüksuseks (Stînga Nistrului, Gagauusia), üheks keskalluvusega linnaks (Chișinău) ja üheksaks maakonnaks (județ):

Aastatel 1998–2003 jagunes Moldova 12 haldusüksuseks

Lisaks oli osa sellest ajast olemas ka Taraclia maakond, mis moodustati Cahuli maakonnast.

Aastail 1991–1998 oli Moldova jagatud 10 linnaks ja 40 piirkonnaks.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Moldova". CCRE. Vaadatud 11.06.2022.
  2. Carbune Anatolie. "Regional Development Agencies in the Republic of Moldova" (PDF). European Association of Develompent Agencies. Vaadatud 11.06.2022.
  3. [travel.md/discover-moldova/cities-villages/ "Cities and Villages"]. Travel Moldova. Linnade arv. Vaadatud 11.06.2022. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  4. "Moldova va avea opt municipii noi". Radio Chisinau. 03.11.2016. Municipii arv.
  5. William E. Crowther; Helen Fedor (1995). Belarus and Moldova: country studies. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data. Lk 93-205.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)