Marti Hääl

Allikas: Vikipeedia
Marti Hääl 2022. aasta Arvamusfestivalil

Marti Hääl (10. oktoobril 1972 Tallinnas) on eesti ettevõtja, advokaat ja kodanikuaktivist.

Hariduskäik[muuda | muuda lähteteksti]

Marti Hääl lõpetas 1990. aastal Tallinna 1. Keskkooli prantsuse keele klassi ja 1995. aastal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna.

Ta on täiendanud end Bentley Ülikoolis USAs ja Trieri Ülikoolis Saksamaal.[viide?]

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1989–1995 tegutses Marti Hääl ettevõtjana venna Heiti Hääle juhitud TIKI haagiseid tootvas ettevõttes Bestnet. Lisaks on Marti Hääl olnud omanikuna seotud mäesuusakeskusega Kuutsemäel, turismiettevõttega Kagureis ja energiaettevõttega Alexela.

Aastatel 1995–2001 oli ta vandeadvokaat Alas & Raudsik Advokaadibüroos Tallinnas.[1] Koos kursusekaaslase Sanjay Jaanus Modyga asutas ta 2001. aastal advokaadibüroo Mody, Hääl & Partnerid. Ühinemisel advokaadibürooga Luiga & Mugu tekkis 2005. aastal advokaadibüroo Luiga, Mody, Hääl & Borenius (hiljem Advokaadibüroo Cobalt), mida Marti Hääl juhtis aastatel 2007–2012.

Perioodil 1995–2012 oli Marti Hääl kaasaktsionäri ja nõukogu liikmena Alexela Grupi[2] ettevõtetes passiivne äripartner. Aastast 2013 tegutses Alexela kontsernis energeetika ja uute investeeringute juhina, alates 2022 Alexela energiakontserni juhatuse esimehena.

Advokatuur[muuda | muuda lähteteksti]

Marti Hääl võeti Eesti Advokatuuri liikmeks 1996. aastal Aastatel 2004–2013 kuulus Marti Hääl advokatuuri juhatusse ja 2010-2013 oli advokatuuri aseesimees.

Ühiskondlik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal asus Marti Hääl taastama oma lapsepõlve maakodu Juminda poolsaarel Tammistu külas ja asus sinna perega elama.[3] Ta valiti külaseltsi juhiks ja külavanemaks ning ta esindas ka kohakiku kogukonna huve Lahemaa Rahvuspargi koostöökogu juhtgrupis. Ta on kohalik jahimees ja Lääne-Lahemaa jahiseltsi juhatuse liige. Ta on ka kutseline kalur ja Juminda Rannakalanduse OÜ, mis loodi Lahemaa rannakalanduse hääbumise pidurdamiseks, kaasasutaja. Ta tegutseb ka vabatahtliku merepäästjana ja vabatahtliku merepääste Tammistu päästeüksuse juhina.

2019. aastal asutati Ants Viirmaa ja Marti Hääle eestvedamisel ja üle 60 kohaliku inimese kaasabil Leesi Tarwitajate Ühisus, mis omandas 1908. aastal kohalike rannakalurite poolt Kolga-Leesi Kalameeste Tarwitajate Ühisuse nime all ehitatud ajaloolise poehoone, renoveeris selle ja taasavas kaupluse. Muinsuskaitseamet tunnustas seda kogukonnaprojekti 2020. aastal aasta pärandihoidja tiitliga.

2006. aastal oli Marti Hääl Gustav Adolfi Sihtasutuse asutajaliige ja valiti selle nõukogu liikmeks. Sihtasutus tegutseb eesmärgiga luua võimalusi Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpitingimuste arendamiseks. Alates 2012. aastast on ta sihtasutuse nõukogu esimees.

Sportlik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Noorena treenis Tallinna Oktoobri rajooni spordikoolis treener August Soku käe all korvpalli. OSK esindusmeeskonna ja GAG koondise liikmena saavutas mitmeid turniirivõite nii Eestis, Baltimaades kui ka Soomes.

TSIK Otepää treeneri Peeter Siimu juures treenis noorena ka mäesuusatamist. 1986 saavutas Eesti meistrivõistlustel mäesuusatamises pronksmedali.

Rannapoisina on meresõit ja merekultuur olnud talle alati südamelähedane. 2017. aastal käivitas ta Hara sadamas jahtklubi ja laste purjetamiskooli Hara Seilamise Selts, kus loodi Kuusalu vallas esmakordselt purjetamisõppe jaoks vajalikud tingimused kohalikele lastele. 2020. aastal valiti Marti Hääl Eesti Jahtklubide Liidu juhatuse liikmeks.

Elupõlise meresõbrana osales Marti Hääl Antarktika avastamise 200. aastapäevale pühendatud ekspeditsioonil Admiral Bellingshausen madruse ja vahitüürimehena erinevatel etappidel nii Põhjamerel, Atlandi ookeanil, Drake väinas ja Lõunaookeanil, kui Antarktikas. Samuti hilisemal ekspeditsioonil Arktikas.

Marti Hääl on jaht Forte meeskonnas võitnud auhinnalisi kohti pea kõigil rahvuslikel, kui ka paljudel rahvusvahelistel regattidel ja tiitlivõistlustel, nt Muhu Väina regati ORC I paadiklassi üldvõit või Eesti ja Soome meistrivõistlustelt kuld, hõbe ja pronksmedalid ORC A paadiklassis.

Hobuseomaniku ja ratsaspordisõbrana alustas Marti Hääl 1999. aastal investeeringutega Ruila Talli väljaarendamiseks rahvusvahelisel tasemel võistlus- ja treeningukeskuseks. Alates 2009. aastast tegutseb Hääl rahvusvahelise kategooria ratsaspordikohtunikunaning olnud algusest peale seotud Tallinn International Horseshow korraldamisega. 2013. aastal valiti ta Eesti Ratsaspordi Liidu juhatuse liikmeks ja 2017. aastal alaliidu presidendiks. 2015. aastal oli ta Eesti Hobumajanduse Liidu asutamise eestvedaja ja tegutses selle juhatuses Eesti Ratsaspordi Liidu esindajana.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1990 – Gustav Adolfi Gümnaasiumi ausportlane[viide?]
  • 2011 – Eesti Advokatuuri hõbemärk
  • 2016 – Gustav Adolfi Gümnaasiumi aumedal[viide?]
  • 2019 – Harjumaa teenetemärk

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus Kristina Häälega. Neil on kaks tütart ja kaks poega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Marti Hääl". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. august 2017.
  2. Lennart Ruuda. "Maa-alusele hiigelelektrijaamale terendab uus võimalus". Postimees.
  3. "Juminda poolsaare külad palusid Lahemaa küsimuses ministrilt abi".
Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "dR61K" ei kasutata eelnevas tekstis.