Marco Schwarz

Allikas: Vikipeedia
Marco Schwarz 2019. aastal

Marco Schwarz (sündinud 16. augustil 1995 Villachis) on Austria mäesuusataja.

Schwarz debüteeris maailma karikasarjas 2014. aasta novembris Soomes Levis 19-aastaselt. Poodiumile jõudis ta esimest korda 2015. aasta detsembris; kolmas koht tuli slaalomis Itaalias Madonna di Campiglios võitja Henrik Kristofferseni ja teise koha saanud Marcel Hirscheri järel. 14. veebruaril 2016 Jaapanis Naebas toimunud slaalomis saavutas ta taas kolmanda koha.

2018. aasta olümpiamängudel Pyeongchangis 24. veebruaril võitis toona 22-aastane mees hõbemedali koos Stephanie Brunneri, Manuel Felleri, Katharina Gallhuberi, Katharina Liensbergeri ja Michael Mattiga võistkonnavõistluses, mis oli siis esimest korda olümpiamängude kavas. Ta võitis hooajal 2018–2019 maailma karikasarjas Oslo City Eventi ja Wengeni etapi.

2019. aasta MM-il Åres võitis ta oma esimese individuaalmedali suurvõistlustel Alpi kahevõistluse pronksiga, millele järgnes võistkondlikus arvestuses hõbe ja slaalomis pronks. 19. veebruaril 2019. aastal tuli ta Stockholmis paralleelslaalomis kolmandaks. Kolm päeva hiljem Banskos Alpi kahevõistluse kiirlaskumises kukkus ta nii õnnetult, et pidi ülejäänud hooaja katkestama.

12. jaanuaril 2020 jõudis Schwarz Adelbodenis slaalomis kolmanda kohaga esimest korda pärast vigastust taas poodiumile. Sama aasta 26. jaanuaril tuli ta Kitzbühelis slaalomis teiseks. 10. jaanuaril 2021 võitis ta pärast seitset sellel alal saavutatud poodiumikohta esimest korda MK-etapi slaalomis Chuenisbärglia. 26. jaanuaril 2021 võitis ta MK-etapi Austrias Schladmingi öövõistlusel. 15. veebruaril 2021. aasta MM-il tuli ta Alpi kahevõistluses maailmameistriks ja neli päeva hiljem võitis ta suurslaalomis pronksmedali. 2020-2021 hooajal võitis ta MK-sarjas üldarvestuses kolmanda koha.

Courchevel/Méribeli maailmameistrivõistlustel 2023. aasta oli ta kõigil viiel alal esikuuikus. Hõbemedali võitis ta Alpi kahevõistluses ja pronksmedali suurslaalomis. Kiirlaskumises jäi tal napilt puudu veel ühest medalist neljandana ning super-G ja slaalomis tuli kuuendaks. Pärast MM-i tähistas ta Palisades Tahoes oma esimest MK-võitu suurslaalomis. Hooaja finaalvõistlusel Soldeus saavutas ta Super-G-s Marco Odermatti järel teise koha ja tõusis esimest korda sel distantsil poodiumile.

Schwarz võistles Austria eest 2012. aasta noorte taliolümpial mäesuusatamises ja võitis kolm kuldmedalit; poiste Alpi kahevõistluses arvestuses, paralleelslaalomis segavõistkondlikus arvestuses ja poiste suurslaalomis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]