Liberaalid (Rootsi partei)

Allikas: Vikipeedia
Liberaalid
Liberalerna
Rootsi erakond
Esimees Nyamko Sabuni
Asutamine 5. august 1934
Ideoloogia Sotsiaalliberalism
Europarlamendi fraktsioon Euroopa liberaalsete ja reformiparteide ühendus
Liikmete arv 15 283
Koduleht www.liberalerna.se

Liberaalid (rootsi keeles Liberalerna, lühend L) on Rootsi liberaalne erakond. Ta on asutatud 1902. Partei tunnuslause on: "sotsiaalne vastutus ilma sotsialismita". Partei kuulub Rootsi parem- ja keskerakondade blokki. Üldises Rootsi poliitilises spektris asub partei paremtsentris.

Programm[muuda | muuda lähteteksti]

Ametlik programm deklareerib partei sotsiaalliberalismi esindajaks. Selle all mõtleb partei vaba turumajandust kombineerituna ulatuslike riiklike sotsiaalprogrammidega. Partei toetab soolist võrdõiguslikust ja välisabi arengumaadele. Partei pooldab välisabi andmist 0,70% Rootsi SKP-st. See on ÜRO soovitus ja Rootsi on üks väheseid riike, mis seda täidab. Välispoliitiliselt toetab partei Rootsi kuulumist Euroopa Liitu ja pooldab liitumist NATO-ga. Palestiina-konfliktis pooldab ta Iisraeli.

Partei muutis Rootsi demokraatlikuks 19171920 võimul olnud Nils Edéni liberaalide ja sotsiaaldemokraatide segavalitsuse ajal. Esimesed demokraatlikud valimised toimusid Rootsis 1921.

Partei kritiseeris sotsiaaldemokraate ettevõtete riigistamise pärast. Oldi sotside vastasrinnas, kuid samal ajal kriitiline ka parempoolse Mõõduka Koalitsioonipartei suhtes. Läbi aja on partei nihkunud paremale ja toetab maksupoliitikas Rootsi maksukoormuse (ligemale 50% SKP-st) langetamist.

Partei baseerub valdavalt haritud keskklassile.

Rahvusvahelised kontaktid[muuda | muuda lähteteksti]

Partei on Liberaalse Internatsionaali täisliige. Euroopa Parlamendis kuulub partei Euroopa liberaalsete ja reformiparteide ühendusse ja sealtkaudu EP gruppi Allianss Liberaalid ja Demokraadid Euroopa Eest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

19021923 kandis erakond nime Liberaalne Koondpartei. Seejärel partei lõhenes kuiva seaduse küsimuses. Kuiva seaduse pooldajad asutasid Vabameelse Rahvapartei, vastased Liberaalse Partei. 1934 ühendati mõlemad parteid ja nimeks pandi Rahvapartei. Nii sündis partei tänasel kujul.

1990 lisati nimesse sõna "Liberaalne". 2015. aastast kannab partei praegust nime – Liberaalid.

Valitsemisaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Viimased valimised[muuda | muuda lähteteksti]

Partei võitis 2018. aasta Rootsi parlamendivalimistel 20 kohta 349-st (5,49% häältest). 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel võitis partei 1 koha 20-st (4,13% häältest).

Partei liidrid alates 1935[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]