Lena Santa Christina kirik

Allikas: Vikipeedia
Santa Cristina de Lena kaugvaade idast
Vaade edelast
Kiriku põhiplaan

Lena Santa Christina kirik (hispaania keeles Santa Cristina de Lena) on 9. sajandist pärinev eelromaani kirik Lenas Astuurias[1]. Kirik on pühitsetud Bolsena pühale Christinale, märtrile, kes elas ja suri oma usu pärast noore tüdrukuna 3. sajandil Itaalias Bolsena linnas. Kiriku ehitusaegseks patrooniks peetakse Acci püha Torquatust. Kirik on kuulub Astuuria eelromaani arhitektuuri ehitismälestisena UNESCO maailmapärandi nimistusse[2].

Kirik asub Vega del Rey küla lähedal, kõrgel Lena jõe kohal, 36 km Oviedost lõunas. Seal lähedal kulges ajalooline Rooma-aegne tee, mis viis keskajal üle Kantaabria mägede Leónist Oviedosse ja rannikule, tänapäeval on selle asemel maantee.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone on ehitatud ebakorrapärase suurusega murtud looduskivitükkidest, mis on mördiga ühendatud. Vaid ehitise nurkades on kasutatud suuri tahutud kvaadreid. Välismüüre tugevdavad 32 eri pikkuses tugipiilarit. Hoone põhiplaan on ristkülik, mille igal välisküljel on väiksem ligi ruudukujuline võlvitud ruum - läänepoolset kasutatakse sissepääsu eeskojana, idapoolset apsiidina.

Siseruum[muuda | muuda lähteteksti]

Santa Christina kirik on ühelööviline erinevalt enamikust Astuuria eelromaani kirikutest, mis on kolmelöövilised, ja tal on kolme apsiidi asemel vaid üks. Kirik on silindervõlviga, niisamuti apsiid, mille võlv toetub apsiidi põhja- ja lõunaseina petikarkaadidele. Ka kirikusaali pikiseinu katavad petikarkaadid, mis kannavad viie vööndkaarega liigendatud võlvlage ja toetuvad poolsammastele, mida kroonivad romaani trapetskapiteele või tagurpidi tüvipüramiide meenutavad madalreljeefsed kapiteelid. Siseruumi läänepoolses osas on terve ruumi laiune empoor, kuhu viib trepp ja mida on peetud kuningarõduks.

Siseruumi üldine kavatis meenutab tugevasti Santa María del Naranco kirikut, mis oli algselt kuningas Ramiro I suveloss Naranco mäel Oviedos. Ka Santa Cristina de Lena kirikus on petikarkaadide kaarte vahelistel vikkelpindadel ümmargused reljeefsed lõvikujutistega medaljonid - clipeus - ja liseenidest siseseinal on säilinud ainult üks, millel on äratuntav odaga ratsaniku kujutis.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]