Labanorase regionaalpark

Allikas: Vikipeedia
Ilmėdas
Labanorase ürgmets

Labanorase regionaalpark (leedu keeles Labanoro regioninis parkas) on regionaalpark Leedus Švenčionyse, Molėtai ja Utena rajoonis Labanorase ümbruskonna metsades. Regionaalpark asutati 1992. aastal, et kaitsta sealset Labanorase ürgmetsa- ja järvederikast maastikku, ökosüsteemi ja kultuuripärandit. Regionaalpargist idas asub Aukstaitija rahvuspark, millega sel on ka ühine administratsioon; läänes ulatub see Molėtaini.

Labanorase regionaalpargi pindala on 52 848 hektarit, see on pindalalt suurim Leedu regionaalpark. Selle territooriumist moodustavad 14% järved, nende seas Siesartis, Kertuojai, Stirniai, Aisetas, Baltieji Lakajai ja Juodieji Lakajai. Kokku on selle territooriumil 285 järve. Regionaalpargis voolab ka veeturistide seas populaarne Lakaja jõgi. Regionaalparki jäävad mitmed rabad ja madalsood, nende seas on ka lubjatoitelisi madalsoid.

Suuremat osa kaitsealast katavad metsad, millest enamiku moodustavad männikud. Sealsed metsad on põtrade, huntide ja ilveste elupaigaks.

Regionaalpargi territooriumile jäävad botaanilis-zooloogilistest kaitsealadest Kanio raistase, Kuliakampise, Padumblė ja Antaliedė botaanilis-zooloogiline kaitseala (1300 ha). Geomorfoloogilistest kaitsealadest on selle koosseisus Panatrytise, Plėšiškiai, Salduškise, Maldžiūnai geomorfoloogiline kaitseala ja Žiežulinise geomorfoloogiline kaitseala. Hüdrograafilistest kaitsealadest on selle koosseisus Kertuojai, Peršokšnai, Siesartise, Stirniai, Alnise ja Luknelė hüdrograafiline kaitseala. Maastikukaitsealadest jäävad regionaalparki Aisetase, Obelynė, Kulionysi, Peršoksna, Lakaja, Lakajai ja Pažemysi maastikukaitseala (1398 ha). Telmoloogilistest kaitsealadest asuvad regionaalpargi territooriumil Krakinysi, Snieginise, Peršoksnai, Ešerinise I, Ešerinise II, Urkise, Tramysi, Laukagalise, Alsuodise, Serlediškise, Dumblysi, Vadokšnase ja Juodezerise telmoloogiline kaitseala. Lisaks on regionaalpargis veel Labanorase urbanistlik kaitseala, Mekšrinise botaaniline kaitseala, Girutiškise reservaat (1300 ha) ja Kiauneliškise reservaat (283 ha).

Üksikobjektidest on kaitse all Argirdiškė, Baltagalise, Labanorase, Baltelė, Pabaltė ja Lūšnia männid, Jalaga mänd, Kahe tüvega mänd, Kiauneliškise kaksikmänd (aastal 2014 Leedu kõrgeim mänd ja kõrguselt kolmas Leedu puu), Aisetase, Mažasai Siaurysi ning Alnise poolsaared, Lakaja kivi ja Kitsede kivi, Joniškė pärn, sanglepp Gumbulis, Gaigalinise kadakas, Januliškise lehised ja Peršoksna püramiidkuusk.

Regionaalpargi territooriumil asuvad viis linnamäge, mitmed lohukivid, kakskümmend tumuluste kompleksi, mitmed metsavendade punkrid ja lahingupaigad. Obelynė küla on etnograafiline mälestis. Sinna jäävad Labanorase ja Stirniai kirikud, Januliškise kabel, Rudesa kabel ning kellatorn. Mindūnais asub kalapüügimuuseum, Kulionysis aga etnokosmoloogia muuseum koos observatooriumiga. Sealse rahvakultuuri eripäraks on iselaadse konstruktsiooniga Labanorase torupillid.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Labanoro regioninis parkas". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2020. Vaadatud 22. novembril 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]