Baltieji Lakajai

Allikas: Vikipeedia
Baltieji Lakajai
Vaade järvele Mindūnai vaatetornist
Valgla maad Leedu
Sissevool Rašelė, Rudesa, Urkis, Stirnė, Kamužė, Mindupė
Pindala 7,107 km²
Pikkus 9,3 km
Laius 1,3 km
Keskmine sügavus 13,5 m
Suurim sügavus 45 m
Koordinaadid 55° 13′ N, 25° 36′ E
Baltieji Lakajai (Leedu)
Baltieji Lakajai

Baltieji Lakajai on järv Leedus Molėtai rajoonis. Järv asub Molėtaist 7,5 kilomeetrit ida pool Švenčionyse rajooni piiril ja jääb Labanorase regionaalparki. Baltieji Lakajai kuulub Nemunase vesikonda.

Järv on kujunenud jääajal tekkinud 40-50 meetri sügavusse orgu.[1] Baltieji Lakajais on kolm saart: Beržynė saar pindalaga 4,03 ha, Pušinė saar pindalaga 0,58 ha ja nimetu saareke pindalaga 0,08 ha. Järve suubuvad Urkise järvest algav Urkise oja, Rašia järvest algav Rašelė oja, Kamužėle järvest algav Kamužė oja, Rudesa järvest algav Rudesa oja ja Tramysi järvest algav Stirnė oja. Ka ühendab järve lõunaosas 60 meetrit lai Pertenis seda Juodieji Lakajaiga, olles järve väljavooluks.[2]

Kaldad on valdavalt kõrged ja metsased. Kaldajoone pikkus on 27,1 kilomeetrit. Järve kallastel asuvad Rudesa, Kačergai, Kamužė, Grūsise, Mindūnai, Ažuraisčiai, Antalakaja, Apkartai, Ščiurysi, Joniškė, Palakajysi ja Mateliai külad, sinna on rajatud puhkelaager. Järve põhjakaldal asub Mindūnai vaatetorn, läänekaldal aga Rudesa vaatetorn.

Kaladest elavad järves haug, roosärg, ahven, särg ja latikas. Leitud on ka latikat ja jõevähki.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Baltieji Lakajai, ežeras Molėtų rajone
  2. Kazimieras Bieliukas. Baltieji Lakajai. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 1 (A-Grūdas). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. 185 lk.