Keith Maurice Ellison

Allikas: Vikipeedia
Keith Ellison (2007)

Keith Maurice Ellison (sündinud 4. augustil 1963 Detroitis) on Ameerika Ühendriikide jurist ja poliitik.

Ellison sündis ja kasvas katoliiklikus peres. Tal on 4 venda, 2 vanemad ja 2 nooremad. Ellison ja tema 3 venda on juristid, üks on arst. Üks vendadest on ühtlasi baptistliku Uue Seaduse Kiriku pastor.

19-aastaselt, ülikoolis käies pöördus Ellison islami usku. 1987 kaitses ta magistrikraadi majandusteaduses ja 1990 doktorikraadi õigusteaduses.

Ellison abiellus oma keskkooliaegse kallima Kimiga, kes töötab keskkoolis matemaatikaõpetajana. Neil on neli last: tütar Amirah ning pojad Jeremiah, Eliah ja Isaiah. Kim ei ole muslim, kuid nad kasvatavad oma lapsi muslimitena.

Ta oli esimene muslim, kes valiti Ameerika Ühendriikide Kongressi liikmeks. Ta valiti sinna 2006. aastal Minnesota 5. valimisringkonnast, mis on alates 1963. aastast demokraatide käes olnud. Ellison sai 4 kandidaadi seas absoluutse enamuse (56%). 2008 valiti ta tagasi, saades seekord 3 kandidaadi seas 71% häältest.

Ametissevannutamise tseremoonial otsustas ta vande anda, käsi mitte piibli peal nagu ülejäänud, vaid koraani peal. Ta on USA ajaloos esimene kongresmen, kes andnud ametivande koraanil. See tekitas USA-s laialdast tähelepanu ja konservatiivsete ringkondade, sealhulgas konservatiivsete kongresmenide kriitikat.

Ametivandeks kasutati Londonis 1764 välja antud kaheköitelist koraani, mis oli kunagi kuulunud Thomas Jeffersonile ja mida tänapäeval säilitatakse Kongressi raamatukogus.

Siiski pole Ellison esimene, kes vande andmisel on kasutanud mõnda muud raamatut peale piibli. Mitu juuti on vandunud Tanahil ja praegune kongresmen Henry Waxman, kes on 17 korda järjest Californiast kongressi valitud (samuti juut), kinnitas, et ta pole iial, käsi piiblil, midagi vandunud.

Televisioonis Glenn Beckile antud intervjuus väljendas Ellison oma seisukohta islamiäärmusluse suhtes: "Nad on kurjategijad. Kuid ma arvan, et inimesi, kes sooritavad kuritegusid, tuleb kohelda kurjategijatena, olenemata nende usust. Osama bin Laden ei esinda islamit rohkem kui Timothy McVeigh kristlust."