Kaukaasia Emiraat

Allikas: Vikipeedia
Kaukaasia Emiraadi lipp

Kaukaasia Emiraat on tunnustamata virtuaalne islamiäärmuslaste riik Põhja-Kaukaasia Venemaa vabariikides, mis kuulutati välja 31. oktoober 2007 tunnustamata Itškeeria Tšetšeeni Vabariigi endine presidendi Doku Umarovi dekreediga.

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Doku Umarovi dekreet avaldati islamiäärmuslaste uudisteveebis Chechenpress 31. oktoobril 2007, kus teatati, et Itškeeria Tšetšeeni Vabariiki asendab nüüd Kaukaasia Emiraat, ja selle emiir on Abu Usman ehk Doku (Dokka) Umarov.

Kaukaasia emiraadi kujunemise algus oli 2005. aastal kui tapeti Tšetšeeni Vabariigi president Aslan Mashadov. Mashadov hoidis enda kontrolli all kõiki Tšetšeeni välikomandöre, ainult oli tal konflikt Šamil Bassajeviga.

Bassajevi suund oli paremäärmuslik ja rahvuslik Tšetšeenia, mis pidi toetuma Saudi Araabiale; ta ei välistanud oma sõjalistest aktides terrorismi millele avaldasid kriitikat kõik lääneriigid, venelased ja Mashadovi valitsus. Mashadovile alluvates välikomandörides olid võimukamad ja enamuses vahhabistid (islamiäärmuslased).

Mõõdukamad Tšetšeenia juhid olid surnud ja neid oli jäänud vaid kaks: Ahmad Zakajev ja Aslan Mashadov. Kui Mashadov 8. märtsil 2005 tapeti, algas võimuvõitlus: mõõdukas ja läänemeelne Zakajev, rahvuslane ja islamist (täpsemalt allus šariaadile Bassajev ja äärmuslane Umarov. Vahhabistide ja mõõdukate liit tegid ettepaneku Bassajevile lõpetada konflikt, moodustada ühine valitsus ja määrata presidendiks välikomandör, vahhabist Abdul-Halim Saidullajev, kes oli pigem marionett teiste käes. nii toimuski, asepresidendiks määras ta Doku Umarovi ja hierarhias sai kolmandale kohale välisminister, Londonis elav Zakajev.

Lääneriigid, teatasid, et Mashadoviga on kadunud inimene kellega läbirääkida ja teatasid, et nad tunnustavad läbirääkimistel ainult Zakajevit. Umarovi juhtimisel tegi Saidullajev valmis uue lipu (emiraadi lipp), mille all ta hakkas esinema, hakkas kokku panema Kaukaasia Rinnet kuhu ta koondas kõik vahhabismi meelsed Põhja-Kaukaasiast. Rinne rajati formaalselt mais 2005. aastal ja sai Saidullajevi dekreediga Itškeeria relvajõududeks (Itškeeria põhiseadus nägi sõjaolukorras ette presidendi täieliku võimu). Tšetšeenia riigivalitsemises tugevnes vahhabistlik võim. CIA liigitas Kaukaasia Rinde terrorirühmituseks.

2006. aasta suvel tabas tšetšeene 2 suurt kaotust:

  • 17. juunil 2006 tapeti ametis olev president Saidullajev, Presidendiks sai Doku Umarov kes oli asepresident, Maailma üldine reaktsioon oli, et Umarovi legitiimsus on kaheldav[viide?] (Itškeeria põhiseaduse järgi oli see õige) ja oleks vaja ausaid valimisi kus oleks nii separatistid kui moskvameelsed.
  • 10. juulil 2006 tapeti Bassajev FSB poolt ja kaudsid viimased Bassajevi meelsed seisukohad.

Samal ajal teisel pool rindejoont, Tšetšeenia Vabariigis tundis end kindlamana-legitiimsemana Ramzan Kadõrov, kelle marionett Alu Alhanov taandus veebruaris 2007 ja juhtima asus Kadõrov isiklikult. Kaukaasia Rinde juhiks sai Ahmad Jevlojev. Doku Umarov hakkas liikuma Kaukaasia Emiraadi poole.

2006 lõpuks oli Umarov sõlminud leppe Araabia Partisanidega Tšetšeenias kellel oli kontakt ka al-Qaedaga. Partisanide juht Muhannad (Partisanide Amiir alates novembri lõpust 2006) taheti panna valitsusse, kuid sellele oli vastu terve valitsus eesotsas Zakajeviga. Umarov hakkas enda esinemistega ründama Zakajevit ja läänemaailma ja kiitis heaks 11. septembri terrorirünnakud. Valitsus põgenes siseterrori all kannatades välismaale, viimased mõõdukad välikomandörid tapeti.

Alates suvest 2007 oli Umarovil sisuliselt valmis emiraat, edaspidi oli vaja vaid vormistada. Kokku oli sulanud tandem[küsitav]: Umarov, Muhannad, Jevlojev, Supjan Abdullajev (üks Umorovile alluva relvarühmituse juht) ja Movladi Udugov (korraldas 2004 Bassajevi alluvuses Beslani kriisi).

Umarovi meelne Chechenpress avaldas 31. oktoober 2007 akti. see päev oli nii: Umarov tagandas valitsuse, kuulutas välja emiraadi (Itškeeria põhiseaduse kohaselt juriidiline[küsitav]) ja end selle emiiriks (emiiri asepresidendiks sai Abdullajev) ja nimetas Itškeeria selle eellaseks (Itškeeria põhiseaduse kohaselt õige), nimetas USAd, Suurbritanniat ja Iisraeli islamimaailma vastasteks ja moodustas valitsuse, kuhu kuulus see tandem. Lääneriigid on reageerinud sellele kahjutundega, et Tšetšeeniast on saanud terroristide pesa ja nende jaoks on Kaukaasia Emiraat-Kaukaasia Rinne sama mis al-Qaeda.[viide?]

Umarovi vastu astus kiiresti Zakajev, kes vaidlustas emiraadi ja kutsus üles kokku tulema Tšetšeenia parlamenti (mida ka teoorias enam ei eksisteeri), et isoleerida Umarov. Zakajev moodustas 23.november 2007 nn "Tšetšeenia Valitsuse Eksiilis" endistest valitsuse liikmetest.

Emiraadi kaart

Emiraadile allub paar küla ja mäetippu Lõuna-Tšetšeenias, Gruusia piiri ääres.[viide?]