Kõrgmolekulaarsed ühendid

Allikas: Vikipeedia

Keemias ja biokeemias on kõrgmolekulaarsed ühendid suure molekulmassiga, makromolekulaarsed ühendid.

Kõrgmolekulaarse ühendi molekulmass võib olla mõnest tuhandest mitme miljonini. Enamasti moodustuvad need molekulid suhteliselt väikese molekulmassiga ühendite polümerisatsioonil (tegelikul või mõttelisel) ja nii esinevad nende struktuuris korduvad struktuurielemendid (monomeersed lülid). Korduvatest lülidest ühe või mõne eemaldamine kõrgmolekulaarse ühendi molekulist ei muuda selle molekuli omadusi; siiski see reegel ei kehti paljude biopolümeeride korral.

Kõrgmolekulaarsete ühendite vastandina (tihti polümeersete ühendite välistamiseks) kasutatakse mõistet „madalmolekulaarsed ühendid“, mis reeglina ei sisalda korduvaid lülisid. Kitsama tähendusega nimetused on lenduvad ühendid, vedelikud, gaasid jm.

Keemias ja keemiatööstuses kasutatakse põhiliselt terminit "polümeerid", biokeemias aga termineid "makromolekulid" ja "biopolümeerid". Kõrgmolekulaarseid ühendeid liigitatakse mitme põhimõtte järgi:

Kõrgmolekulaarsetest ühenditest koosnevad kõik organismide koed. Nendel ainetel, kui suure energeetilise potentsiaaliga toormel, on eriline tähtsus tahke- ja vedelkütustena, mille termokeemiline muundamine võimaldab toota vedelat ja gaasilist mootorikütust. Tekstiilmaterjalid, plastid, kiled, lakkid, liimid jmt on polümeersed produktid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]