JoJo

Allikas: Vikipeedia
JoJo
Sünninimi Joanna Noëlle Levesque
Sündinud 20. detsember 1990 (33-aastane)
Brattleboro, Vermont, USA
Päritolu New York City
Stiilid Pop, R&B,
Elukutse Laulja, helilooja, muusikaprodutsent, näitleja
Tegev 2004. aastast
Plaadifirma Blackground, Universal
Veebileht Ametlik koduleht]

Joanna Noëlle Levesque (esinejanimi JoJo; sündinud 20. detsembril 1990 Foxborough's Massachusettsi osariigis) on USA laulja ja näitleja.

JoJo tegi lauljana läbimurde 2004. aastal singliga "Leave (Get Out)". Selle looga sai temast läbi aegade noorim USA singlite edetabeli tippu jõudnud naissooloesineja.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo on sündinud Brattleboros Vermonti osariigis ja kasvas üles Foxborough's Massachusettsi osariigis. Ta on ema poolt prantsuse, poola, iiri ja indiaani päritolu ning isa poolt Kanada prantsuse, iiri ja indiaani päritolu.

Ta kasvas Foxborough's ühe magamistoaga korteris väikese sissetulekuga peres. Tema isa Joel Maurice Levesque harrastab laulmist ja tema ema Diana Levesque laulis katoliku kiriku kooris. Kui Joanna oli kolmeaastane, siis ta vanemad lahutasid. Kui JoJost sai menukas laulja, asus ta koos emaga elama Edgewaterisse New Jersey osariiki. Isa elab New Hampshire'is.

Lapsepõlves kuulas JoJo, kuidas ta ema harjutas kirikulaule ja võttis õppust. Ta ise hakkas laulma kaheaastaselt, tehes järgi oma ema, tehes oma versioone kõigest, alustades salmikestest, lõpetades poppide toonidega. Lapsena nautis JoJo osalemist pärismaalaste festivalidel ja näitles kohalikes teatrites.

Pärast esinemisproove telesaates "Kids Say the Darndest Things: On the Road in Boston", anti JoJole ülesanne saates laulda Aretha Franklini 1967 hitti "Respect". Saatejuht Bill Cosby ja rahvas Faneuili hallis vastasid ülekaalukalt ta esitusele. Pärast seda kutsuti ta esinema saatesse "The Oprah Winfrey Show". Ta esines ka Maury's, ühes sagedas "kids-with-talent" osades, nagu ka paljudes teistes. Minevikus on ta öelnud, et "kui pidin esinema, polnud mul hirmu". JoJo muutis oma nime seaduslikult oma ema perekonnanime Blagdenist oma isa perekonnanime järgi Levesqueks.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo esinejanimi tuleb tema lapsepõlve hüüdnimest. Pärast ilmumist jutusaadetes, gospelifestivalidel ja võisteldes telesaates "America's Most Talented Kids", kutsus muusikaprodutsent Vincent Herbert ta Blackground Recordsi katsetele. Katse ajal Barry Hankersonile ütles Hankerson talle, et ta sugulase, hilisema laulja Aaliyah, hing on tema ta juurde toonud. Ta oli lepingu kirjutanud ja ta sai võimaluse lugusid salvestada selliste tuntud produtsentide nagu The Underdogs ja Soulshock & Karlin juures.

JoJo live-demo "Joanna Levesque" salvestati aastal 2001. See sisaldab kavereid mitmetest tuntud souli ja rhythm and blues'i lugudesr, sh Wilson Picketti 1966 "Mustang Sally", Etta Jamesi 1989 "It Ain't Always What You Do (It's Who You Let See You Do It)", Aretha Franklini 1968 "Chain of Fools" ja 1969 "The House That Jack Built", The Moonglowsi 1956 "See Saw", Stevie Wonderi 1972 "Superstition" ja The Temptationsi 1975 "Shakey Ground". Demo on mõnikord saadaval eBays.

"JoJo" (2004)[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo esimene singel "Leave (Get Out)" ilmus 2004. Laulust sai rahvusvaheline hitt, jõudes 12. kohale USA edetabelis "Billboard Hot 100" ning 2. kohale Ühendkuningriigi ja Austraalia singlite edetabelites "Singles Chart". Kui laul jõudis esikohale "Top 40 Mainstreamis", sai temast 13-aastaselt noorim sooloartist, kelle singel jõudis esikohale Ameerikas ja ka noorim, kes nomineeritud MTV muusikavideo auhindadele ("Parim uus artist" looga "Leave (Get Out)", 2004). JoJo debüütalbum "JoJo" järgis seda. See jõudis neljandale kohale USA Billboard 200's ja kümnendaks Top R&B/Hip-Hop Albumid, müües umbes 107 000 eksemplari ja jõudes Top 40'sse UK Albums Chartis. Albumit on USA-s müüdud peaaegu 1,5 miljonit eksemplari. JoJo kirjutas kaks lugu albumil, samuti kirjutas ja produtseeris ühe loo. Tema teine singel "Baby It's You", kus laulab kaasa räppar Bow Wow, jõudis 22. kohale USA's ja 8. Ühendkuningriigis.

Viimane singel albumilt "Not That Kinda Girl" tuli välja 2005. Sel ei õnnestunud edetabelites laineid lüüa. Laul sai 8. koha TRL daily countdownis üheks päevaks, aga siis kukkus edetabelitest välja ega tulnud enam tagasi.

Aastal 2004 osales JoJo loos "Come Together Now" heategevussinglis, et toetada 2004. aasta Aasia tsunami ja 2005. aasta orkaan Katriina ohvreid. Sel aastal kutsus president George W. Bushi abikaasa Laura Bush isiklikult ta esinema 2004. aastal "Jõulud Washingtonis eri". Olenemata esinemisest teistel üritustel vabariiklaste peol on ta öelnud, et "ta ei nõustu asjadega, mida president George W. Bush on oma ametis teinud". JoJo on ka juhtinud ja esinenud "Lootus rokib" kontserdil aastal 2005, et toetada City of Hope vähikeskust ja oli kaassaatejuht aastal 2006 Televisiooni Guide Channel, Grammy auhindade countdownis.

Intervjuus ajakirjale OK on ta öelnud, et Beyoncé on ta lemmiklaulja ja ta vaatab teda imetlusega.

"The High Road" (2006)[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo teine album, "The High Road", anti välja 17. oktoobril 2006. Album jõudis 3. kohale edetabelis "Billboard 200", olles tagapool P. Diddy "Press Playst" ja Evanescence'i "The Open Doorist". Albumi produtsendid olid Scott Storch, Swizz Beatz, Jonathan "J.R." Rotem, Corey Williamsi ja Ryan Leslie. Album on saanud põhiliselt positiivset vastukaja.

16. märtsil alustas "The Second JammX Kids All Star Dance Special" uue JoJo looga "Anything", mis on sarnane Toto 1982. aasta hittsingliga "Africa". 2006. aasta suvel lasti tema esimene singel teiselt albumilt, "Too Little Too Late", välja raadiojaamadesse. Singel jõudis 90. kohale Billboard Hot 100 ja oma viiendal nädalal edetabelis, liikus see 60. kohalt 3. kohale. See lugu on olnud JoJo kõige edukam singel USAs senimaani. See lugu näitab, et JoJo on võimeline võtma kõrgeid noote. Lugu on ka jõudnud 1. kohale iTunes'i Top Songs'is. Albumi teine singel "How to Touch a Girl", polnud nii edukas. See maandus väljapoole Billboard Hot 100st ja jõudis 76. kohale Billboard Pop 100. "Let It Rain" anti välja ainult raadiotesse. JoJo ütles pärast oma MySpace, et kolmas singel on "Anything". Kuigi tundus, et see ongi järgmine singel, venitas see American charts'is ja videot sellele ei tehtud, õigemini video puudumine oli põhjuseks, miks lugu venitas. 20. juulil 2007 tegi JoJo oma versiooni Sean Kingstoni loole "Beautiful Girls", mis lekkis internetti, pealkirjaga "Beautiful Girls Reply". See debüteeris 39. kohale Billboard Rhythmic Top 40 Chartis kuu aega hiljem. JoJo jättis oma Myspace'i sõnumi öeldes, et ta tahab, et tema fännid otsustaks, mis singli ta järgmisena välja annab, kas "Coming For You" või "Let It Rain". Ta on ka öelnud, et tuuritab 2007. aasta suvel USA-s ja Euroopas, et toetada oma albumit "The High Road". Kuigi pole olnud ühtegi ametlikku tuuri, on ta esinenud live bändiga osana Six Flags Starbursti teisipäeva õhtustest kontsertidest terve suvi aastal 2007. Mõnedel sõudel on ta laulnud oma lemmiklaule sellistelt artistidelt nagu Beyonce, Kelly Clarkson, Gnarls Barkley, Jackson 5, Justin Timberlake, Maroon 5, Usher ja Carlos Santana.

"All I Want Is Everything (2009)"[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo on öelnud mitmeid kordi, et ta on kirjutanud lugusid oma kolmandaks albumiks, mille ta tahab välja anda, kui ta saab 18. Ta on ka öelnud, et ta otsib kirjastajat, et ta saaks laulda mõningaid oma lugusid, mille ta on kirjutanud.

Olenemata sellest on ta öelnud intervjuus BOP ja Tiger Beat online'ile, et ta loodab hakata albumit salvestama järgmise aasta algul.

Käivad kuulujutud, et JoJo uus album lastakse välja Universal Motown Recordsi alt, Blackground Records/DaFamily Entertainment/Universal Recordsi asemel, mille alt on välja tulnud tema kaks esimest albumit. Kuulujutud algasid, kui JoJo ametlikul lehel oli ainult Universal Motowni logo, Blackground/DaFamily/Universali logo asemel. JoJo on näidanud ka rahulolematust plaadifirmaga pärast seda, kui nad ei tahtnud "Anythingile" videot teha.

Näitlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast esinemist telesarjades "The Bernie Mac Show" ja "American Dreams" näitles JoJo filmis "Aquamarine" ("Akvamariin"; 2006 koos Emma Robertsi ja Sara Paxtoniga, mängides Haileyt, ühte teismelistest tüdrukutest, kes avastavad merineitsi. Tema järgmine film "RV" anti välja 28. aprillil 2006.

JoJo polnud varem näitlemist õppinud, aga kui ta sai rolli filmis "Akvamariin", määrati talle võtete ajaks näitlemisõpetaja. Teda nimetatakse "Joanna 'JoJo' Levesque'ks" filmi rollides, aga jääb siiski "JoJo'ks" muusikatööstuses.

JoJo'le pakuti osa Disney Channeli Hannah Montanas, aga ta ei tahtnud seda osa. JoJo jaoks jääb muusika ikkagi tema põhiliseks eesmärgiks. Nagu ta on öelnud, et ta eelistab laulmist näitlemisele.

28. augustil ütles JoJo intervjuus BOP ja Tiger Beat Online'ile, et tal on plaanis uus film, millest ta praegu ei saa eriti rääkida. 10. september teatas JoJo, et ta reisib Torontosse, et filmida oma uut filmi "True Confessions of a Hollywood Starlet". Ta on ka öelnud, et ta tahab tuuritada Kanadas, Brasiilias ja Egiptuses.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo ja tema ema elavad New Jerseys ja tema salvestusstuudio on Manhattanil New Yorgis. JoJo külastab ka tihti Foxboroughi Massachusettsis, kus teda kasvatati ja siiamaani elab ta perekond. JoJo, kes õpib kodukoolis viimased kolm aastat, on öelnud, et "kool oli kindlasti suur osa ta elust". Koolis läheb tal hästi, hinded on neljad-viied.

JoJo on hea sõber, näitleja ja laulja Aly & AJ, Alexa Vega, Emma Robertsi ja Sara Paxtoniga.

Ta käis D.C. Unitedi ja praeguse Benfica (Portugali) jalgpalluri Freddy Aduga alates 14. maist 2005 kuni umbes 2006. aasta oktoobrini. Nad tutvusid MTV saates "Fake ID Club", kui ta juhtis seda. Washington Posti artikkel 2006. aasta novembris teatas, et aasta aega koos olnud paar on lahku läinud. JoJo on maininud American Top 40, et tema ja Adu on ikka head sõbrad edasi.

JoJo ütles, et ta on vallaline 18. oktoobril 2006 "Live with Regis and Kelly". Ta oli 2006 oktoobri "Teen People" ajakirjas kinnitades lahkuminekut Adust: "Ma olen vallaline hetkel ja see on hea. Ma olen nii noor. Ma saan 16-aastaseks detsembris ja mul on palju tegemist. See on raske, kui sa tahad käia kellegagi, kes on tuntud. Me olime lihtsalt mõlemad ära tüdinenud meie oma maailmast..."

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri
2006 "Aquamarine" "Akvamariin"
2006 "RV" "Veerev segadus"
2008 "True Confessions of a Hollywood Starlet"

Televisioon[muuda | muuda lähteteksti]

  • The Bernie Mac Show (2002)
  • America's Most Talented Kid (2003)
  • American Dreams (2004)
  • Romeo! (2003)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]