Aaliyah

Allikas: Vikipeedia
Aaliyah
Aaliyah (2000)
Aaliyah (2000)
Sünninimi Aaliyah Dana Haughton
Sündinud 16. jaanuar 1979
New York, Ameerika Ühendriigid
Surnud 25. august 2001 (22-aastaselt)
Elukutse laulja, näitleja, modell, tantsija
Tegev 1991–2001

Aaliyah Dana Haughton (16. jaanuar 1979 New York25. august 2001 Marsh Harbour, Abaco saar, Bahama) oli USA rhythm and blues '​i laulja ja näitleja.

Ta hukkus lennuõnnetuses tagasiteel oma video "Rock the Boat" filmimiselt.

Tema tuntuim filmiroll on naispeaosa (Trish O'Day) Andrzej Bartkowiaki võitluskunstifilmis "Romeo Must Die".

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aaliyah sündis New Yorgis Brooklynis, viieaastaselt kolis aga perega Detroiti. Ema lauluarmastus kandus üle ka talle. 11-aastaselt osales Aaliyah talentideotsingusõus "Star Search".

Tollal oli Aaliyah' onu Barry Hankerson abielus soulilegendi Gladys Knightiga, kellega koos õnnestus Aaliyah ka mitu korda Las Vegases esineda. Aastal 1993 algas koostöö R. Kellyga Aaliyah' debüütplaadi väljaandmiseks. See ilmus 24. mail 1994 pealkirjaga "Age Ain't Nothing but a Number" ning saavutas peagi plaatinaplaadi staatuse. Selle plaadi tuntuimad lood on "At Your Best (You Are Love)", "Back And Forth" ja nimilugu.

Aastal 1993 algasid ka kuulujutud tema suhtest ja abielust plaadi produtsendi R. Kellyga, kuigi Aaliyah oli alles 15-aastane. See abielu tühistati peagi, sest Aaliyah oli alaealine. Aaliyah salgas oma abiellumist, aga hiljem selgus, et ta oli abiellumisloa saamisel end vanemaks valetanud.

Tema teise albumi "One In A Million", mis nägi ilmavalgust 1996. aastal, produtseerisid tollal tundmatu Timbaland ja Missy Elliott. Sellestki albumist sai plaatinaplaat.

1997. aasta tippsaavutuseks jäi filmist "Anastasia" pärit lugu "Journey To The Past", mis kandideeris hiljem Oscarile. Aastal 1998 oli Aaliyah' suurimaks hitiks omapärase helipildiga "Are You That Somebody" filmist "Dr. Dolittle". See esitati ka Grammy nominendiks.

2000. aastal mängis Aaliyah koos Jet Liga filmis "Romeo Must Die". Selle filmi soundtrack '​ilt pärineb ka lugu "Try Again", mis on läbi aegade esimene Billboard Hot 100 '​i pop chart '​i esikohalugu, mis jõudis sinna üksnes tänu raadiole ilma ühtegi singlit müümata. Selle filmi eest pälvis Aaliyah kaks MTV filmiauhinda ja Grammy nominatsiooni.

2001. aasta kevadel ilmus singel "We Need A Resolution", esimene singel tema varsti ilmuma pidanud kolmandalt albumilt "Aaliyah". Singel küll kukkus läbi, hiljem ilmunud albumit saatis aga suur edu. Plaat tunnistati hiljem ka aasta parimaks R&B albumiks.

"We Need A Resolution" jäi aga ta viimaseks singliks. Ta pidi samuti osalema "The Matrixi" järjefilmides, enne kui ta suri. Nii et tema viimaseks (ja tegelikult üldse teiseks) filmirolliks jäi kuninganna Akasha filmis "Queen of the Damned", mis jõudis ekraanidele alles 2002. aastal. Aaliyah hukkus lennuõnnetuses tagasipöördudes selle plaadi teise singli "Rock the Boat" video filmimiselt Bahamal. Cessna 402 kukkus alla tõenäoliselt ülekoormatuse tõttu, koos Aaliyah'ga sai surma veel 8 inimest.

Albumi parimad lood (singlitena) nägid ilmavalgust pärast Aaliyah' surma. Nendeks olid "More Than a Woman" (laulu video oli filmitud enne surma) ning "I Care 4 U", millest kujunes suur hitt üldse ilma videota. Aaliyah on maetud Ferncliffi surnuaeda Hartsdale'is (New York). Tema matustel lasi ta ema lendu 22 valget tuvi – üks iga elatud aasta kohta.

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Film Eestikeelne pealkiri Roll
2000 "Romeo Must Die" "Romeo peab surema" Trish O'Day
2002 "Queen of the Damned" "Neetute kuninganna" Kuninganna Akasha

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

  • Hüüdnimed: Liyah, Baby Girl, Wonder Woman, Lee, Li Li.
  • Oli Tommy Hilfigeri modell.