Jørn Utzon

Allikas: Vikipeedia
Sydney ooperiteater
Fail:2005-04-27 Koweït 003.jpg
Kuveidi parlamendihoone
Paustiani mööblimaja Kopenhaageni sadamas
Bagsværdi kirik

Jørn Oberg Utzon (9. aprill 1918 Kopenhaagen29. november 2008 Kopenhaagen) oli taani arhitekt, Pritzkeri auhinna laureaat. Tema tuntuim töö on Sydney ooperiteatri projekt.

Lapsepõlv ja õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Jørn Utzon sündis Kopenhaagenis, tal oli vanem vend Leif. Kui tema isa sai laevaehitusinseneriks Taani laevastikus, kolis pere Aalborgi. Jørn veetis lapsena palju aega laevatehases, jälgides laevade ehitamist. Ta pööras suurt tähelepanu pisimatelegi konstruktsiooni üksikasjadele. Laevatehases kogetu oli talle hilisema karjääri jooksul oluliseks inspiratsiooniallikaks ning aitas tema enda sõnul leida optimaalse suhte funktsionaalsuse ja disaini vahel.

1930. aastal külastas kogu pere Stockholmi maailmanäitust, kus Jørn Utzon tutvus funktsionalismiga, mis talle sügava mulje jättis. Eriti suurt muljet avaldas talle tolleaegne tuntuim rootsi arhitekt Gunnar Asplund.

1937. aastal kolis perekond Helsingøri. Samal aastal asus Jørn Utzon Kopenhaagenis Taani Kuninglikus Kunstiakadeemias arhitektuuri õppima. Ta lõpetas akadeemia 1942. aastal.

Tegevus arhitektina[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta mitmes suures Taani arhitektuuribüroos ja 1946. aastal lühikest aega ka Alvar Aalto büroos Helsingis.

1940. aastate lõpus reisis Jørn Utzon Marokos, USA-s ja Mehhikos. Ta tegi koostööd teiste hulgas Frank Lloyd Wrightiga. 1950. aastal asutas ta Kopenhaagenis oma büroo, kus projekteeris esialgu peamiselt väikemaju.

Jørn Utzoni tööd äratasid Taanis tähelepanu; ta võitis mitu kodumaist arhitektuurikonkurssi. 1957. aastal osales ta esimest korda rahvusvahelisel arhitektuurivõistlusel, saates oma projekti Sydney ooperihoone konkursile. Kuigi tema projekt ei vastanud konkursi tehnilistele nõudmistele, valiti see kõikide üllatuseks võitjaks. Hoone valmis 1973. aastal, kuid Utzon eemaldus tellijatega tekkinud erimeelsuste tõttu projektist juba 1966. aastal ega nõustunud pärast seda enam kordagi Austraaliasse sõitma. Tema interjöörilahendused ei läinudki käiku; sisekujunduse jaoks leiti uus arhitekt.

Suuremaid töid[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Talle kingiti ka sümboolne Sydney linnavõti.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jørn Utzon kannatas düsleksia all. Ta oli abielus Lis Utzoniga. Neil on kolm last.

Jørn Utzon suri 90-aastaselt infarkti.

Skagen Odde Naturcenter

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]