Harilik maokeel

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib liigist. Perekonna kohta vaata artiklit Maokeel (perekond).

Harilik maokeel

Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Sõnajalgtaimed Pteridophyta
Klass Keerdlehikud Filicopsida
Selts Maokeelelaadsed Ophioglossales
Sugukond Maokeelelised Ophioglossaceae
Perekond Maokeel Ophioglossum
Liik Harilik maokeel
Binaarne nimetus
Ophioglossum vulgatum
L., 1753

Harilik maokeel (Ophioglossum vulgatum) on maokeeleliste sugukonda maokeele perekonda kuuluv sõnajalgtaim.

Levila ja kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Harilik maokeel kasvab Euraasias, Loode-Aafrikas, Põhja-Ameerika idaosas ja Mehhikos kõrgusel kuni 800 m merepinnast.

Harilik maokeel kasvab mõõdukalt niisketel ja märgadel rohumaadel, samuti kaljulõhedes ja rohustel teeservadel. Luidete vahel on kohatud neid kasvamas sadade kaupa. Ta talub kasvukohti, mida aeg-ajalt üle ujutatakse, ning Saksamaal kasvab ta isegi soodes ja rabades. Neid kasvukohti ühendab asjaolu, et neis on vähe toitaineid.

Eestis esineb harilik maokeel suhteliselt harva.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Taim (kõrgus kuni 20 cm) koosneb lehest, millel on umbes 10 cm pikkune leheroots ja kaks osa: viljakas ja viljatu. Viljatu leheosa sarnaneb tavalise lehega, see on ovaalne, kuni 8 cm pikk ja kõige laiemas kohas 4 cm lai. Viljakas osa koosneb varrest (3–18 cm), mille otsas on 5 cm pikk ja 1–4 mm jäme tõlvikusarnane viljapea tüüpi eostega sporangium. Eosed valmivad juulis-augustis. Taime leht on väga lühikese, umbes 1 cm kõrguse varre otsas.

Maa all on taimel umbes 20 juurt, mille läbimõõt on 0,3–0,9 mm ja mis suunduvad kiirtena varrest eemale. Juured ei ole karvased.

Hariliku maokeele kõige lähedasim sugulane on O. pusillum, kuid ta eristub sellest nahkjama lehe ja väiksemate eoste poolest.

Hariliku maokeele isendid Euroopas ja Indias on diploidsed, 480 kromosoomiga. Seevastu Apalatšides kasvavad isendid, mille kromosoomide arv on umbes 1320. See on kõige suurem teadaolev kromosoomiarv kogu taimeriigis.

Saadused[muuda | muuda lähteteksti]

Droogiks valmistatakse ürti (Ophioglossi vulgati herba), harvemini juuri ja lehti. Hariliku maokeele ürdil on mikroobidevastane, okseleajav, vere hüübimist soodustav ja haavu parandav toime.

Raviannustes loetakse ohutuks. Hariliku maokeele mahla juuakse sisemiste verejooksude korral, kuid andmete vähesuse tõttu ei ole seespidine tarvitamine soovitatav.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]