Uusklassitsism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Neoklassitsism''' ehk '''uusklassitsism''' ([[Saksa keel|saksa keeles]] ''Neoklassizismus'') on [[klassitsism]]i traditsioone taaselustav [[Historitsism|historitsistlik]] kunstisuund kunstialal [[19. sajand]]i lõpus ja [[20. sajand]]il.
'''Neoklassitsism''' ehk '''uusklassitsism''' ([[Saksa keel|saksa keeles]] ''Neoklassizismus'') on [[klassitsism]]i traditsioone taaselustav [[Historitsism|historitsistlik]] suund kunstialal [[19. sajand]]i lõpus ja [[20. sajand]]il.


== Neoklassitsism arhitektuuris ==
== Neoklassitsism arhitektuuris ==

Redaktsioon: 28. oktoober 2016, kell 15:54

Neoklassitsism ehk uusklassitsism (saksa keeles Neoklassizismus) on klassitsismi traditsioone taaselustav historitsistlik suund kunstialal 19. sajandi lõpus ja 20. sajandil.

Neoklassitsism arhitektuuris

Näide neoklassitsistlikust arhitektuurist - Austria parlamendihoone

Arhitektuuris on nimetust neoklassitsism (või uusklassitsism või pseudoklassitsism) kasutatud 19. ja 20. sajandi klassitsismimõjulise ehituskunsti kohta, mille inspiratsioon lähtub Antiik-Kreeka ehk Hellase ning imperialistliku Vana-Rooma riikidest. Esmalt tärkas uusklassitsism Inglismaal ja revolutsioonieelsel Prantsusmaal, sealt alguse saanult levis see kiirelt ja progressiivselt üle terve Lääne-Euroopa kuni Rootsi Kuningriigi ning Venemaa Keisririigini välja. Eesti mõisatest on uusklassitsistlikus stiilis: Kumna mõisa uus peahoone, peale 1905. aasta põlemist taastatud Sooniste ja Seli mõisahooned, Kõima mõisa peahoone juurdeehitus.

Arhitekte

Neoklassitsistlikke ehitisi

Neoklassitsism kunstis

Maalikunstnikke

Neoklassitsism kirjanduses

Neoklassitsism kirjanduses ja eriti luules, lähtus enamasti sümbolismist ja impressionismist, kuid taotles kainet stiilitäpsust.

Kirjanikke

Neoklassitsism muusikas

 Pikemalt artiklis Neoklassitsism (muusika)

Neoklassitsism sai muusikas alguse 1920. aastatel mõtteviisina, mille iseloomulikeks joonteks võrreldes hilisromantistliku, ekspressionistliku või impressionistliku muusikaga on harmoonia ja orkestratsiooni üldine lihtsustumine, temaatiline lakoonilisus ja rütmiline motoorsus. Eestis on neoklassitsistliku muusikastiili olulisemaid esindajaid Jaan Rääts, Eino Tamberg ja Eduard Tubin.

Neoklassitsistlikku muusikat kirjutanud heliloojaid

Vaata ka

Välislingid

Mall:Kunst19