Lümfoidkoe arengut mõjutavad rakud: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Mariina (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: '{{Pealkiri kaldkirjas}} '''''LTi''''' ehk '''''Lymphoid tissue inducer cells''''' (ka '''lümfoidkoe arengut mõjutavad rakud''') on paljude selgroogsete loomad...'
 
P Andres teisaldas lehekülje LTi pealkirja Lümfoidkoe arengut mõjutavad rakud alla
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 23. juuli 2014, kell 19:54

LTi ehk Lymphoid tissue inducer cells (ka lümfoidkoe arengut mõjutavad rakud) on paljude selgroogsete loomade lümfoid(-immuun)süsteemi lümfirakkude tüüp.

LTi-d kuuluvad ILC (inglise innate lymphoid cells) - rakkude perekonda. LTi-sid kirjeldati ligi 17 aastat tagasi ja neid seostatakse enim akvisiitimmuunsusega aga võimalik, et ka kaasasündinud immuunsusega.

LTi-de olemasolu, areng, anatoomia, morfoloogia, histoloogia, mutatsioonid, rakud ja molekulid ning apoptoos ja patoloogia võivad erineda nii liigiti, indiviiditi kui ka arenguastmeti.

Fetaalsete LTi-rakkude funktsiooniks on lümfoidkudede, sh lümfisõlmede ja Peyeri naastude, arengu tagamine pinnal paiknevate oluliste molekulide ekspressiooni läbi. Hiirtel tuvastatud fetaalsed LTi-rakud võivad, olenevalt molekulidest, differentseeruda antigeene esitlevateks rakkudeks (APC-deks), loomulikeks tapurrakkudeks, thyrocytus T-rakkudeks kuid mitte T- ja B-rakkudeks. Fetaalsed LTi-d võivad pärineda hematopoeetilistest tüvirakkudest.

Täiskasvanud hiirtel paiknevad LTi-rakud põrnas, peamiselt valges põrnapulbis.

LTi-d osalevad lümfikudede ja -sõlmede arengus ning CD4(+) T-rakkude vahendatud immuunvastuses[1] aga ka imuuntolerantsuse regulatsioonil tüümuses ( tüümuse LTi-d) ning memory CD4-de säilitamisel.

Uuemate uuringute alusel on nende ülesandeks ka lümfikudede reparatsioon patogeenide tekitatud kahjude korral.

LTi-rakkudega sarnast rakupopulatsiooni täiskasvanutel nimetatakse LTi-laadseteks rakkudeks (inglise lymphoid tissue inducer-like cells) ja nemad osalevad sooltega seotud lümfikoe (GALT) moodustamisel[2] aga neid leidub ka veres.

Viited

  1. Lane PJ, Gaspal FM, McConnell FM, Kim MY, Anderson G, Withers DR., Lymphoid tissue inducer cells: innate cells critical for CD4+ T cell memory responses? Lühikokkuvõte., Ann N Y Acad Sci. Jaanuar 2012;1247:1-15. doi: 10.1111/j.1749-6632.2011.06284.x., veebiversioon (vaadatud 23.07.2014) (inglise keeles)
  2. Ivanov II, Diehl GE, Littman DR., Lymphoid tissue inducer cells in intestinal immunity. Lühikokkuvõte. Curr Top Microbiol Immunol. 2006;308:59-82., veebiversioon (vaadatud 23.07.2014) (inglise keeles)

Veebikirjandus