Vikipeedia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Tühistati kasutaja 80.220.6.195 (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Pietade.
JAnDbot (arutelu | kaastöö)
P incorrect interwiki
56. rida: 56. rida:


{{Link FA|ceb}}
{{Link FA|ceb}}

[[nv:Íiyisíí Naaltsoos]]

Redaktsioon: 21. juuni 2013, kell 22:18

 See artikkel räägib entsüklopeediast, asteroidi kohta vaata artiklit 274301 Wikipedia.

www.wikipedia.org

Vikipeedia (inglise Wikipedia [uiki'pi:dia]) on mitmekeelne veebipõhine vaba sisuga entsüklopeedia, mida kirjutavad ühiselt paljud vabatahtlikud. Nimi "Vikipeedia" on saadud sõnade "viki" (kasutatava tehnoloogia nimetus) ja "entsüklopeedia" liitmise teel.

Projekt sai alguse 2001. aasta 15. jaanuaril osana ekspertide kirjutatud (ja tänaseks katkestatud) Nupediast. Nüüdseks haldab seda mittetulundusühing Wikimedia Sihtasutus (Wikimedia Foundation). Vikipeedias on paljudes keeltes kokku üle 24 miljoni artikli, neist enam kui 4 miljonit on ingliskeelses versioonis. Vikipeedia populaarsus on järjepidevalt tõusnud ning selle kõrvale on loodud mitu sõsarprojekti, näiteks Vikisõnastik (Wiktionary) ja Vikiülikool (Wikiversity).

Palju on vaieldud Vikipeedia usaldatavuse ja täpsuse üle. Kritiseeritud on selle avatust vandaalidele, ebaühtlast kvaliteeti ja vasturääkivust, mitteneutraalsust ja konsensuse või populaarsuse eelistamist kvalifitseeritusele. Hoolimata kõigest on selle tasuta kättesaadavus, pidev uuendamine, suur hulk detailset infot ning hulk versioone eri keeltes teinud Vikipeediast ühe enimkasutatavatest veebis leiduvatest infoallikatest.

Vikipeedia eksisteerib 285 keeleversioonis, millest 275 on aktiivsed. Kuues versioonis on igaühes üle miljoni artikli: inglise (esimene), saksa, prantsuse, hollandi, itaalia ja vene. Üle 300 000 artikli on üheteistkümnes versioonis: poola-, hispaania-, jaapani-, portugali-, rootsi-, hiina-, katalaani-, vietnami-, ukraina-, soome- ja norrakeelses Vikipeedias. Saksakeelne versioon on välja antud DVD-ROM-il ja paberteatmikuna ning planeeritakse inglise versiooni DVD-d või paberversiooni. On mitmeid veebisaite, mis peegeldavad Vikipeedia osa või kõikide keeleversioonide sisu.

Eestikeelses versioonis on praegu 245 085 artiklit ja see oli 2013. aasta 30. jaanuari seisuga artiklite arvult 40. Vikipeedia. Alates 2005. aastast on olemas ka võrukeelne Vikipeedia.

Vaba sisu

Enne 2009. aasta juunit olid kõik Vikipeedia artiklid avaldatud GNU Vaba Dokumentatsiooni Litsentsi (GFDL) tingimustel. GFDL on üks paljudest copyleft-litsentsidest (vrdl copyright 'autoriõigus'), mis lubab sisu kopeerida, reprodutseerida, luua sellest tuletatud töid ning kasutada ärilistel eesmärkidel seni, kuni tunnustatakse algseid autoreid ja kui nendel tingimustel kopeeritud või loodud sisu jääb samade tingimuste alla. 2009. aasta juunis võeti GFDL-i kõrval kasutusele Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-by-SA) 3.0 litsents. 2009. aasta juunist on kogu tekst kasutatav Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-by-SA) 3.0 litsentsi tingimustel ning suur osa tekstist on kasutatav ka GFDL-i tingimustel.

Ajalugu

Vikipeedia loodi esialgu osana Nupedia projektist. Nagu praegune Vikipeedia, oli ka Nupedia vaba võrguentsüklopeedia projekt. Nupedia artikleid kirjutasid eksperdid, seejärel vaatasid teised eksperdid artiklid enne avaldamist läbi. Projektiga alustati 9. märtsil 2000 ning selle omanik oli Bomis, internetiportaali haldav firma. Nupedia peamised juhid olid Jimmy Wales (Bomise tegevdirektor) ja Larry Sanger (Nupedia ning hiljem ka Vikipeedia peatoimetaja). Sangeri väitel erines Nupedia teistest entsüklopeediatest selle poolest, et selle sisu oli vaba, suurus ei olnud piiratud ning et see oli erapooletu, mis tulenes Nupedia avatud olemusest ja võimalikust suurest kaastöötajate arvust.[1]

Riist- ja tarkvara

Wikimedia serverite skeem

Kobararvutid-serverid asuvad:

Tarkvarana kasutatakse:

Vaata ka

Viited

  1. Larry Sanger, "Küsimused ja vastused Nupedia kohta", Nupedia, märts 2000

Välislingid

Mall:Link FA