Conan O'Brien: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Xqbot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: sv:Conan O'Briensv:Conan O’Brien
P r2.7.3) (Robot: eemaldatud diq:Conan O'Brien
121. rida: 121. rida:
[[th:โคแนน โอ'ไบรอัน]]
[[th:โคแนน โอ'ไบรอัน]]
[[tr:Conan O'Brien]]
[[tr:Conan O'Brien]]
[[diq:Conan O'Brien]]
[[zh:康納·歐布萊恩]]
[[zh:康納·歐布萊恩]]

Redaktsioon: 8. jaanuar 2013, kell 03:48

Conan O'Brien

Conan Christopher O'Brien (sündinud 18. aprillil 1963) on Ameerika Ühendriikide saatejuht ja humorist.

Ta sai kuulsaks NBC saate "Late Night with Conan O'Brien" juhina aastatel 19932009.

Pärast Jay Leno lahkumist hakkas ta juhtima saadet "The Tonight Show", mis läks esimest korda eetrisse 1. juunil 2009 ning mille viimane jagu oli eetris 22. jaanuaril 2010. Enne oma saatejuhi karjääri algust oli ta stsenarist saates "Saturday Night Live ja joonisarjas "Simpsonid".

Sünd ja õpingud

O'Brien sündis Bostonis, Massachusettsi osariigis, iiri päritolu perekonnas. O'Brien õppis Brookline Keskkoolis, mille lõpetamise järgselt (1981) asus ta õppima ajalugu Harvardi Ülikoolis. Oma õpingute ajal oli ta kirjanik kohalikus huumori ajakirjas "Harvard Lampoon". Lühiaegselt oli ta trummar bändis The Bad Clams.

Karjäär

Peale ülikooli lõpetamist töötas ta kaks aastat Los Angeles tsenristina komöödiasarjas "Not Necessarily the News". 1988 palgati ta tsenaristiks USA sketsi-komöödia saatesse Saturday Night Live, kus ta oli kolme aasta jooksul autoriks mitmele korduvale sketšile.

19911993 töötas ta joonissarja "Simpsonid" stsenaristi ja produtsendina. Ta märgiti 4 episoodi tiitrites stsenaristiks või kaasstsenaristiks ja oli kõigi "Simpsonite" 4. ja 5. hooaja episoodide produtsent.

1993 aastal võttis ta vastu pakkumise asendada David Lettermani saatefrantsiisis "Late Night Show". Sellele kohale jäi ta aastani 2009 - seega kokku 16 aastaks.

2009 aastal 1. juunil asus ta juhtima saadet "The Tonight Show", mille endine saatejuht Jay Leno lahkus oma kohalt tegemaks oma enda hilisõhtust saadet. "Late Night Show" saatejuhiks sai O'Brieni asemel Jimmy Fallon.

2010 aasta alguses tänu O'Brieni viletsatele reitingutele otsustasid NBC kanali juhid nihutada Jay Leno saadet eetriajas pool tundi edasi paremale ajale, "The Tonight Show asemele" - seeviisi lükates nii O'Brieni kui ka Falloni eetrisolekut hilisemale ajale. O'Brien sellega ei leppinud, kuna ta ei soovinud rikkuda 40 aasta vanuste "The Tonight Show" ja "Late Night Show formaati". 2010 22. jaanuaril oli eetris saate "The Tonight Show With Conan O'Brien'i" viimane osa.

Peale O'Brien'i lahkumist NBC kanalist, võttis TBS nimeline kaabelkanal ta oma palgale. 08. novembril, 2010 läks eetrisse Conan O'Brieni uus talkshow nimega Conan.

Stiil

Saatejuhina sai O'Brien tuntuks oma rohkem aktiivsema ja spontaansema esinemisstiiliga. Ta korduvateks zestideks olid dramaatilised teesklused, kuulsuste matkimised, piinlikud pausid ja vastused, oma juuste ja peanaha liigutamine ning oma pinsaku pidev kinni ja lahti nööpimine. Sageli tegi ta nalja enda soengu, kahvatu naha ja pikkuse üle ning suhtles aktiivselt publikuga.

Conan O'Brien on muuhulgas nalja visanud oma sarnasuse üle Soome presidendi Tarja Halosega, kellega ta käis ka Soomes kohtumas, tehes reisist saates "The Late Night With Conan O'Brien" ka tunniajalise erijao.

Eraelu

O'Brienil oli suhe näitlejanna Lisa Kudrow'iga, kellega ta katkestas suhted peale saatejuhi koha vastuvõtmist New Yorkis. 2000 aastal kohtus ta Ann Lisa Powelliga, kellega ta peale 18 kuu möödumist 2002 aastal abiellus. Neil on kaks last - tütar Neve (sünd. 2003) ja poeg Beckett (sünd. 2005).

Külalisesinemised

5. hooaja episoodis "Bart saab kuulsaks" mängis ta iseennast Bart Simpsonit intervjueerimas. See juhtus siis, kui talle oli tehtud ettepanek asendada David Lettermani šõud, kuid temaga polnud veel lepingut sõlmitud. O'Brien uskus ise, et ajaks, mil see episood esilinastub, on tema šõu juba tühistatud – tegelikult jooksis see ajavahemikus 1993–2009 kokku 16 aastat.

Ta on esinenud kolm korda "South Parkis": 1999 filmis "South Park: suurem, pikem ja lõikamata", kus tema häält tegi Brent Spiner, 2006 episoodis "Kas puudega inimesed lähevad põrgusse?" ja 2009 episoodis "Kalapulgad" – neis kahes rääkis ta enda eest ise.

Filmograafia

Välislink