August Mae

Allikas: Vikipeedia

August Mae (25. märts 1912 Jõhvi8. jaanuar 1990 Toronto) oli Eesti sõjaväelane (nooremleitnant) ja arst.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Lõpetas Jõhvi gümnaasiumis kolm klassi, kuna aga isa jäi pensionile, oli ta sunnitud õpinguid jätkama töö kõrvalt. Töötas Jõhvis rahukohtu kantseleis ning õppis selle kõrvalt õhtugümnaasiumis, mille lõpetas 1931. 1931/32. aastal oli Kaitseliidu liige ning õppis Tartu Ülikoolis. Asus seejärel sõjaväkke ajateenistusse ning pääses lennukooli reservlendurite kursusele, mille lõpetas 1934. aastal oma kursuse paremuselt teise tulemusega. Kuid sel aastal tal lendurina teenistusse pääseda ei õnnestunud ning ta arvati reservi. Sama aasta suvel asus ta üleajateenija allohvitserina Üksiku Lennuväedivisjoni nr 2 teenistusse raadiojaama operaatorina, sealt lähetati ta Üksikusse Merelennusalka.

1936. aastal asus õppima Sõjakoolis, lõpetas 15. augustil 1937 ohvitserideklasside jalaväeklassi ja viidi üle Tartus asunud 2. Lennuväedivisjoni, kus määrati I salga lenduriks.

1939. aastal oli ta uuesti Tartu Ülikooli arstiteaduskonda õppima asunud ning kui ta pärast Eestis toimunud 1940. aasta juunipööret viidi üle Punaarmee 22. laskurkorpuse üksikusse lennueskadrilli, siis palus ta end seetõttu teenistusest vabastada. 1944. aastal põgenes Eestist Rootsi. Lõpetas 1947. aastal Karolinska Instituteti nime kandva meditsiiniülikooli Stockholmis. Emigreerus Kanadasse. Töötas arstina Torontos, kus suure osa tema patsientidest moodustasid kohalikud eestlased.

Auastmed[muuda | muuda lähteteksti]

  • lipnik – 2. oktoober 1936
  • nooremleitnant – 18. veebruar 1938

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]