Asus

Allikas: Vikipeedia
ASUSTeK Computer Inc.
Asutatud 2. aprill 1990
Asutajad TH Tung
Ted Hsu
Wayne Hsieh
MT Liao
Peakorter Taipei, Taiwan
Tooted Emaplaat
Videokaart
Sülearvuti
Kuvar
GPS seadmed
Lauaarvuti
Mobiiltelefonid
Käive US$18.5 miljardit (2009)
Puhaskasum US$377 miljonit (2009)
Töötajaid 113,324 (2009)
Koduleht Asus.com

ASUSTeK Computer Inc. on rahvusvaheline ettevõte, mille peakorter asub Taiwanis Taipeis.

Asus toodab emaplaate, lauaarvuteid, sülearvuteid, kuvareid, taskuarvuteid, mobiiltelefone, GPS-seadmeid jms. Asus toodab komponente ka sellistele suurettevõtetele nagu Dell, Falcon Northwest, Hewlett-Packard, Apple Inc., Sony, Alienware.

Asus on Londoni börsi väärtpaberibörsil ja ka Taiwani börsi väärtpaberibörsil. Wall Street Journal Asia asetas Asuse klienditeeninduse ja tootekvaliteedi poolest esimesele kohale. Asuse võidu võtmeks turul on kiirus, tugiteenused ja tootehind. Asus kombineeris neid omadusi mitu aastat oma eesmärkidega. Tänu sellele saavutas suure edumaa toodete disainis, tehnoloogias, kvaliteedis ja hinna-kvaliteedi suhtes võrreldes konkurentidega.

Asuse juhtimisfilosoofia[1]:

  • Inspireeri, motiveeri ja toeta töötajaid, et saavutada parim tulemus.
  • Pühendu aususesse ja püüdlikkusse; keskendu põhitõdedele ja tulemustele.
  • Sea eesmärk olla esikohal kvaliteedi, kiiruse, teeninduse, innovatsiooni ja kulutõhususe vallas.
  • Sea eesmärk olla maailma tehnikahiidude hulgas ning anda inimkonnale hinnalist panust.

2009. aastal olid Asuse tootmisüksused järgmistes asukohtades:

Asusel on 50 opereerivat tugiteenuse kohta 32 riigis ja 400 tugiteenuse partnerit üle maailma. Tugiteenused asuvad Euroopas, Hiinas, Ameerika Ühendriikides ja Aasias. Tuge pakutakse 37 keeles.

Ettevõtte tutvustus[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asus asutati 2. aprillil 1990 Taiwanis Taipeis. Kõik neli asutajat (TG Tung, Ted KSU, MT Lia, Wayne Hsieh) töötasid inseneridena firmas Acer. Nimi "ASUS" pärineb sõnast Pegasus, mida tuntakse Kreeka mütoloogias kui tiivulist hobust. Pegasus tähistab kunstilist inspiratsiooni ja õppimist. Asutajad võtsid Asuse kasutusele loogilisest vaatevinklist, kuna Asus asub nimekirjades, mis on tähestiku järjekorras, eespool kui Pegasus.

2004. aastal müüs Asus üle 30 miljoni emaplaadi (rohkem kui kolm teist tootjat kokku). 2005. aastal ulatus komponentide tarne firmadelt ASUSTeK, Gigabyete, ECS, MSI üle 104 miljoni. ASUSTeK tarnis 52 miljonit, Gigabyte aga 16,5 miljonit. ECS 20 miljonit ja MSI umbes 16,7 miljonit.

Jaanuaris 2007 algas Asuses tähtis struktuurireform. Firma jaotati kolmeks eraldi osakonnaks: ASUSTeK, Pegatron ja Unihan. Asuse osakond on seotud vaid esimest järku brändi-PC-dega. Pegatroni osakond tegeleb OEM emaplaatide ja teiste taoliste komponentide tootmisega. Unihani osakond toodab kõiki mitte PC-ga seotud komponente.

Kuigi Asus asutati juba 1989. aastal, saavutas ta turul edu alles pärast 2001. aastat.

Ajarida[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2002 – Asus loob ASRocki.
  • 2003 – Asus laseb välja esimese mobiiltelefoni J100.
  • 2005 – Asus laseb välja esimese PhysX kiirenduskaardi. Esimene LCD TV Taiwani turul.
  • 2006 – Asus kuulutab välja, et hakkab tootma VX seeria sülearvuteid koostöös Lamborghiniga.
  • 2006 – Asus kuulutab, et on üks esimestest Microsoft Origami tootjatest.
  • 2007 – Eee PC sülearvuti seeria lastakse turule. Suurbritannia turule lastakse PDA-nutitelefoni seeria.
  • 2007 – Asus muutub ühilduvaks uusima Blu-ray tehnoloogiaga, ja laseb turule BD-ROM/DVD-kirjuti.
  • 2008 – Asus jagatakse kolmeks eraldi ettevõttejs – ASUSTeK, Unihan, Pegatron.
  • 2008 – Windows XP Service Pack 3 on kokkusobimatu Asuse emaplaadiga (A8N32-SLI Deluxe).
  • 2008 – Asus ei võta kokkusobimatuse osas vastutust ja ei paku tuge.
  • 2008 – Asus väljastab uue emaplaadi (ZT23).
  • 2010 – Asus loob tütarettevõtte Pegatron Corp.
  • 2010 – Asusel on kõige õhem sülearvuti ASUS U36 koos Inteli protsessoriga i3 või i5, mille paksus kõigest 19 mm.
  • 2011 – Asus disainis UX/21E/31E ZENBOOK™-i. Need sülearvutid on toodetud suure täpsusega ja eespoolt on sülearvuti kõrgus vaid 3 mm, tagantpoolt 9 mm.

Suhted Inteliga[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aastate alguses ei olnud Taiwanis asuvad emaplaatide tootjad veel oma juhtivat positsiooni turul saavutanud. Sellel ajal varustas Intel oma uute protsessoritega esmajärjekorras firmasid nagu IBM ja Taiwani firmad pärast seda, kui IBM oli oma prototüübid kätte saanud, veel umbes 6 kuud ootama. Alates 2009. aastast saab Asus Inteli näidised enne oma konkurente.[2]

Tooted[muuda | muuda lähteteksti]

Emaplaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Aastast 2008 on Asus suurim emaplaatide tootja maailmas. Emaplaatide äris on Asuse käes 40% turuosast. 2008. aastal müüs Asus üle 24 miljoni emaplaadi. Kuuel aastal järjest on Asus võitnud Best Motherboard Brandi (Parim emaplaadi bränd) auhinna, mille andis talle THG Tom's Hardware Guide – tuntuim arvutiriistvara arvustav veebileht. Asus oli esimene tootja, kes lisas emaplaatidele Serial ATA ja AGP8X, P4 CPU kuni 3 GHz, Intel Core 2 protsessori, Hyper-Threading tehnoloogia ja Windows Vista toe. Asuse insenerid on revolutsionäärid emaplaatide stabiilsuse, ülekellamise ja energiasäästlikkuse alal. Need tehnoloogiad on verstapostiks emaplaatide arendamisel.

Eee sülearvutid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates turuletulekust 2009. aasta oktoobris on Eee PC netbooki premeeritud mitmesuguste auhindadega, nt Forbes Asia Product of the Year, Gadget of the Year ja Computer of the Year, Computer Shopper's Best Netbook of 2008, PC Pro Hardware of the Year jms.

Seejärel lisas Asus oma Eee toodete gruppi:

  • EeeBox PC, kompaktne net-top (madala energianõudlikkusega lauaarvuti, mis on mõeldud internetis surfamiseks, dokumentide haldamiseks jms.)
  • Eee Top, kõik-ühes puutetundlik arvuti, mis asub LCD-kuvari sees.
  • Eee Stick, isehäälestuv juhtmeta kontroller PC jaoks.
  • Asus Eee Pad Transformer, taskuarvuti, mis jooksutab Android 3.0 operatsioonisüsteemi.

Helikaardid[muuda | muuda lähteteksti]

Asuse esimene helikaart Xonar DX tuli müüki 28. veebruaril 2008. See oli kaart, mida oli väga vaja, kuna nüüd tuli alternatiiv Creative-i toodetele, mis olid domineerinud turgu juba pikki aastaid. Kaardi põhiliseks tumbiks oli võimalus emuleerida EAX 5.0 efekte läbi Asus GX tarkvara ja samas toetades Open AL-i ja DTS-Connecti. Lisaks pakkus Asus erinevalt Creative'ist Windows Vista tuge. 27. juulil 2008 tuli turule Asuse järgmine helikaart nimega Xonar D1. Xonar D1 pakkus samasuguseid võimalusi, mis olid tema eellasel, aga see ühendus PCI pessa mitte PCI-E x1 pessa nagu Xonar DX. Järgmisena tuli müügile Xonar HDAV 1.3 Deluxe. HDAV 1.3 omapära on see, et talle on sisse ehitatud videoprotsessor. Ning ta suudab videokaardilt tuleva informatsiooni ning temalt tuleva informatsiooni kombineerida, et tuleks üks AV vool. Seda teeb ta tänu HDMI kaablile. HDAAV 1.3 oli esimene helikaart, mis toetas kaduteta HD-surround heliformaate. 1. mail 2009 tuli müügile Asuse helikaart nimega Xonar DS. Xonar DS kasutas sama heliprotsessorit, mis oli Xonar HDAV peal. DS uus lisa oli OP-AMP e. operatsioonvõimendi. Xonar DS kasutab AV200 heliprotsessorit.

15. mail 2009 tuli turule Asus Essence ST helikaart, mis oli suunatud audiofiilidele. Helikaardi üks nüanss on näiteks see, et analoogväljundi rajad on kaitstud maandatud metallkorpusega. Kolm päeva hiljem tuli müügile ka Xonar HDAV 1.3 Deluxe'i väikevend HDAV 1.3 Slim, millel on analoogsed funktsioonid väikevennaga, kuid väiksemas mahus.

2010. aastal tutvustas Asus Computexil Xonar Xense komplekti, mis koosnes helikaardist ja Sennheiseri PC350 kõrvaklappidest. Xense oli suunatud põhiliselt mänguritele. Sama aasta augustis tuli müügile Xonar DG, mis oli suunatud inimestele, kes ei taha palju raha raisata.

Tehnoloogiad[muuda | muuda lähteteksti]

16+2 faasitoide[muuda | muuda lähteteksti]

16+2 faasi toide sisaldab 16 faasi toitedisaini, mis rakendab ehtsat riistvaratoite reguleerimist, et kindlustada tõeline energiasäästlikkus (kuni 96% võrreldes konkureerivate toodetega). Seda tehnoloogiat kasutavad emaplaadid on väiksema energianõudlusega ja töötavad madalamatel temperatuuridel. Need emaplaadid hoiavad temperatuuri arvutikorpuse sees madalamad ja pikendavad võtmekomponentide (protsessor, emaplaat) eluiga.

Express Gate[muuda | muuda lähteteksti]

Express Gate töötab minioperatsioonisüsteemina, mis on juba tootja installitud Flash-mälusse emaplaadile. Express Gate'iga on võimalik mängida minimänge, vaadata fotosid, kasutada suhtlustarkvara, Skype'i jms. Express Gate laadib ennast üles kohe, kui arvuti sisse lülitada ja teeb seda 5 sekundiga. Express Gate laadib ennast üles enne teisi operatsioonisüsteeme, olgu selleks Windows, Linux vms. Express Gate ei toimi, kui kõvaketas on lakanud töötamast, kuna vajab umbes 500 MB ruumi kõvakettal. Kuid kui peamine operatsioonisüsteem ennast üles ei laadi, võib Express Gate'i kaudu pääseda ligi oma fotodele, veebile, Messengerile. Express Gate'ist on kerge väljuda, selleks antakse kolm valikut: kas arvuti välja lülitada, minna standby-olekusse või peamisesse operatsioonisüsteemi.

Sisaldab[muuda | muuda lähteteksti]

  • Brauser – täismõõduline brauser, millel on olemas kõik tänapäeval laiemalt kasutatavate brauserite omadused.
  • Pildid – Express Gate annab kasutajale kohese ligipääsu fotodele, mis on salvestatud kõvakettale. Lihtsalt surfa läbi kataloogide ja vali foto, mida soovid vaadata.
  • Mängud – Express Gate'is on olemas Flashi toega minimängud. Valikuid on sadu. Lisaks erinevad žanrid: strateegia, lauamängud, kasiino, lastele jpm.
  • Instant Messengerid – Express Gate kasutab universaalset Messengeri, mida kutsutakse Pidginiks; sellega on võimalik üheaegselt sisse logida mitme kiirsuhtluskontoga (nt MSN, Yahoo jne).
  • Sype – Skype'i tugi on Express Gate'il täielikult olemas, ligipääs on kerge ja kiire.

Drive Xpert[muuda | muuda lähteteksti]

Drive Xpert on Asuse lahendus kasutajatele, kes vajavad oma kõvaketastel informatsiooni kaitset. Drive Xpert muutub kasutamiskõlblikuks pärast seda, kui BIOS-is on määratud Driver Xpert Control Enabled, pärast seda installitud tarkvara Driver Xpert Utility ning siis installeeritud üks või kaks ketast.

Kui Drive Xperti süsteemiga ainult ühte kõvaketast kasutada, on kasutajal võimalus kasutada vaid andmete varukoopia funktsiooni. Kahe kõvakettaga on aga võimalus valida funktsioon RAID Mirroring (RAID 1), kus andmete varukoopia kopeeritakse teisele kõvakettale. On ka võimalus kasutada funktsiooni RAID striping (RAID 0), mida kutsutakse Drive Xpertis ka Super Speediks. Super Speed annab võimaluse kasutada kahte kõvaketast samaaegselt ja neile andmeid salvestada ning vastu võtta. See võimalus tõstab tunduvalt andmete liikumiskiirust. Drive Xperti võluks on vähene süsteemikoormus.

TweakIt[muuda | muuda lähteteksti]

TweakIt on innovatsiooniline ülekellamise (over-clocking) lahendus. TweakIt võimaldab ülekellajatel teha reaalajas oma süsteemi tuuma voltide, sageduse ja teiste parameetrite muutmisi, kasutades selleks kontrollerit emaplaadil. Selletõttu puuduvad tarkvaraga seotud probleemid, sest kõik muudatused toimuvad riistvara põhiselt.

EPU[muuda | muuda lähteteksti]

EPU on emaplaadile paigaldatud kiip, mis kontrollib kuut riistvara komponenti: protsessorit (CPU), mälu (RAM), kiibistikku, videokaarti (GPU), kõvaketast (HDD) ja protsessori jahutust. EPU sisaldab andmebaasi kõigist Inteli protsessoritest. See tunneb ära ja valib sobiva CPU profiili ja kindlustab, et valitud oleks parimad võimalikud sätted energiamajanduseks. EPU ei tööta üksi, vaid kontrollib kõiki komponente, et kogu süsteem töötaks kõige tõhusamalt.

Tarkvara[muuda | muuda lähteteksti]

EEE Super Hybrid Engine[muuda | muuda lähteteksti]

Asus Super Hybrid Engine on tarkvara, mis tuleb koos Eee PC sülearvutitega, mis jooksutavad operatsioonisüsteemi Windows. Tarkvara laseb muuta CPU sagedust ja siini kiirust vastavalt vajadusele nii, et kasutaja saab tõsta kas sülearvuti aku vastupidavust või suurendada hoopis sülearvuti jõudlust.

PC Probe[muuda | muuda lähteteksti]

PC Probe on tarkvara, mis jälgib tähtsaid arvutikomponente (CPU, emaplaat). Tavaliselt jälgib see süsteemis olevate jahutuste kiirust, süsteemi volte, protsessori temperatuure jne. ning kui nende komponentidega seoses esineb mingi viga, annab programm sellest teada. Kuigi tarkvara on ehitatud Asuse emaplaatide jaoks, töötab see hästi ka teiste tootjate emaplaatidega. PC Probe näitab ka tehnilist informatsiooni näiteks DMI ja PCI kohta, mis aitab tekkidavõivaid probleeme lahendada.

Eee Instant Key[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna Eee PC on üpris väike ja selle klaviatuuri nupud asetsevad lähestikku, on Asus loonud programmi Instant Key. See programm suudab käivitada .exe-programmifaile, tehes seda vaid ühe klikiga.

Green ASUS[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aastal tuli Asus välja Green Asusega. Seda võib lugeda spetsiaalseks osakonnaks, millel on üks eesmärk – pakkuda tooteid, mis oleksid keskkonnasõbralikud ja vastaks ametlikele nõuetele. Seda osakond juhib Jonney Shih. Green Asus on tulnud välja strateegiaga "Four Green Home Runs": "Roheline disain", "Roheline tootmine", "Roheline hange" ja "Roheline teenindus ja turustamine". Green Asuse idee on integreeritud Asuse varustusahelasse, tootedisaini ja tootmisprotsessidesse.

Asuse tooted on disainitud nii, et neid oleks lihtne ümber töötada, taaskasutada ja lahti võta. Asus notebook™-i disain annab kasutajatele võimaluse komponente vahetada, pikendada sellega toodete elutsüklit ja vähendada äraviskamisel tekkivat prügi.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2007. aastal tunnustas Oekom Research (sõltumatu uurimisinstituut) Asust kui "väga keskkonnasõbralikku ettevõtet arvutite ja periferiaseadmete tööstuses".
  • 2008. aasta oktoobris sai Asus oma N-seeria sülearvutite eest 11 EPEAT Kuldset auhinda.
  • 2008. aasta novembris sai Asus oma N-seeria sülearvutite eest EU Flower sertifikaadi.
  • 2009. aasta seisuga on rohkem kui 30-l Asuse sülearvutil Energy Stari sertifikaat.

E-Greeni platvorm[muuda | muuda lähteteksti]

Asuse uurimis- ja arendustiim võivad valida komponente vaid e-Green platvormi andmebaasist, kus on kirjas, millised müüjad on Green Asuse heakskiidu saanud. Enne heakskiidu saamist peavad kõik müüjad läbima range autoriseerimisprotsessi, mis sisaldab informatsiooni toksilisuse kohta, kolmanda osapoole testi tulemusi ja tagatiskirju, mis kinnitavad, et komponendid ei sisalda ohtlike kemikaale. 2009. aastast keelas Green Asus 37 ohtliku aine kasutamise, mis on 31 võrra rohkem kui on määratletud Euroopa Liidu RoHS direktiivis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. jaanuar 2013. Vaadatud 3. septembril 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://www.mastbusiness.com/top/asus.htm