Arutelu:Viikingid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Et Skandinaavia ajaloos ja kultuuris on palju mõisteid, mis on kogu piirkonnale yhised, võiks nende kohta mingi eraldi kategooria olla. --Oop 10:42, 17 august 2005 (UTC)


Artiklist viiking, vajab selle artikliga kokkusulatamist.

Terminit viiking kasutatakse laevadega maadeuurijate, kaupmeeste ning sõdalaste tähistamiseks, kes pärinesid Norrast, Taanist ning Rootsist ja rüüstasid Briti saarte rannikuid, Prantsusmaad ning teisi Euroopa osasid hilisest 8. sajandist kuni 11. sajandini. Seda Euroopa ajaloo perioodi (tavaliselt dateeritud aastatega 793-1066) nimetatakse viikingite ajastuks. Seda võidakse kasutada ka nende riikide populatsioonide tähistamiseks.

Tuntud oma navigatsioonivõimete ning pikkade laevade tõttu, viikingid koloniseerisid paarisaja aasta jooksul Euroopa rannikuid ja jõgesid, Shetlandi, Orkney, Fääri saari, Islandit, Gröönimaad ning lühikest aega ka Newfoundlandi umbes aastal 1000, jõudes Põhja-Ameerikani, Venemaa idaosasse ja Konstantinoopolisse rüüstamiseks ning kauplemiseks. Viikingite retked jäid vähemaks peale kristluse jõudmist Skandinaaviasse hilisel 10. ja 11. sajandil. Viikingite ajastu lõpuks peetakse Stamfordi silla lahingut aastal 1066.


Andres 4. juuni 2006, kell 20.21 (UTC)


, mil rüüsteretked ulatusid Põhja-Euroopasse.

Jätsin selle hoopis välja, sest viikingid elasidki ju Põhja-Euroopas. Rüüsteretkedest jne tuleb aga ikkagi kirjutada. Andres 19. oktoober 2007, kell 11:19 (UTC)

See on fakt, et saarlased/eestlaseed tegelesid samuti n.õ viikingiretkedena. Mitte et mõni ajaloolane arvab, et...Muudetud!--Krizz 7. detsember 2007, kell 15:32 (UTC)

No aga seda on siis faktidega tõestatud? Lisa siis viiteid kui on. – WooteleF 7. detsember 2007, kell 15:43 (UTC)

Veel midagi integreerimiseks:

Viikingite retked ulatusid Prantsusmaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Vahemerele ja Põhja-Aafrika rannikule. Ida-Euroopa jõgesid pidi liiguti Mustale ja Kaspia merele, samuti Islandile, Gröönimaale ja Põhja-Ameerika rannikule.

Viikingite retked mõjutasid ka Läänemere kaldal elavaid eestlasi - viikingid sooritasid sõja- ja kaubaretki meie rannikule ja saartele. Eestlased suutsid siiski säilitada oma iseseisvuse ega sattunud püsivalt viikingite mõju alla.

Koos hävitustööga jõudsid aga siia ka viikingite esemed, saadi teada viikingite kommetest ja uskumustest. Paljud viikingite oskused ja tavad võeti eestlaste poolt omaks. Aja jooksul õpiti ehitama tugevaid laevu, ning muinasaja lõpul, mida tuntakse ka eestlaste viikingiajana, hakati ette võtma retki Läänemere rannikule.

Eestlaste viikingiretked kestsid XIII sajandi alguseni.

Andres 17. jaanuar 2008, kell 06:42 (UTC)

Viikingi sõna algallikast[muuda lähteteksti]

Ühe versiooni kohaselt on viikingite nime tõlgendus wi-kings, ringirändavad võitlushimulised kuningad. Sõna kujunemislugu on iseenesest pikem ja algupärane variant olevat wicking.

Your card on the expansion of the Vikings ... (green) is false.[muuda lähteteksti]

Look at Normandy, there is even a date: 911. Map, submitted by Toony on 21 November 2007, replaced by a drawing card, for Fraalambert January 13 2008. Which are copies of cards and Territories voyage of the Vikings, the director Bogdan Giuşcă / Wikipedia in 2005. This map incorrect (protected by copyright [sic], only a wasteland into wishes! What about the ethics of seeking always Wikipedia references), it is a recovery in crude map page 56 of the album, "The Vikings" by Michael Gibson (Editions Nathan 1977), which is a bad rehash of the sise p. 129, in "The Vikings" (editions Hatier 1966), which is a truncated map of the original English edition of "The Vikings" (Watts & Co ed. 1966), including a study of Etienne de Beaurepaire & Jean Adigard des Gautries (which you can see an excellent 34 page copy of "Heimdal" No. 1), also well reproduced in "Die Wikinger Saga," p. 30, Rudolf Pörtner, ed. Econ Verlag GmbH 1971 & 1974 Arthème Fayard, and P. 11 "Heimdal" No. 16, p. 9 No. 29, & p. 20 "Viking Normandie, ed. Copernic 1979, Jean Mabire / Georges Bernage / Paul Fichet p.90 and "The Vikings" by Maurice Gravier ed. Lidis 1984. If you are keen on history, you know that the future (High) Normandy was "sold" to the head Rollon Vikings in 911, by the French King Charles the Simple, where the Vikings had indeed conquered skillfully on the French. But what do we see? The green color, which locates, is put on the (Lower) Normandy ... So why not take the good cards in such a choice of editions? This lack of serious historical présageait it a lack of knowledge on the part of editors and / or editors of Wikipedia. For it is only 924, that Raoul of Burgundy (king of France in 923/936), the successor of Robert I (922/923), himself a replacement for Charles the Simple (922 imprisoned for having "sold" Normandy Eastern stupidly called Haute-Normandie nowadays), is forced to turn to cede Normandy Western (stupidly called Lower Normandy today, disregarding that dialect Norman Bass mean "servant") to Rollon. QED! So: Remove this pseudo card, which is historically false, misleading and geographically. The (High) Normandy fortunately does not form part of the "Large" Paris. Thank you! This request is justified and will not be debated. Shortly chaut me that this card is from a truncated administrator; tors when it fades in and withdraw the pseudo card. Gwyonbach To Normandy

kustkohast õige kaart leida? suwa 15. juuni 2009, kell 13:14 (UTC)
Samaväärset polegi. Ehk võiks asendada mõne viikingiretkede kaardiga.--WooteleF 15. juuni 2009, kell 14:22 (UTC)

eestlased peale sõda meerikasse[muuda lähteteksti]

Siit peaks kuidagi viitama ka peale sõda meerikamaale sõiduks põmst kõlbmatute laevadega põgenenud eestlaste peale. /ilmsesti artikli nimeks ka viikingid, aga peaks olema siis kas täpsustusega või äkki jutumärkides?/ -- Ahsoous 17. jaanuar 2011, kell 01:41 (EET)[vasta]

Kas sattusid üle pika aja raamatupoodi? ;)
Kas võiks olla ligilähedaselt nii:
1944.a ja peale II MS-i läände põgenenud eestlaste jätkupõgenemist, väikeste alustega
üle Atlandi ookeani, nimetatakse ettevõtmise ohtlikuse tõttu viikingiretkedeks,
vt ka ISBN see-ja-see ?
suwa 17. jaanuar 2011, kell 21:25 (EET)[vasta]

Uued leiud Salmes[muuda lähteteksti]

Uued leiud Salmes muudavad esimeste viikingite ilmumise aega ja see tuleks lisada. Vajalik kredibiilne lähtetekst, aga aimu saab nt. Visit Saaremaa lehelt:

Aastatel 2008 ja 2010 avastati Saaremaal Salmel kahe eelviikingi-aegse (u 750 pKr) neediridadena säilinud laeva jäänused koos luustike ja muinasesemetega. Kogu maailmas teeb leiu ainulaadseks neisse maetute suur hulk (kokku 41 langenud sõdalast) ja matuseinventari rikkalikkus. Salme matuselaevad on seni ainukesed omataolised Eestis ja nimetatakse viimaste kümnendite olulisemateks leidudeks viikingite uurimises. Nende laevade ainulaadsus ei ole oluline ainult Eesti kontekstis, vaid on suurt tähelepanu pälvinud nii Euroopas kui ka laiemalt maailmas. Võib öelda, et see leid on suisa ümber kirjutanud viikingiaegset ajalugu ja toonud päevavalgele uut infot viikingite sõjaretkedest.

Sama tuleks ka ingliskeelsele lehele lisada. --d72 7. juuli 2021, kell 09:28 (EEST)

Vaata ka artiklit Salme laevmatused. Ursus scribens (arutelu) 7. juuli 2021, kell 12:07 (EEST)[vasta]

Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 8. juuli 2013, kell 00:56 (EEST)[vasta]