Tee

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on ühendusteest; joogi kohta vaata artiklit Tee (jook); teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Tee (täpsustus).

Kasaritsa küla läbiv Kose-Käbli tee sügisesel Võrumaal
Maantee E20 Taanis
Kruusatee Osmussaarel

Tee on erinevaid kohti või paiku, näiteks külad, asulad, linnad jne, ühendav ning inimeste ja sõidukite liikumiseks kasutatav maariba või maismaarajatis, veesõidukite liikumiseks sobiv veekogu osa ehk veetee ning lennukite ja muude õhusõidukite lendamiseks sobiv taevaala osa ehk õhutee.

Teed ehitatakse või kasutatakse olemasolevaid radasid, veekogusid jne. Jõgede, järvede ja merede madalates kohtades süvendatakse vajaduse korral faarvaater ehk laevatee. Üle jäätunud veekogude võivad kulgeda ka jääteed.

Pealiskihita teid, mis kulgevad looduslikul pinnasel, nimetatakse pinnasteedeks. Kui tee sõidu- või käiguosa pinna moodustab orgaanilise või mineraalse sideainega töödeldud mineraalmaterjali kiht on tegu kattega teega. Kõrge kvaliteediga maismaateed kaetakse tavaliselt asfaldi või betoonkattega ja neid nimetatakse maanteedeks.

Rongide liiklemiseks ehitatakse rööbasteid – raudteid.

Teid võib grupeerida vastavalt nende laiemale funktsioonile (nt kaubateed, matkarajad, postimaanteed) või kitsamale eesmärgile (nt põhimaantee, tugimaantee, kõrvalmaantee).

Teed moodustavad teedevõrgu. Erinevate transpordiliikide teedevõrgud koos transpordisõlmedega moodustavad piirkonna transpordisüsteemi.

Tsitaat[muuda | muuda lähteteksti]

Tee on igapäevase liikumise vahendist tõusnud kultusobjektiks,
aga samal ajal kaotanud poeesia,
mis teeloleku juurde alati on kuulunud.

Karin Bachmann [1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]