Masty

Allikas: Vikipeedia
Masty

[ Mastõ ]
valgevene Масты * / Masty *transkriptsioon: Mastõ
vene Мосты (Mostõ)


Pindala 11,6 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 14 447 (1.01.2024)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 53° 24′ N, 24° 32′ E
Masty (Valgevene)
Masty

Masty on linn Valgevenes Hrodna oblastis, Masty rajooni halduskeskus. Leedu keeles Mastai, poola keeles Mosty.

Asub Nemunase kaldal. Asulast hargnevad raudteed Hrodnasse, Lidasse ja Vaŭkavyski suunas. Masty linnas suubub Nemunase jõkke Zelvianka jõgi.

Linna piirides on neli keskkooli, põhikool, laste spordikool ja kunstikoolkool. Mastys on kino, kaks kultuurimaja ja viis raamatukogu. Vaatamisväärsusteks on raudteejaam ning aastal 1910 valminud õigeusu kirik. Masty linnas viib üle Nemunase jõe Valgevene pikim jalakäijate rippsild, mille pikkus on 193 meetrit.

Tööstusettevõtetest on Mastys metsatööstus, kergetööstus ja toiduainetetööstus. Toodetakse ehitusmaterjale ja valmistatakse mööblit.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mastyt on esmamainitud 1496. aastal, mil asula oli piirkondlik keskus Trakai vojevoodkonda kuuluvas Hrodna maakonnas. Aastal 1514 sai asulast alev. Aastal 1539 ehitati Mastysse katoliku kirik, kirikule annetas maa Bona Sforza. Asulas viis üle Nemunase jõe praam, peamine tegevusala oli metsandus. Mastyst parvetati palke nii Hrodnasse, Kaunasesse kui ka Königsbergi. Aastast 1633 on teada, et Mastys asus turuplats, ka peeti seal kaks korda aastas laata.

Aastal 1795 läks alev Poola kolmandal jagamisel Vene impeeriumi koosseisu. Aastast 1818 kuulus Masty Hrodna kubermangu. Aastaks 1897 oli alevis olemas kool, ka oli hakatud tootma limonaadi.

Aastast 1921 oli Masty Poola koosseisus, 1939. aastal liideti Valgevene NSV-ga. 1955. aastal sai Mastyst linn ja 1965. aastal ühtlasi rajoonikeskus.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Taćciana Baŭkałava – valgevene näitleja

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]