Hardegg

Allikas: Vikipeedia
Hardegg

[ haʁˈdɛk ]
Hardeggi linn ja linnus
Vapp
Vapp

Pindala 93,3 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1309 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 51′ N, 15° 52′ E
Asend Hollabrunni ringkonnas
Hardegg (Austria)
Hardegg

Hardegg on linn (Stadtgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Hollabrunni ringkonnas. See asub Waldvierteli piirkonnas Thaya jõe ääres, vahetult Tšehhi piiril. Thaya org on kaitse all kui Thayatali rahvuspark, kõrvuti Podyjí rahvuspargiga Tšehhi kaldal.

1975. aastast koosneb vald järgmistest osadest: Hardegg, Felling, Heufurth, Mallersbach, Merkersdorf, Niederfladnitz, Pleissing, Riegersburg, Umlauf (asustamata, asub täielikult Thayatali rahvuspargis ja koosneb vaid 12 kalurihütist) ja Waschbach. Hardeggi nimetatakse sageli "Austria väikseimaks linnaks": ajaloolistel põhjustel on vallal linnastaatus (Stadtrecht), kuid Hardeggis elab vaid 78 inimest.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hardeggi linnust Idamargis on esmakordselt mainitud 1145. aasta ürikus, Plaini krahvid omandasid selle 1187. aasta paiku. Hardegg ise on esmakordselt linnana dokumenteeritud 1290. aastal. Tšehhi kuningriigi piiril asuvat ala laastati hussiitide sõdade ajal 1425. aastal. 1483. aastal pärandati Hardegg Habsburgidest Austria ertshertsogitele.

Keiser Maximilian I andis Hardeggi oma Prueschenki aadliperekonnast ministeriaalidele ja ülendas need 1499. aastal vahetult keisrile alluvateks Hardeggi krahvideks. Kaks aastat hiljem ostis krahv Ulrich Münsterbergi hertsogitelt Tšehhimaa Kladsko krahvkonna. Kolmekümneaastase sõja järel linnus lagunes, kuni selle omandas Khevenhülleri dünastia ja 19. sajandi lõpus Carl Gangolf Kayseri plaanide järgi ümber ehitas.

Thaya sild

Pärast Teist maailmasõda kuni Raudse eesriide langemiseni oli Hardegg eriti isoleeritud. Ainus ühendus Tšehhiga on 1874. aastal ehitatud silla kaudu üle Thaya naaberkülla Čížov i(Horní Břečkovi valla osa) Moravas.

Majandus ja taristu[muuda | muuda lähteteksti]

Linna kõrvaline asukoht peegeldus ka elanike arvu vähenemises. Selle ainus positiivne majanduslik tegur täna on turism. Ametlikult registreeritud suurim rahvaarv oli 1890. aastal – kokku 3209. Sellest ajast peale, välja arvatud periood aastatel 1939-1951, on elanike arv pidevalt vähenenud. See on tüüpiline Hollabrunni ringkonnale, kus elanikkond pole alates 1980. aastast kasvanud.

2001. aastal tegutses 56 mittepõllumajanduslikku ettevõtet, 1999. aasta rahvaloenduse andmetel 108 talu- ja metsamajandusettevõtet. 2001. aastal oli majanduslikult aktiivseid inimesi 597, hõive suhe 40,8%. Riegerburgis on endine kivisöekaevandus ja Fellingis asub RM Austria – Perlmuttdesign, Austria viimane pärlmutritreimine. Mallersbachis ja Niederfladnitzis kaevandati kaoliniiti.

Kihelkonnakirik ja ossuaarium
Hardeggi linn ja linnus talvel, vaadatuna Thaya jõe Tšehhi poolelt

Pärast Thaya silla piiriületuse Hardeggist Čížovi hooajalist avamist 12. aprillil 1990 avati ületuspunkt 9. mail 2006 aastaringselt jalakäijatele, ratturitele ja suusatajatele. Juulis avati piiriületus Fellingist Podmyčesse jalakäijatele ja ratturitele. Pärast Euroopa Liidu Schengeni viisaruumi laienemist võib nüüd piiri ületada igal pool ja igal ajal ning ametlikud kontrollpunktid on aegunud.

Vaatamisväärsusi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Iga-aastane Retzerlandi kõrvitsafestival
  • Kunagise võllapuu tellissambad Niederfladnitzi ja Oberretzbachi vahel
  • Hardeggi linnus
  • Riegersburgi linnus
  • Kaja linnuse varemed Merkersdorfi lähedal
  • Thayatali rahvuspark

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Aukodanikud[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]