Hacı Bayrami mošee

Allikas: Vikipeedia
Hacı Bayrami mošee Ankaras

Hacı Bayrami mošee (türgi keeles Hacı Bayram Camii) on mošee Türgi pealinna Ankara Ulusi linnaosas.

Mošee asub kõrvuti hellenismiaegse Monumentum Ancyranumi ehk Augustuse templi varemetega.[1][2][3]

Selle geograafilised koordinaadid on 39° 56′ 40″ N, 32° 51′ 29″ E .

Ehitamise ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hacı Bayrami mošee on ehitatud aastatel 1427–1428 sufi luuletaja ja hümnide looja, Bayrami sekti asutaja Hacı Bayram-ı Veli algatusel vaid kaks aastat enne tema surma. Selle arhitekt oli Mimar Mehmet, mõningate andmete järgi Mehmet bin Ebubekir Hamdani.[4] Mošee renoveeriti 16. sajandil kuulsa arhitekti ja ehitusinseneri Mimar Sinani projekti järgi. Mihrabi kärgstruktuurse mocárabe-stiilis stukkornamentika frontoonis on kasutatud koraani teksti, mille nikerdas Nakkaş Mustafa, ja sealt võib lugeda, et mošeed renoveeriti ka 1714. aastal eesotsas Mehmet Babaga, Hacı Bayram-ı Veli pojapojaga.[5] 18. sajandil lisati peamiselt akende ülaossa[6]Kütahya pottseppade valmistatud värvilised kahhelkivid, mistõttu ehitis kannab 17. ja 18. sajandi mošeede arhitektuurilist ilmet. Mošeed renoveeriti veelkord 1940. aastal.

Ehitise kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Ankara Hacı Bayram

Mošee on arhitektuuristiililt tüüpiliste seldžuki elementidega ehitis, pikliku ristkülikukujulise põhiplaaniga, mõõtmetega 16 x 22 meetrit.[7] Tellistest seinte ja kivikatustega hoone – mida on hilisemate juurdeehitustega laiendatud põhja ja lääne suunas – seisab kivist vundamendil. Kasulikku pinda on mošees 352–437 m² esimesel ja 263 m² teisel korrusel.[8] Ehitise ainust siseruumi katab puidust lagi, mis on kaunistatud ehisservadega. Kuusnurkne rosett lae keskel on palistatud kuues reas roosiõitest ääristusega. Samasugune, aga väiksem rosett kaunistab läänepoolse juurdeehitise lae keskel olevat ristkülikukujulist tahvlit. Lae ehisservades on lillelise mustriga karniisid. Mošeel on kolm sissepääsu: ida-, põhja- ja lääneküljes. Põhjapoolses seinas on pilkupüüdvate puidust kaunistuste ja karniisidega eraldatud privaatsem ala naistele. Läänepoolse seina privaatalal on pealdis – šahada suures ja kõveras araabia kalligraafilises thuluth-kaldkirjas pühakirjasõnadega. Mošee alumised ristkülikukujulised aknad on raudvõrega ja ääristatud kaarjate teravatipuliste niššidega. Ülemiste teravatipuliste kaartega akende kaunistamiseks on kasutatud vitraaže ja aknapaledel kipsist viimistlusi. Stukktehnikas mihrab'i kujunduses on kasutatud rakulise ehitusega mocárabe-stiili ja selle külgedel on pühakirjasõnu kujutavad nikerdused. Koloreeritud minbar on kaunistatud puidust kündekari-peennikerdustega.[9]

Mošee kaguseinas on kahe rõduga minarett nelinurksel kivist vundamendil ja tellistest torniosaga.

Hacı Bayrami hauakamber

Mošee lõunapoolses osas mihrab'i kõrval paikneb 1429. aastal rajatud Hacı Bayrami mausoleum, mille ehitamiseks hangiti ehitusmaterjali mošeega külgnevast Augustuse templist. See on ruudukujulise põhiplaaniga, kaheksanurkse tamburi ja pliikattega kupliga ehitis, algselt puidust, hiljem marmorist fassaadi ning puidust sise- ja välisustega. 1947. aastal tehtud remondi käigus sai mausoleum oma esialgse välimuse ja on üks paremini säilinud 15. sajandi hauakambreid Ankaras.[7] Mausoleumi aias on veel üks, 18. sajandist pärit Osman Fazıl Paša mausoleum.

Tänapäeval kasutatakse mošeed tsiviil- ja ametlike tseremooniate korraldamiseks ning tihtipeale külastavad seda noorpaarid.[10]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hacı Bayram Mosque ja The Augustus Temple, Ankara. (en:Hacı Bayram Mosque and The Augustus Temple, Ankara, laupäev 17. September 2011. (inglise keeles)
  2. Hacı Bayram Camii, Lonely planet.
  3. "Asukoht". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. mai 2016. Vaadatud 21. aprillil 2016.
  4. Hacı Bayram Mošee & Hauakamber. Ankara – Mošee 1427 / Tomb 1429 (en:, de: tr: Hacı Bayram Mosque & Tomb. Ankara – Mosque 1427 / Tomb 1429), Miniturkey Culture Park. (inglise, saksa ja türgi keeles)
  5. Haci Bayram Mosque Ankara, very Turkey.com. (inglise keeles)
  6. Mosques. Ankara, (inglise keeles)
  7. 7,0 7,1 Mošee ja hauakambrid. Linnagiid. (en:Mosques and Tombs. City Guide.), (inglise keeles)
  8. Hacı Bayram mošee (en:Hacı Bayram Mosque), (inglise keeles)
  9. Haci bayram mošee (en:Haci Bayram Mosque), Ankara city guide. (inglise keeles)
  10. Ankara mošeed. Hacı Bayram Camii (Hacı Bayram Mošee). (en:Ankara Mosques. Hacı Bayram Camii (Hacı Bayram Mosque), (inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]