Heavy Airlift Wing

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt HAW)

Heavy Airlift Wing (HAW) on rahvusvaheline sõjalise õhutranspordiga tegelev organisatsioon, mis asub Ungaris Pápa õhubaasis. HAW loodi 27. juulil 2009 NATO strateegilise õhutranspordivõime programmi raames.[1] HAW-i kuulub kolm C-17 Globemaster III lennukit, mis lendavad Ungari lipu all.

Praegu juhib HAW-i Norra kuningliku õhuväe kolonel ja seal teenib kuni 155 sõjaväelast 12 riigist: Bulgaaria, Eesti, Soome, Ungari, Leedu, Holland, Norra, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Rootsi ja Ameerika Ühendriigid. Strateegilise õhutranspordivõime programmis osalevad riigid saadavad oma esindajaid teenima grupi tähtajalistele ja tähtajatutele ametikohtadele.

Alates organisatsiooni loomisest on SACi kuuluvad riigid tellinud missioone, et täita oma kohustusi vägede ja varustuse kasutamisel/siirmisel/naasmisel riiklike, ÜRO, ELi, NATO kohustuste, õppuste, koolituste ja humanitaaroperatsioonide toetamisel. Siia kuuluvad rahvusvahelised julgeolekuabiväed (International Security Assistance Force) 2009–2014, Operatsioon Resolute Support Afganistanis 2015; Operatsioon Unified Protector) Liibüas 2011; ÜRO stabiliseerimismissioon Malis (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission) 2013; Euroopa Liidu sõjaline operatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis (EUFOR RCA) 2014–2015; ÜRO stabiliseerimismissioon Kesk-Aafrika Vabariigis (MINUSCA) aastal 2015. Samuti on HAW viinud läbi missioone, et toetada logistiliselt 2014. a Ukrainas Malaysia Airlinesi lend 17 allatulistamise seotud asjaolude uurimist. Olulisemad toetatud humanitaaroperatsioonid on maavärinajärgne kriisioperatsioon Haitil 2010. aastal, üleujutusjärgne kriisioperatsioon Pakistanis aastal 2010 ja orkaanijärgne kriisioperatsioon St. Maarteni saarel aastal 2017. Missioonid on olnud edukad, ohutud ja kulutõhusad.

HAW ei ole ühegi NATO, Euroopa Liidu ega ÜRO käsuliini osa, kuid tema tegevust jälgib SACi juhtkomitee (Steering Board) ja teda toetab NATO õhutranspordi juhtprogrammi büroo (NATO Airlift Management Programme Office, NAM PO). NAM PO hangib suure osa SACi C-17 lennukitele mõeldud tehnilisest, logistilisest ja koolitustoetusest Ameerika Ühendriikide valitsuselt "Foreign Military Sales]"-programmi abil. Siia kuulub ka C-17 hooldus, mille osas on sõlmitud leping Boeinguga.

Juhid[muuda | muuda lähteteksti]

HAW ülema ametikoha täidavad need osalisriigid, kellel on SAC-programmis suurim lennutundide arv: Ameerika Ühendriigid, Rootsi, Holland ja Norra.

  • Kolonel Bjørn Gohn-Hellum Norra kuninglikust õhuväest on HAWi ülem
  • Kolonel James S. Sparrow Ameerika Ühendriikide õhuväest on HAWi ülema asetäitja
  • Staabiveebel Jerry S. Glover Ameerika Ühendriikide õhuväest on HAWi vanemnõunik

Struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

HAW koosneb juhtimisstaabist, juhtimisdivisjonist (C2S), transpordidivisjonist (HAS) ja logistikadivisjonist (LSS)[2].

HAW-i juhtimisstaap[muuda | muuda lähteteksti]

HAW-i juhtimisstaap (HAW Command Staff) koosneb grupi üldosakonna, juhtimise toetamise, protokolli, avalike suhete, õigusnõustamise, ohutuse ja kvaliteedikindlustamisega seotud funktsioonidest.

Juhtimisstaabi eesotsas on HAWi juhtimisstaabi tegevjuht (Command Staff Executive Officer) koos HAWi kvaliteedijuhiga, kes juhivad kvaliteedikindlustamis- ja ohutussektsiooni.

Juhtimisdivisjon (C2S)[muuda | muuda lähteteksti]

Transpordilennukite grupi juhtimisdivisjoni (Command and Control Squadron, C2S) kaudu toimub nii kogu suhtlus HAWi sees kui ka HAWi ja SAC-riikide õhutranspordivajadust puudutav suhtlus. C2Si funktsioonide hulka kuulub riikidelt õhutranspordinõuetele vastamine ja nende alusel läbiviidavate lahinguülesannete andmine. C2S vastutab selle eest, et tellitavad missioonid on poliitiliselt teostatavad ja et soovitav kaubakogus oleks õhu kaudu transporditav.

Divisjon määrab ka missiooni fookuse ja aitab määrata kättetoimetamiskuupäeva (required delivery date). C2S teeb tihedat koostööd SACi toetava NATO õhutranspordi juhtprogrammi büroo, Pápa lennubaasi ja Boeingu meeskonnaga Pápas. Koostöö eesmärk on tagada kogu õhutranspordimissiooniks vajalik operatsioonide, administreerimise ja tehnilise valdkonna toetus.

C2S koosseis on jagatud kolmeks jaoskonnaks: missioonide planeerimine ja läbiviimine (Mission Planning and Execution), diplomaatilised load (Diplomatic Clearance) ja administratiivne toetus (Administrative Support). Lisaks on see üksus ka väga rahvusvaheline, kuna 12 SAC-riigist on C2Si personali hulgas esindatud seitse (Ungari, Holland, Norra, Poola, Rumeenia, Sloveenia ja Rootsi).

Transpordidivisjon (HAS)[muuda | muuda lähteteksti]

Transpordidivisjon (HAS) on maailma esimene ja ainus rahvusvaheline divisjon, kuhu kuuluvad C-17 lennukid.[2] HAS koosneb transpordilennukite grupi lennumeeskondadest ja järgmistest eraldi funktsioonidest: luure, taktika, väljaõpe, standardimine ja hindamine ning HAWi lahingutegevuse julgeolek ja lennujuhtimine. HASi tegevuspõhimõtted rajanevad USA õhupaiske (air mobility) väljaõppel, juhistel ja standarditel. See süsteem on aluseks ka USA õhuväele, kes on C-17 lennukite peamine kasutaja. Lisaks lähtub HAS oma tegevuses parimatest eeskujudest: sarnastest divisjonidest USA õhuväes, Kanada kuninglikus õhuväes, Austraalia kuninglikus õhuväes ja Ühendkuningriigi kuninglikus õhuväes. Divisjoni struktuur, tegevusjuhised ja -põhimõtted on loodud selleks, et toetada SAC-riikide strateegilisi juhiseid, sh lahingutegevuse ja humanitaaroperatsioonide õhutransporti ajal ja kohtades, kus need riigid seda vajavad.

HASi lennumeeskonnad on erineva taustaga: nad on tegutsenud oma riigi relvajõudude koosseisus nii transpordilennukitel, hävituslennukitel kui ka helikopteritel. Enne HAWiga liitumist ei ole peale USA isikkoosseisu keegi teine läbinud varasemat C-17 väljaõpet.

Pärast C-17 väljaõpet nii USAs kui Pápas on HASi lennumeeskondadel olemas väga head oskused, et kasutada lennuki erinevaid võimalusi. Praegu on HAS ainus Foreign Military Sales-programmi C-17-üksus, millel on ettevalmistus ja mis on võimeline läbi viima C-17 ülesannete koguspektrit: kauba ja inimeste transporti koos maandumisega (airland) ning lasti ja inimeste maandamist lennult (airdrop).

Logistikadivisjon (LSS)[muuda | muuda lähteteksti]

Logistikadivisjon (Logistic Support Squadron, LSS) vastutab transpordilennukite grupi erinevate toetusfunktsioonide eest. Divisjon koosneb hooldus-, varustus-, lennujaama- (aerial port) ja elutoetusjaoskonnast.

LSSi lennumeeskonna ülemad ja lennukihooldusspetsialistid reisivad lennukis kaasa meeskonnaliikmetena ja teostavad teel olles hooldustöid. Hoolduse käigus tagatakse, et SACi sõidukid oleks litsentseeritud juhtidele parimas seisukorras. LSSi varustusjaoskond töötab koostöös firmaga Boeing, et kindlustada varuosade ja toetusvarustuse olemasolu hooldusspetsialistidele nii kodulennuväljal kui ka teel olles. LSSi elutoetusjaoskond tagab, et lennumeeskonna lennuvarustus (aircrew flight equipment) oleks hooldatud ja et tagatud oleks meeskonna ohutus.

LSSi lennujaamajaoskond vastutab reisijate ja kauba ohutu peale- ja mahalaadimise eest kodulennuväljal ja selle eest, et järgitaks ohtlike veoste käitlemisreegleid kõigis lennujaamades, kus SACi C-17s kaupu peale laadib.

Lisaks teeb LSS pidevalt koostööd Pápa lennubaasiga ja Ungari tsiviilasutustega erinevates toetust puudutavates küsimustes, nt kütus, maapealne transport, toll jt teenused.

Lisaks on vähemalt 50% HASi lennumeeskonna ülematest võimelised läbi viima õhustankimisülesannet (air refueling). Olemas on ka kaks lennumeeskonda, kes on võimelised igal ajal läbi viima raskevarustuse, konteinerite, kaubaaluste ja isikkoosseisu lennupildu ühelt lennukilt (single ship airdrop).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]